۳۰ خرداد ۱۳۹۶، ۱۰:۱۴

عضو تیم هسته‌ای آمریکا در گفتگو با مهر:

حمله موشکی ایران برای کشورهای منطقه و آمریکا پیام داشت

حمله موشکی ایران برای کشورهای منطقه و آمریکا پیام داشت

طراح تحریم های هسته‌ای ایران با اشاره به اینکه تهران از موشک های خود استفاده تهاجمی نداشته است، گفت: تحریمهای اخیر سنا تغییری در برنامه موشکی ایران ایجاد نخواهد کرد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-محمد قادری-جواد حیران‌نیا: «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا در نشست استماع سنا روز چهارشنبه هفته گذشته گفته بود که از عناصر داخلی ایران برای تغییر نظام سیاسی ایران حمایت می‌کند.

وی درباره نظر دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا درباره تغییر نظام حاکم ایران گفت: سیاست ما در قبال ایران در حال تدوین است و هنوز به رئیس‌جمهور ارائه نشده است. با وجود این، ما از نقش بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه با خبریم و در حال اقدام برای مقابله با هژمونی ایران هستیم.

در همین راستا خبرنگار مهر گفتگویی با «ریچارد نیفو» عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا و کارشناس امور تحریم ها و امنیت بین الملل و عدم اشاعه تسلیحات در وزارت خارجه آمریکا و محقق دانشگاه کلمبیا آمریکا، انجام داده است.

 از نیفو به عنوان طراح تحریمهای ایران نیز نامبرده می شود. وی در حال حاضر استاد دانشگاه کلمبیای آمریکا است.

*«رکس تیلرسون»  وزیر امور خارجه آمریکا  اخیرا اعلام کرده است، ایالات متحده آمریکا از گروههایی که قصد تغییر نظام سیاسی ایران را دارند، حمایت می کند. این گروهها، دقیقا چه کسانی هستند و چرا دولت ترامپ بر سیاست منسوخ تغییر نظام سیاسی ایران تمرکز کرده است؟

از آنجایی که من فعالیت در دولت ایالات متحده امریکا را ترک کرده ام، در مورد اینکه منظور تیلرسون از گروهها، دقیقا چه افرادی است، اطلاع ندارم. من فکر می کنم که تفسیر آنچه تیلرسون  گفته و در ذهن دارد ممکن باشد.  به دلایل قابل درک، اظهارات تیلرسون حمایت از تغییر نظام سیاسی در ایران است. کسانی ممکن است اظهارات او را کمتر فتنه انگیز دانسته و این گونه تفسیر کنند: حمایت سنتی ایالات متحده از تلاشهای جامعه مدنی ایران جهت اصلاح خودش.

اما من باید مقابل آنچه وزیر امور خارجه به صراحت می گوید تسلیم شوم. نظر شخصی من این است که با توجه به ماهیت تاریخ خودمان، توانمند کردن هر گروهی در داخل ایران منفعت بسیار کمی برای ایالات متحده امریکا در پی دارد.

به نظر من ایالات متحده باید نگرانی های خود را در مورد سیاست ها ی ایران هم در داخل و هم در خارج، با صراحت بیان کند و بر حمایت عمومی خود از مردم ایران جهت تعیین سرنوشت خود و برخورداری از آزادی تاکید کند.

*با توجه به روابط ایران با همسایگان خود از جمله عربستان سعودی، دولت امریکا باید در این منطقه چه سیاستی را دنبال کند؟

من دقیقا متوجه منظور شما نمی شوم. من فکر می کنم ایالات متحده همچنان از تمامی کشورها در سراسر جهان  بخواهد از دیپلماسی و گفتگو جهت حل مسائل خودشان استفاده کنند. این واقعیت در مورد نحوه ارتباط عربستان با ایران یا هر جای دیگری از جهان صدق می کند.

