به گزارش خبرنگار مهر، سعید متصدی در نشست خبری روز یکشنبه اعلام کرد: هر موتورسیکلت ۵ برابر یک خودروی شخصی ایجاد آلودگی می کند در کشور ۱۱ میلیون موتورسیکلت و در تهران ۳.۵ میلیون موتورسیکلت داریم که یعنی به اندازه ۴۴ تا ۵۵ میلیون خودروی شخصی آلودگی تولید می کنند در حالی که در کل کشور ۱۸ میلیون خودروی شخصی داریم و بنا بر این اولویت ما در یکساله گذشته بر مدیریت موتورسیکلت ها بوده است و از اول مهر ماه سازمان محیط زیست به هیچ موتورسیکلت کاربراتوری مجوز نداده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: یک اقدام دیگر ما برش یکساله کاهش آلودگی هوا مصوب ۹۵.۴.۲ بود و دولت تدبیر و امید بیشترین مصوبه درباره آلودگی هوا و محیط زیست را داشته است.
منتظر مصوبه مجلس هستیم
وی با تاکید بر تعهد دولت به اجرای مصوبات آلودگی هوا گفت: نتایج این اقدامات قابل ملاحظه است برخی مسائل زمانی به عنوان مسئله بغرنج آلودگی هوا مطرح بودند مسئله معاینه فنی ها و کاتالیست ها مسئله کمی نبود. الان شاهد بهره برداری از سیستم «سیمفا» هستیم که ۴۴۰ مرکز معاینه فنی کشور به آن متصل است همچنین حدود مجازی که برای معاینه فنی در سال های گذشته تصویب شده بود، حدود مناسبی نبود، اما در سال ۹۴ حدود مجاز معاینه فنی کشور را تغییر دادیم و اجرای آن که در سیمفا در حال بررسی است کمک شایان توجهی برای کنترل خودروهای در حال کار می کند. ما تنها منتظر مصوبه مجلس هستیم تا پنج سال معاینه فنی را کمتر و آن را یکساله یا دوساله کنند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: قرار بود در قدم اولیه ۹۰ هزار تاکسی فرسوده از رده خارج شود که ۶۷ هزار نفر اسم نوشتند و تا امروز ۳۸ هزار تاکسی تحویل شده است تهران هم ۱۵ هزار تاکسی فرسوده داشته که ۱۲ هزار و ۵۰۰ تاکسی تحویل شده است. بحث دیگر که دولت بر آن مصمم است از رده خارج کردن اتوبوس های حمل و نقل عمومی است که خوشبختانه در کلانشهرها با تسهیلات اعطایی با سود پایین و تخفیف خودروسازان این هم اجرایی می شود.
متصدی ضمن اشاره به کنترل منابع آلودگی صنعتی گفت: یک اقدام ما پایش ضربتی و شدید در استان تهران و شهر تهران بود که طی این پایش های شبانه روزی ضربتی تنها در ۶ ماهه اول امسال در استان تهران ۶ هزار واحد پایش شد، ۲۳۰۰ واحد اخطار گرفتند. ۸۳۱ واحد خوداظهاری کردند، ۱۴۵ واحد به دادگاه معرفی و ۳۶ واحد پلمپ شد.
شهرداری ها موظفند اولویت های محیط زیستی را رعایت کنند
وی درباره عوارض آلایندگی نیز گفت: بیش از ۴ هزار واحد صنعتی در لیست ما هستند که موظفند پرداخت های یک درصد آلایندگی را انجام دهند این مبلغ منابع مالی بسیار خوبی برای شهرداری ها به شمار می رود که انتظار می رود برای محیط زیست و رفع آلودگی هزینه شود اما متاسفانه این اتفاق نمی افتد ممکن است گفته شود برای فضای سبز و مانند آن هزینه شده، اما وقتی اولویت با آلودگی هوا است، هزینه ها هم باید به کاهش آلایندگی و توسعه حمل و نقل عمومی اختصاص پیدا کند و نه مثلا ساخت بزرگراه. شهرداری های کشور موظفند اولویت های محیط زیستی را رعایت کنند. پیش بینی ما از این رقم ۳ تا ۵ هزار میلیارد تومان است که ۷۰۰ میلیارد تومان آن محقق شده است.
۱۰۰ هزار کامیون آلاینده هر شب در تهران تردد میکنند
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: متاسفانه عمر مستحدثات ما کاهش یافته و در تهران به زیر ۲۰ سال و گاهی حتی ۱۵ سال رسیده است که هم زمان تخریب و هم زمان ساخت و ساز مجدد آلودگی ایجاد می کند از سوی دیگر انتقال نخاله به خارج و ورود مصالح به شهر توسط کامیون های بسیار فرسوده با آلودگی های بسیار فراوان انجام می شود که از ساعت ۱۰ شب تا ۶ صبح ادامه دارد.
وی ادامه داد: مطالعه اخیر من نشان می دهد دقیقا میزان ذرات زیر ۲.۵ میکرون در شب بیشتر از روز است و سیر افزایشی در ساعت های ۲۳ و ۲۴ شب دارد که اوج فعالیت های کامیون های فرسوده ای است که در تهران تعدادشان به ۱۰۰ هزار می رسد. این کامیون ها که ۳۰ سال کار کرده اند نه تنها آلودگی ایجاد می کنند بلکه بعد از ۳۰ سال کار سیستم ترمز و ایمنی آنها قابل اتکا نیست و ایمنی شهروندان هم تهدید می کنند.
