عیسی کلانتری در حاشیه نشست خبری خود در پاسخ به خبرنگار مهر درباره جایگاه حیات وحش نزد رئیس سازمان محیط زیست و دانش و علاقه وی به این حوزه گفت: من شکارچی نیستم اما متخصصان شکار میگویند اگر شکار حساب شده نباشد گله از بین میرود. اگر شکار انجام نشود تعداد نر و مادهها یکی میشود، نرها بیشتر از مادهها غذا میخورند و کلاً گله از بین میرود. من متخصص حیات وحش نیستم اما تصمیم دارم انشاءالله دکتر نمکی از سازمان برنامه را به سازمان محیط زیست بیاورم و مسئولیت محیط طبیعی را به ایشان بدهم و ایشان با اختیارات کامل میآیند به معاونت محیط طبیعی اما آقای نوبخت گفتهاند دو ماه به ما وقت بده تا بودجه را تکمیل کنند و چه بسا در این مدت بودجه محیط زیست را هم تقویت کنند.
وی افزود: در محیط زیست هر تخصصی را به خودش واگذار میکنیم. مطمئنم آقای نمکی صاحبنظر است درباره حوزه حیات وحش. آقای دبیری میگوید دکتر نمکی گزارشهایی درباره حیات وحش نوشته که در تاریخ قبل و بعد از انقلاب بینظیر است. من تا الان یک گنجشک هم شکار نکردهام و شکارچی هم نیستم. در منطقه منصورآباد رفسنجان با ۱۲ محیطبان ۷۰ حیوان را به ۸۰۰ حیوان رساندهاند. من موظفم متخصصان را به کار بگیرم و همه تخصصهای کشور باید در خدمت محیط زیست و توسعه پایدار در بیاید. دانشگاهیهای هر استان باید در خدمت محیط زیست باشد. باید خدمات از آنها بخریم.
۸۰ درصد وقتم را صرف مسئله آب می کنم
کلانتری در پاسخ به پرسش دیگری درباره کشاورزی گفت: من ۸۰ درصد نیرو و وقتم را صرف آب خواهم کرد چرا که میدانم با این روند آب این کشور را سرنگون میکند. اگر مصرف آب در کشور کم نشود این کشور نابود خواهد شد. اما وقتی که در سازمان محیط زیست بخش هوا و نیروی انسانی ۲۰ برابر آب بودجه دارد یا بخش فنی دیگری توان و قدرتش دهها برابر مساله آب است یعنی آب در این سازمان جایگاهی ندارد. امروز بیش از ۷۰ درصد مشکل کشور آب است. تنها کشوری در دنیا هستیم که ۱۱۰ درصد آب تجدیدپذیرمان را استفاده میکنیم و حتی کشورهای آفریقای شمالی و خاورمیانه هم بیش از ۶۰ درصد آب تجدیدپذیر خود را استفاده نمیکند.
پتانسیل تولیدات کشاورزی این کشور محدود است
وی عنوان کرد: این مهم نیست که چه چیزی میخواهیم تولید کنیم مهم این است که برگردیم و فشار بیاوریم و آگاهی ایجاد کنیم که پتانسیل تولیدات کشاورزی این کشور محدود است. آنها هرچه باشد فرع بر بودن یا نبودن کشور است! امروز مصرف گندم یا نان کشور با جمعیت ۸۰ میلیونی ۴ میلیون تن کمتر از ۱۰ سال پیش است که ۷۰ میلیون جمعیت داشتیم دلیلش این است که دورریز نان کمتر شده است. اولویت کشور الان مصرف کمتر آب است و مساله دوم بهرهوری بیشتر است.
رئیس سازمان محیط زیست در پاسخ به پرسشی درباره موضع جدید سازمان محیط زیست درباره محصولات تراریخته گفت: مساله محیط زیست ما آنقدر بزرگ است که تراریخته شاید یک در هزار آن اهمیت دارد و نباید وقت این مصاحبه را به این موضوع اختصاص بدهیم.