*آیا تصویب تحریم های ضد ایرانی جدید توسط سنا، جهت تامین منافع غرب و آمریکا موثر خواهد بود؟

من باور دارم که تحریم های تصویب شده توسط مجلس سنا نتیجه نگرانی های امریکا در خصوص ایران است. من اعتقاد دارم ایجاد یک رابطه خوب و بهتر بین ایران و امریکا امکان پذیر بوده البته حل و فصل برخی از این نگرانی ها مولفه ای ضروری جهت انجام این امر است.

تا زمانی که امکان برقراری رابطه خوب بین ایران و امریکا امکان پذیر شود، ایالات متحده از اقدام ملی جهت رفع یا کاهش نگرانی های خود استفاده می کند درست مانند ایران که در حال حاضر و آینده از این اقدام استفاده می کند.

*برخی کارشناسان معتقدند که تحریم های غیر هسته ای  جدید تصویب شده توسط امریکا علیه ایران به این معنی است که واشنگتن می خواهد تحریم های هسته ای گذشته را در اشکال جدید مطرح کند. نظر شما در این ارتباط چیست؟

من قبول ندارم که تحریم های تصویب شده جدید مجلس سنا علیه ایران، همان تحریم های هسته ای گذشته در اشکال جدید است. تحریم های غیر هسته ای تصویب شده مجلس سنا، که هنوز باید  توسط مجلس نمایندگان مورد بررسی قرار گیرد، بر برنامه های موشک های بالستیک و پرونده حقوق بشر ایران تاکید دارد.

این موضوعات توسط برجام منع نشده هر چند برجام در مورد چگونگی اعمال تحریم های غیرهسته ای امریکا علیه ایران موثر است. من باور دارم که متن تصویب شده توسط مجلس سنا تعادلی صحیح ایجاد کرده و منطبق با برجام است.

*مجلس سنا تحریم هایی را علیه ایران تصویب کرده است، این در حالی است که حتی قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیز در ماده ۳ از ضمیمه ۲ صرفا موشک‌های طراحی شده برای حمل کلاهک هسته‌ای را آن هم برای یک مدت معین (۸ سال) ممنوع کرده است. آیا به نظر شما تحریم های جدید علیه ایران تحت عنوان مقابله با فعالیت های بی ثبات سازی ایران  قانونی است؟

بله، من بر این عقیده ام، برجام مانع از اعمال تحریم های ایالات متحده  امریکا علیه ایران در ارتباط با مسائل غیر هسته ای از جمله برنامه موشکی  نمی شود.

تحریم های خاصی که در این قانون وجود دارد به نظر من بسیار شبیه به آنچه پیش از این در قانون وجود داشته، می باشد. به باور من، این تحریمها تغییر عمده ای در رفتار ایران و برنامه موشکی آن نخواهد داشت.

*ایران چند شب پیش از موشک هایی علیه مواضع داعش استفاده کرد که آمریکا به سبب داشتن همین موشکها ایران را مورد تحریم قرار داده است. ایران به دفعات اعلام کرده است که از قابلیت های موشکی خود برای دفاع از سرزمینش استفاده خواهد کرد. آیا شما در تاریخ جمهوری اسلامی موردی پیدا می کنید که ایران از موشک های خود برای حمله به کشوری دیگر استفاده کرده باشد؟

خب، به طورکاملا  بدیهی، جواب این سوال نه است. موشک پرتاب شده توسط ایران به کسانی که در مورد برنامه موشکی ایران نگران هستند، فهماند که قابلیت های فیزیکی موشک های ایران باعث می شود تهران به اهدافی در نقاط دور حمله کند.

اینجا در واقع ترس این وجود دارد که همه برنامه های موشکی بالستیک ایران برای کشورهای همسایه در نظر گرفته شود. حمله موشکی ایران علیه اهداف آن در سوریه، ممکن است به این منظور انجام شده باشد که به دولتهای درون منطقه خاورمیانه و بیرون از آن در مورد استفاده از تواناییهای خود هشدار دهد.

اما این حمله در محافل سیاسی آمریکا یا مکان های دیگر ممکن است اینطور استدلال شود که برنامه موشکی ایران تهدیدی روبه رشد در منطقه بوده که باید با آن مقابله نمود.

کد خبر 4009693

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha