خبرگزاری مهر- گروه حوزه و دانشگاه- زهرا ساختمانیان: بسیاری از دانشگاهها همواره با مشکل کمبود فضای فیزیکی دست به گریبان هستند و وجود معارض برای زمینهای دانشگاهی یکی از معضلاتی است که کمبود فضای فیزیکی را چند برابر می کند. دانشگاههایی مانند صنعتی اصفهان، شهید چمران اهواز، تبریز، ایلام، هنر تهران، شیراز و امیرکبیر مدت ها است با مشکل مدعیانی بر سر زمین های خود روبرو هستند.
پرونده این دانشگاه ها به مراجع قضایی ارسال شده اما بسیاری از این پرونده ها هنوز تعیین تکلیف نشده و سرنوشت آنها در هاله ای از ابهام است. مسئولان این مراکز امید دارند تا به زودی روند بررسی این پرونده ها به اتمام برسد و اراضی دانشگاه ها به این مراکز باز گردانده شود.
مستاجرانی در زمین های دانشگاه صنعتی امیرکبیر
دانشگاه امیرکبیر یکی از بزرگترین دانشگاه های صنعتی کشور، پرونده ای چندین ساله در خصوص بخشی از اراضی خود در خیابان ولیعصر دارد. این زمین ها که دیوار به دیوار این دانشگاه قراردارند سال ها است در اختیار تعدادی از دانشکده های دانشگاه هنر تهران قرار دارد.
احمد معتمدی، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ما با دانشگاه هنر تهران که سال ها است برخی از دانشکده های آن در زمین های دانشگاه امیرکبیر قرار دارند به تفاهم رسیده ایم تا با انتقال این دانشکده زمین ها مجددا به دانشگاه امیرکبیر باز گردانده شود.
وی افزود: دانشگاه صنعتی امیرکبیر با کمبود فضای فیزیکی مواجه است و دانشگاه هنر نیز به دنبال تجمیع دانشکده های خود در یک پردیس دانشگاهی است و در صورتی که زمین های خیابان ولی عصر به این دانشگاه باز گردد بخشی از مشکل فضای فیزیکی دانشگاه برطرف خواهد شد.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: اما این روند نیازمند مراحل قانونی و تامین بودجه لازم است تا دانشکده های دانشگاه هنر بتواند از زمین های ما به پردیس اصلی این دانشگاه منتقل شوند.
معتمدی خاطرنشان کرد: وزارت علوم و سازمان مدیریت باید تدبیری برای تامین بودجه انتقال دانشکده های دانشگاه هنر از زمین های دانشگاه امیرکبیر بیاندیشند.
وی که پروسه تامین بودجه برای انتقال دانشکده های دانشگاه هنر از زمین های این دانشگاه را پروسه ای سخت و طولانی می داند، متعقد است رفع مشکل این اراضی فرآیندی طولانی در پی خواهد داشت همان طور که سال ها است این فرآیند به نتیجه مطلوب و نهایی نرسیده است.
معارضان حقیقی و حقوقی بر سر بخشی از زمین های دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی اصفهان یکی دیگر از دانشگاه های صنعتی بزرگ کشور است که این روزها پرونده هایی با موضوع تملک اراضی در محاکم قضایی دارد و پرونده های این دانشگاه نیز هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است.
به گفته محمود مدرس هاشمی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان بخشی از زمین های این دانشگاه معارضان حقیقی و حقوقی دارند که درحال پیگیری موضوع در مراجع قضایی هستیم.
وی افزود: اکنون چند پرونده این دانشگاه در خصوص معارضین حقیقی و حقوقی در دادگاه درحال پیگیری است اما زمان اتمام این پرونده ها مشخص نیست.