متصدی در خصوص برنامه های سال آینده سازمان محیط زیست برای آلودگی هوا نیز گفت: فعالیت عمده ای که در سال جدید انجام خواهیم داد ساماندهی خودروهای دیزلی و فرسوده است و تردد خودروهای فرسوده در شب به ازای هر ۲۴ ساعت تردد ۵۰ هزار تومان جریمه خواهد داشت.
هدف ما چیزی جز هوای پاک نیست
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: روی توزیع سوخت مناسب و یورو ۴ در کشور نیز تمرکز خواهیم داشت تا در شهرهایی که در مسیر کلان شهرها هستند نیز این اتفاق بیفتد و تلاش ما آن است که تا پایان امسال و نیمه سال آینده ۶۰ تا ۷۰ درصد کشور را پوشش دهیم. روی کنترل آلودگی از منابع خانگی و معاینه فنی موتورخانه های منازل نیز کار خواهیم کرد.
وی ادامه داد: توزیع صددرصدی گاز طبیعی در نیروگاه ها را نیز دنبال می کنیم، هدف ما چیزی جز هوای پاک نیست و همه ما تلاش می کنیم تا این موضوع محقق شود این اعداد و ارقام هم تلاش ما را تایید می کند.
متصدی مثال زد: تا هجدهم دی ماه در تهران در سال ۹۲ تعداد روزهای ناسالم یعنی با شاخص بالای صد، ۱۶۰ روز بوده است که امسال این عدد به ۱۶۳ رسیده و در بازه مشابه زمانی در اصفهان این عدد از ۲۵۷ روز در سال ۹۲ به ۵۲ روز در امسال رسیده است.
بالاترین شاخص آلودگی هوا حدود ۱۶۰ بوده است
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به خبرنگار مهر درباره وضعیت گاز نیروگاه ها بعد از قطع گاز ترکمنستان گفت: علیرغم اتفاقات اخیر از جمله قطع گاز ترکمنستان نیروگاه شهید رجایی قزوین را صددرصد گازسوز کردیم و روز تشییع جنازه آیت الله هاشمی چند ساعت از وقت ما برای تامین گاز این نیروگاه گذشت.
وی تصریح کرد: در روزهای اخیر شاهد وارونگی هوا بودیم که اگر این وارونگی در سال ۹۲ رخ می داد شاخص ما به بالای ۲۰۰ می رسید اما تاکنون بالاترین عدد ما حدود ۱۶۰ بوده است و نرمال سال ۹۲ ما بالای ۲۰۰ بوده و وقتی مدرسه ها تعطیل می شد که عدد به بیش از ۲۰۰ می رسید در حالی که هفته گذشته ما با شاخص ۱۴۰ مدارس را تعطیل کردیم یعنی شاخص حتی به مرز ۱۵۰ هم نرسیده بود.
متصدی خاطرنشان کرد: در نمودار های سال ۹۰ برخی نقاطی که نمودار پایین آمده متاسفانه به دلیل خاموش بودن ایستگاه ها بوده است ولی در حال حاضر کلیه ایستگاه های ما فعالند و کالیبره می شوند. با اینکه هر ایستگاه سالیانه ۴۰ میلیون تومان هزینه نگهداری دارند. قبلا به دلیل خاموش بودن ایستگاه وضعیت مراکز استان ها اعلام نمی شد اما الان هر روز اعلام می کنیم و مثلا چند روز پیش در بوشهر شاخص ۱۰۲ را اعلام کردیم یا ارومیه ۲۰ دی ماه شاخصش ۱۴۹ بوده است. در حالی که قبلا حتی وقتی آلودگی هوا در این شهرها به وضعیت هشدار می رسید مردم حتی خبردار نمی شدند.
با کمک مردم در تامین گاز نیروگاههای کشور دچار مشکل نمیشویم
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به خبرنگار مهر درباره مصرف مازوت در نیروگاه های کشور بعد از قطع گاز ترکمنستان گفت: قطعا با توجه به مصرف زیاد خانگی در تامین گاز نیروگاه ها دچار اشکال می شویم و شده ایم ولذا نیروگاه های ما مصرف مازوت دارند اما بعد از قطع گاز ترکمنستان باید در شهرهای شمال کشور تامین گاز می شد که مردم همکاری بسیار خوبی داشتند و خوشبختانه نیروگاه های ما دچار مشکل آنچنانی نشدند. نیروگاه هایی هم که در شرایط بحرانی هستند تلاش کرده ایم تا آنها را به صورت اختلاطی یا تمام گازسوز مدیریت کنیم.
وی ادامه داد: تمهیدات خوبی ایجاد شده و دچار اشکال آنچنانی نشده ایم و در شرایط اضطراری مردم می توانند به ما کمک کنند زیرا ۵۰۰ میلیون متر مکعب مصرف خانگی داریم که در منازل مسکونی ۳۶۰ تا ۴۰۰ میلیون متر مکعب مصرف می شود و ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز کشور به دلیل الگوی زندگی مثلا با پوشیدن کمترین لباس در منزل یا روشن کردن شومینه برای زیبایی شعله هدر می رود بنابراین من از مردم خواهش می کنم کمک کند تا مصرف ما بهینه شود و در تامین ۱۶۰ میلیون متر مکعب گاز نیروگاهی دچار مشکل نشویم.
نظر شما