قطعا هماهنگی شهرداری و محیط زیست بیشتر می شود/ قول آقای وزیر
کلانتری در پاسخ به پرسشی درباره مدیریت آلودگی هوا نیز گفت: خوشبختانه با انتخاب شهرداد جدید تهران و شناختی که از ایشان دارم قطعاً هماهنگیها با محیط زیست بیشتر خواهد شد. آلودگی هوا یکی از مشکلات بزرگ ماست. کلانشهرهای ما واقعاً دیگر کشش این همه آلاینده را ندارد. یکی از مشکلات ما در سازمان محیط زیست آن است که متخصص کافی نداریم. ما میخواهیم با کمک سازمان برنامه بخشی از وظایف حاکمیتی خودمان را به دانشگاههای کشور واگذار کنیم و برای مثال اینها را ناظر خودمان بر سر خودروسازها بگذاریم. یا مثلاً نمایندگی دائمی ما بر سر پالایشگاهها باشند تا سوخت استاندارد تولید کنند. بیش از ۵۱ درصد آلودگی هوای شهر تهران مربوط به کامیونهایی است که شب وارد تهران میشوند و چون شب است چندان کنترلی هم روی اینها وجود ندارد. اینها باید نوسازی شود و کامیون ۳۰ و ۴۰ ساله وارد شهر نشود. بیش از ۲۰ درصد آلودگی شهر تهران در زمستان مربوط به زمانی است که نیروگاه شهید رجایی مازوت مصرف میکند. از آقای زنگنه قول گرفتیم که از امسال گاز نیروگاه شهید رجایی را قطع نکنند.
وی افزود: در روزهای گذشته با هر یک از مدیران کل استانها یک ساعت گفتگو کردم اما وقتی پرسیدم مشکلات شما چیست گفتند مشکل اصلی ما همین سازمان است. گفتم هر درخواستی که در خود استان قابل انجام است مطلقاً درخواست به سازمان نفرستند مگر اینکه توان علمی لازم را در استان نداشته باشند. در مسائلی که با ۹۰ درصد باید تصمیم را گرفت اگر بخواهیم منتظر ۱۰۰ درصد باشیم نمیتوانیم تصمیم بگیریم و با تخریب کل محیط زیست رو به رو میشویم.
عیسی کلانتری گفت: سدسازی هم خوب است و هم بد. در جای مناسب خوب و در جای نامناسب بد است. در دریاچه ارومیه، جلوی سد نازلو را با ۶۷ درصد پیشرفت گرفتم. با نماینده هم درگیر شدیم. سد سیمینه رود را با بیش از ۸۰ میلیارد سرمایهگذاری جلوگیری کردم اما در شمال کشور با سدسازی موافقم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا جسارت بستن سدها و طرحهای انتقال آب بدون پیوست محیط زیستی که غیرقانونی اجرا شدهاند را دارید، گفت: ما خلاف قانون نمیتوانیم رفتار کنیم. خیلی خوب است که مطالبات مردمی و خبرنگاران از سازمان پیشتر است. باید یک مؤسسه آیندهپژوهی در حوزه محیط زیست داشته باشیم. من همه چیز را بلد نیستم اما میتوانم شما را به کار بگیرم چرا که این افکار شما خیلی خوب است. شما واقعاً سختگیرانه برخورد کنید اما ۸۰ میلیون جمعیت میخواهد در این کشور زندگی کند. کمک کنید راه حل ارائه بدهیم. نمیتوانیم فقط «نه» بگوییم. سازمان محیط زیست به هر طرحی سه ماه فرصت پاسخگویی دارد اگر نه دستگاه اجرایی حق دارد کار خودش را بکند. اگر به دنبال ۱۰۰ برویم ۸۰ را که در دسترس است هم از دست میدهیم. خبرنگاران باید ایدآلگرا باشند اما واقعیت مدیریتی این نیست. کمکی که شما میکنید این است که من نمرهام را بالاتر بیاورم و مدیری که میخواهد هیچ چیزی را رعایت نکند حداقل ۸۰درصد مطالبات را رعایت کند اما باید واقعبینی هم داشته باشیم.