توافق دانشگاه هنر و شهرداری تهران بر سر زمین های پردیس باغ ملی
اواخر تیرماه سال جاری شهرداری تهران مدعی بخشی از زمین های پردیس باغ ملی دانشگاه هنر تهران شد که این ادعا با اعتراض دانشجویان این دانشگاه مواجه شد و در نهایت این پرونده نیز نه برای همیشه بلکه برای مدتی با تفاهم صورت گرفته میان مسئولان این دانشگاه و شهرداری بسته شد و طبق اعلام مسئولان دانشگاه، شهرداری پذیرفته است این زمین ها جزء اسناد دانشگاه هنر تهران است.
غلامرضا اکرمی، رئیس دانشگاه هنر تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: باتوجه به اینکه کوشک مصری در نزدیکی زمین های این دانشگاه قرار گرفته و گیت های ورودی وزارت امور خارجه نیز در این مکان مستقر است، شهرداری تهران معتقد است باید بخشی از زمین های این دانشگاه به پیاده راه خیابان موازی پردیس باغ ملی این دانشگاه اضافه شود تا از این طریق مشکل رفت و آمد در این مسیر برطرف شود.
وی اظهار داشت: این درحالی است که زمین های مورد نظر شهرداری جزء اسناد دانشگاه بوده و این اسناد نیز به شهرداری ارائه شده است.
رئیس دانشگاه هنر تهران درخصوص زمین های مربوط به دانشگاه صنعتی امیرکبیر که اکنون برخی از دانشکده های این دانشگاه نیز در آنها استقرار دارد، گفت: برای انتقال دانشکده ها به پردیس باغ ملی این دانشگاه نیازمند بودجه هستیم که این بودجه باید از طریق وزارت علوم و دیگر سازمان های مربوطه تامین شود.
پرونده زمین های دانشگاه شیراز بسته شد
دانشگاه شیراز از معدود دانشگاه های کشور است که پرونده زمین های آن به اتمام رسیده و با اتمام این پرونده چندساله مسئولان این دانشگاه می توانند برنامه توسعه فیزیکی دانشگاه را که چندسالی است به تعویق افتاده مجددا اجرایی کنند.
دعوا بر سر بخشی از اراضی دانشگاه شیراز نیز چند سالی به طول انجامید و ماجرا از آنجا شروع شد که دانشگاه علوم پزشکی شیراز اسنادی مبنی بر وقفی بودن بخشی از زمین های این دانشگاه ارائه کرد و مدعی بود باید در این زمین ها بیمارستان بنا شود.
کش و قوس ها بر سر زمین های دانشگاه شیراز ادامه داشت اما در نهایت این دانشگاه توانست ثابت کند که زمین های مورد بحث وقفی نبوده و با ارائه اسناد، دانشگاه شیراز مالک زمین های مذکور شناخته شد.
علی اکبر صفوی، قائم مقام رئیس دانشگاه شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اختلاف میان دانشگاه شیراز و دانشگاه علوم پزشکی شیراز برطرف شد چراکه در محافل قضایی اثبات شد زمین ها وقفی نبوده و مربوط به دانشگاه شیراز است.
وی عنوان کرد: باتوجه به اینکه مستندات دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این زمینه اشتباه بود، گزینه وقفی بودن رد شد و در نهایت در نقطه دیگری از شهر به این دانشگاه زمین اختصاص داده شد تا پروژه احداث ساختمان در آن مکان پیگیری شود.
قائم مقام رئیس دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: زمین هایی که دانشگاه علوم پزشکی شیراز مدعی مالکیت آن را داشتند تنها زمین های مسطح دانشگاه است و طرح تجمیع دانشکده های دانشگاه براساس این زمین ها تدوین شده بود.
صفوی تاکید کرد: دانشگاه اسناد مربوط به مالکیت این زمین ها را در اختیار داشت و در استانداری مستندات مربوطه ارائه کرد.
سایه یک شرکت خصوصی بر سر زمین های دانشگاه تبریز
زمین های اطراف کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز که در مساحتی بالغ بر ۲ هکتار واقع شده است، چندسالی است مدعی خصوصی دارد و این پرونده نیز در مراجع قضایی درحال پیگیری است.
