به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سید محسن طباطبایی مزدآبادی دبیر انجمن اقتصادشهری در یاداشتی نوشت: گذار از جامعه روستایی و شهری شدن روندی است که کشور ما چندیست آن را آغاز کرده است و هم اکنون حدود ۷۵ درصد جمعیت کشور شهرنشین هستند. این چرخش جمعیت به نفع شهرنشینی ردپای خود را در همه عرصههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برجا میگذارد. نگاهی به انتخابات اخیر گواه آن است که این پدیده نیز به عنوان یک کنش سیاسی رنگ و بوی شهری گرفته است و بنابراین امروز میتوانیم از اصطلاح شهری شدن انتخابات یاد کنیم.
در انتخابات اخیر ریاست جمهوری شهرها، مهمترین بازیگران و پهنههای سرنوشت ساز بودند و در بخش شعارها و استراتژیها نیز شعارهای مورد پسند جامعه شهرنشین بر شعارهای جذاب برای روستاییان تفوق یافت و کسی که جامعه هدف خود را شهرنشینان قرار داد توفیق بهتری بدست آورد. حال که شهرها چنین نقش بسزایی در معادلات سیاسی اجتماعی دارند در تمامی زمینههای سیاسی اجتماعی مدیریتی و اقتصادی باید مورد توجه بیشتری قرار بگیرند.
از طرفی دیگر نحوه انتخاب و چینش نمایندگان پارلمان شهرها در انتخابات شورای شهر اخیر نیز حاکی از آن است که شهرها مطالبات جدی و بر زمین مانده بسیاری دارند که نیازمند توجه هم دولت و هم مدیریت محلی است.
باید صدای شهرها رساتر شنیده شود برای این کار باید ابتدا نیازها و توقعات جامعه شهرنشین شناسایی شود. به نظر میرسد یکی از اصلیترین مطالبات شهرها بحث اشتغال باشد که موضوع شعار سال طرح شده توسط مقام معظم رهبری نیز هست. اشتغال در شهرها باید رونق یابد چرا که مدیریت شهرهایی که رونق اقتصادی و اشتغال کافی دارند بسیار آسانتر است. مدیریت شهری و بهخصوص کانون تصمیمساز آن باید افقهای گستردهتری را برای شهرها ترسیم کنند و انتظار میرود در این مقطع زمانی اشتغال را جدی بگیرند؛ چرا که نرخ بیکاری در شهرها متأسفانه بالاست و علاوه بر نرخ بالای بیکاری، پایین بودن نرخ بهرهوری نیروی کار نیز مشکلی اساسی است.
بالابردن دستمزدها از طریق افزایش بهرهوری محقق میشود؛ حمایت از اشتغال بدون افزایش بهرهوری و کارایی نیروی کار سیاستی ناکارآمد تلقی میشود. از دیگر موضوعاتی که در راستای رونق اقتصادی شهرها باید مورد توجه قرار گیرد توجه به تولید است. تولید در شهرها میتواند محرک توسعه کلی کشور باشد. محققان معتقدند که تغییرات و نوآوریها از بخش تولید به سایر بخشها سرایت میکند. از طرفی دیگر تحقیقات متعدد نشان میدهد که بین بخش تولید و بخش خدمات ارتباط درونی متقابلی وجود دارد و ارزش افزوده بخش خدمات وابسته به ورودیهای بخش تولید است اگر بخش تولید پویا نباشد بخش خدمات نیز افول خواهد کرد. با این تفاسیر تولید و اشتغال میتواند بعنوان اهداف مهم توسعه شهری پیش روی دولت و شوراهای شهر در فصل جدید تحولات سیاسی و مدیریتی کشور باشد.
نظر شما