وی افزود: رشد ۸۰ درصدی قانون است و مقام معظم رهبری هم تأکید داشتند. اگر از آن طرف وزیر راه و وزیر صنایع بگویند مهمترین مانع ما محیط زیست است اولین قربانی محیط زیست خواهد بود. ما قدرت متوقف کردن آنها را نداریم و خیلی راحت محیط زیست را دور میزنند.
کمک سه برابری دولت به مناطق آزاد نسبت به محیط زیست
کلانتری یادآور شد: محیط زیست کشور بودجهاش به ۶۰۰ میلیارد تومان نمیرسد اما دولت کمکی که به هفت تا منطقه آزاد میکند ۲ هزار میلیارد تومان است. محیط زیست کشور مثل سازمان برنامه و وزارت اطلاعات و نیروهای مسلح است. یعنی حاکمیت باید محیط زیست را از بعد کلان ببیند. کاری که الان با این بودجه در سازمان انجام میشود از خودگذشتگی است. خواهش من از شما این است که منطقی ولی سختگیرانه با ما برخورد کنید اما حرفهایمان علمی باشد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سؤالی درباره احیاء تالابها و هدررفت آب در کشاورزی گفت: هیچ یک از وزرای نیروی بعد انقلاب فهم آبی آقای چیتچیان را نداشتند. ایشان برای اولین بار ۱۱.۸ میلیارد متر مکعب برای تالابها و رودخانهها حقآبه تعیین کرد. برای کارون که به اروند رود میریزد سالی ۱/۸ میلیارد مترمکعب حقآبه تعیین کرد. برای گاوخونی سالانه ۱۷۵ میلیون مترمکعب حقآبه تعیین کردند. ما اینها را باید بگیریم. اما اینها را تابستان که کشاورزی است نمیتوانیم بگیریم. باید بگوییم حقآبه ما را در بهمن ماه و اسفندما بدهند. حقآبه هورالعظیم را باید در زمستان از سد کرخه بگیریم. حقآبه تالابها از سیلاب تعیین میشود. هیچ وقت و در هیچ جای کشور آبهای جاری از اردیبهشت ماه به بعد به تالاب و دریاچه نمیرسد. سدها را که زدیم آبهای سیلابی را مهار کردیم و شد آب تنظیم شده اما این آب تنظیم شده به تالاب و رودخانه نمیرسد و شما باید کمک کنید اینها را بگیریم. در شرق اصفهان بیش از فینیکس آریزونا فضای سبز داریم اما نصف بارندگی آن را داریم. نباید انتظار داشته باشیم که هم فضای سبز اصفهان را داشته باشیم و هم گاوخونی زنده باشد.
۲۸ منطقه در عراق و ایران منشاء گرد و غبار هستند
وی ادامه داد: آخرین اطلاعاتی که من گرفتم از اداره ریزگردها، ۲۸ منطقه در عراق و ایران منشاء گرد و غبار هستند که ۴ تا در ایران و ۲۴ تا در عراق و سوریه است. بخشی از آلودگیهای داخل سرزمین ما ناشی از خشک شدن تالابهای خوزستان است و بخشی هم به مناطقی مربوط میشود که رمل بوده و در اثر جنگ مالچها از بین رفته است. برخی هم به مناطقی مربوط میشود که شخم خورده اما کشت نمیشود. امسال ۱۹۰ میلیارد تومان به این موضوع بودجه تخصیص داده شده است. بخش عراقش عمدتا در تصرف داعش بوده و در اختیار دولت عراق نبوده است. حالا که داعش تقریباً کارش رو اتمام است وقتی دولت عراق به این مناطق تسلط پیدا کند قول همکاری دادهاند. ما هم در نزدیکی نجف در حال راهاندازی مرکز آموزشی تحقیقاتی هستیم.
نظر شما