محمدرضا پور محمدی، رئیس دانشگاه تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: یک شرکت خصوصی اسنادی را ارائه کرده و مدعی است بخشی از زمین های این دانشگاه در مالیکت این شرکت قرار دارد اما طبق اسناد موجود زمین مورد ادعای این شرکت در حیطه زمین های این دانشگاه بشمار نمی رود.
وی عنوان کرد: قبل از انقلاب اسلامی این زمین ها به دانشگاه تبریز واگذار شده و مدارک آن نیز موجود است بنابراین مدارک لازم را به دادگاه ارائه کردیم.
رئیس دانشگاه تبریز تاکید کرد: بخش دیگری از زمین های این دانشگاه نیز مدعیانی داشت که پرونده آنها بررسی شده و رای به نفع دانشگاه صادر شده است.
کشاورزی دیوار به دیوار دانشگاه ایلام
دانشگاه ایلام نیز با مشکل شرکای مشاعی بر سر بخشی از اراضی خود مواجه است. اراضی که اکنون در آنها کشاورزی می شود و به گفته رئیس این دانشگاه همسایه بودن با شرکای مشاعی مشکلاتی را برای دانشگاه ایجاد می کند.
محمد علی اکبری، رئیس دانشگاه ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: حل مشکل این زمین ها نیازمند بودجه و اعتبارات لازم است که تامین این میزان بودجه کار راحتی نیست.
وی تاکید کرد: با وزیر علوم و سازمان مدیریت و استانداری صحبت هایی کرده ایم اما هنوز برای موضوع تامین بودجه به نتیجه نرسیده ایم.
رئیس دانشگاه ایلام گفت: این زمین ها در مساحتی بالغ بر ۵۰ هکتار واقع شده و باتوجه به اینکه تامین اعتبار لازم برای باز پس گیری آن صورت نگرفته تاکنون موضوع تملک اراضی محقق نشده است.
داستان دنباله دار زمین های دانشگاه شهید چمران اهواز
مشکل اراضی در دانشگاه شهید چمران اهواز نیز قدمتی دیرینه دارد. حتی در سال ۹۳ شاکی خصوصی پرونده با حکم دادگاه بخشی از دیوارهای این دانشگاه را تخریب کرد که این عمل مورد اعتراض اساتید و دانشجویان این دانشگاه قرار گرفت.
مشکل زمین های این دانشگاه قدیمی هنوز برطرف نشده و باتوجه به اینکه این دانشگاه علاوه بر شاکی خصوصی، چند شاکی دولتی نیز دارد، بنابراین همچنان این پرونده درحال بررسی است.
سایه نهادهای دولتی بر سر زمین های پژوهشگاه علوم انسانی
موضوع مشکلات بر سر تملک اراضی تنها درد این روزهای دانشگاه ها نیست و پژوهشگاه علوم انسانی نیز از این قاعده مستثنی نیست. این پژوهشگاه که بزرگترین مرجع پژوهش در حوزه علوم انسانی است سال ها است با مشکل کمبود فضای فیزیکی مواجه است و حتی اعضای هیات علمی آن اتاقی برای حضور و فعالیت های پژوهشی خود در این مرکز پژوهشی ندارند.
مسئولان این پژوهشگاه به دنبال راه اندازی مرکز رشد تخصصی با موضوع علوم انسانی هستند و اما اجرای این برنامه به دلیل نبود فضای فیزیکی لازم مدت ها است که به تعویق افتاده است.
حسنعلی قبادی رئیس پژوهشگاه علوم انسانی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تمامی مستقلات و ساختمان هایی که به اسم فرد بوده و مربوط به موسسات تجمیع شده در این پژوهشگاه است باید به تملک این مرکز پژوهشی درآید.
وی عنوان کرد: ساختمان مرکزی این پژوهشگاه نیز به اسم فرد بوده اما طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی این ملک به پژوهشگاه اختصاص داده شده است.
نزدیک به ۱۰۰ درصد اراضی پژوهشگاه علوم انسانی در دست نهادهای گوناگون در کشور است و تاکنون هیچ یک از این نهادها اقدام به باز پس دادن این اراضی به پژوهشگاه علوم انسانی نکرده اند.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی اظهار داشت: اراضی و ساختمان های این مرکز پژوهشی در اختیار وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، میراث فرهنگی و شهرداری است که هنوز نتوانسته ایم این اراضی را پس گیریم.
قبادی با بیان اینکه بیشترین زمین های این پژوهشگاه در اختیار وزارت آموزش و پرورش است، افزود: درحال حاضر کمترین بهره برداری از این زمین ها صورت می گیرد و امیدوایم این اراضی به پژوهشگاه بازگردد.
وی عنوان کرد: بخشی از زمین های این مرکز نیز در اختیار شهرداری است و چند سالی است که تبدیل به پارک شده است درحالی که ما سند شش دانگ این زمین ها را در اختیار داریم.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی تاکید کرد: امیداوریم مسئولان شهرداری دراین زمینه با پژوهشگاه همکاری کنند و در صورتی که امکان ارائه این زمین ها وجود نداشته باشد شهرداری در مکان دیگری به این پژوهشگاه زمین اختصاص دهد.
قبادی با بیان اینکه شهرداری تهران مساعدت هایی با پژوهشگاه علوم انسانی داشته است، گفت: امیدواریم شهرداری به زودی برنامه ای برای واگذاری زمین ها به پژوهشگاه تدوین کند.
وی عدم واگذاری زمین های پژوهشگاه علوم انسانی از سوی دیگر نهادها را نوعی بی عنایتی به این مرکز پژوهشی عنوان کرد و افزود: این موضوع ما را در جریان فرسایشی قرار می دهد بنابراین به هیچ عنوان در این زمینه کوتاه نمی آییم و اقدامات قضایی را به طور کامل انجام می دهیم.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی خاطرنشان کرد: این مرکز حکم اولیه، تجدید نظر و قطعی را برای برخی از اراضی خود از دادگاه گرفته است اما نهادهایی که زمین های این مرکز را تصرف کرده اند اقدام به تخلیه این اراضی نمی کنند.
زمین های پژوهشگاه علوم انسانی علاوه بر شهر تهران در شهرهای اصفهان، کرمانشاه و اصفهان نیز قرار دارد که هنوز این اراضی به تملک این مرکز پژوهشی در نیامده است.
ثبت اسناد راه حلی برای کوتاه شدن دست مدعیان از زمین های دانشگاهی
در این راستا محمد فرهادی، وزیر علوم چندی پیش در جلسه مشترک هیات رئیسه یکی از دانشگاهها تعرض به زمین های دانشگاه ها را مساله ای می داند که گریبان برخی از دانشگاه ها را گرفته و این وزارتخانه نیز گروه حقوقی را برای بررسی این موضوع تشکیل داده است.
محمد روشن، معاون حقوقی وزارت علوم نیز در همایش مدیران حقوقی دانشگاهها تمامی دفاتر حقوقی دانشگاه ها را ملزم به مستند سازی اموال این مراکز کرده است.
دانشگاه ها برای پیشگیری از مشکلات مربوط به اراضی باید نسبت به ثبت اسناد و مستند سازی زمین های خود اقدام کنند چراکه این موضوع، عامل بازدارنده ای در مقابل ادعای افراد حقیقی و حقوقی بر اراضی خواهد بود.
همچنین باز پس گیری برخی از زمین های دانشگاه ها با اختصاص بودجه محقق خواهد شد از این رو وزارت علوم و سازمان مدیریت و برنامه ریزی باید ردیف های بودجه جداگانه ای به این موضوع اختصاص دهند.
در صورتی که پرونده باز پس گیری زمین های دانشگاهی به نتیجه برسد می توان امیدوار بود که روند توسعه فیزیکی دانشگاه ها با سرعت بیشتری دنبال شود که این امر بر توسعه علمی و آموزشی کشور نیز تاثیر مثبتی خواهد داشت.
نظر شما