به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در برنامه «نگاه یک» به سؤالات مجری این برنامه پاسخ داد.
وی در خصوص اظهارات دیشب ترامپ و صحبتهای گستاخانه وی گفت: صحبتهای دیشب آقای ترامپ دارای ادبیات غیرمناسبی بود. این ادبیات را در سخنرانی ایشان در مجمع عمومی سازمان ملل هم شنیدیم و تحلیلهایی که توسط رسانههای آمریکایی انجام شد و بعد از آن با سخنرانی فاخر و بانزاکت روحانی در مجمع عمومی، همه گفتند که ترامپ با سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، ایران را پیروز کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: نوع نگاه غلط ایالات متحده به ایران دارای سابقه تاریخی تقریباً ۴۰ ساله است؛ البته آمریکاییها با کودتای ۲۸ مرداد نشان داده بودند که از ابتدا با دیکتاتوری با ملت ایران برخورد کردهاند. آنچه از ترامپ شنیدیم، چیز تازهای نبود.
ظریف در خصوص تناقض در گفتارهای ترامپ گفت: صحبتهای چند ساعت قبل ترامپ، صحبتهای خود اوست و سخنرانی بعدی، سخنان رسمی است و در این صحبتها هم نتوانست در چارچوب عمل کند و از عباراتی که برای ایران زننده است، استفاده میکند.
سپاه عزیز افتخار همه ایران است
وی با بیان اینکه کسی که دیکتاتورهای منطقه، متحدش هستند، روز قبل از انتخابات ایران به منطقه میآید و با کسانی که انتخابات را ندیدهاند، رقص شمشیر انجام میدهد، گفت: مردم ایران را با آن الفاظ خطاب قرار میدهد که باعث نفرت همه مردم شد.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: کسی که نسبت به سپاه عزیز که افتخار همه ایران است و در کنار ارتش حافظ تمامیت ارضی بوده، با آن الفاظ صحبت میکند، هیچ توجه مردم ایران را جلب نمیکند و توهینها توجه مردم را جلب خواهد کرد.
ظریف با تأکید بر اینکه ترامپ به خاطر کسانی که آنها را سرکیسه کرده است، اسم غلط خلیجفارس را استفاده میکند و به تمام مردم دنیا نشان میدهد که هیچ اهمیتی برای تاریخ، جغرافیا و حقایق منطقه قائل نیست، گفت: ایشان برای خوشامد آنهایی که از آنها خریدهای بزرگ تسلیحاتی انجام داده بودند، این کار را انجام داد.
وی با اشاره به اینکه پس از حصر قطر، ترامپ چهار توئیت انجام داد که میتوانست علائم و نشانههای غلطی را به جوانان منطقه بدهد و باعث فاجعه دیگر در منطقه شود، گفت: ۲۰ ماه گذشته ما شاهد جنایات وحشتناکی در یمن بودهایم و این هزینه علائم غلط و هزینه افراد تازهوارد به سیاست در منطقه ما است.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه تحلیل شما از استفاده ترامپ از واژه «یاغی» برای ایران چیست؟ گفت: اگر قرار باشد از این واژه استفاده شود، فردی که از روزی که ریاستجمهوری آمریکا را بر عهده گرفته، هر تعهدی که دولت آمریکا به آن پیوسته بوده را زیر پا گذاشته است، شایسته آن است. ایشان خیلی از قانونها مثل پیمان همکاری پاسیفیک، قرارداد پاریس و در نهایت خروج از یونسکو را در حمایت از رژیم صهیونیستی زیر پا گذاشت.
ظریف تصریح کرد: ریچارد هاس میگوید اگر دولت ترامپ یک دکترین داشته باشد، آن دکترین خروج است. بهترین تعبیر برای «یاغی» کسی است که هیچ تعهد به قراردادی ندارد و ادبیات ایشان برازنده این عبارت است.
وی در خصوص متهم کردن دولت سوریه به استفاده از سلاح شیمیایی و متهم کردن ایران به سکوت در مقابل آن گفت: جمهوری اسلامی ایران قربانی سلاح شیمیایی است و هر گونه استفاده از سلاح شیمیایی را محکوم میکند. سیاست ما همواره این بوده و در بالاترین سطوح کشور بر آن تأکید کردهایم.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه ما نقش فعالی در خلع سلاح شیمیایی در سوریه داشتیم، گفت: مشکلاتی وجود داشت و آن اینکه گروهها و سازمانهایی در سوریه بودند که امکان استفاده از آن را داشتند که ما بیش از چهار سال است که مدارک آن را داشتیم و در اختیار دولت آمریکا هم قرار دادهایم. این سازمانها دسترسی به سلاح شیمیایی داشتند و خلع سلاح نشدند.
ظریف افزود: وقتی در خانشیخون، آمریکا علیه دولت سوریه از این مسئله استفاده کرد، ما گفتیم باید یک تحقیقات در محل انجام شود و دید چه موادی در خانشیخون و پایگاه هوایی شعیرات که آمریکا ادعا میکرد از آنجا سلاح شیمیایی سوار هواپیما شده و به آنجا حمله کرد، انجام شود.
وی ادامه داد: اما به ویژه آمریکا و کشورهای غربی مانع تحقیقات میدانی شدند. در جنگ تحمیلی وقتی صدام از سلاح شیمیایی استفاده میکرد و ما به سازمان ملل میرفتیم، یکطور برخورد میشد و وقتی به دبیرکل مراجعه میکردیم، طور دیگری برخورد میشد. دبیرکل وقت سازمان ملل، تیمی به منطقه اعزام کرد و نمونهبرداری کردند.
در برجام مشخص شده تنها مرجع تعیین پایبندی امریکا نیست
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: آن زمان ما هر چه به شورای امنیت مراجعه میکردیم، بر اساس گزارشهای سازمان ملل، حاضر نشدند حتی یکبار علیه صدام موضعگیری کنند. بعدها وقتی که عراق به کویت حمله کرد، در نیویورکتایمز دیدیم که زمانی که صدام علیه مردم کرد از سلاح شیمیایی استفاده کرد، به دنبال این بودند که ایران را متهم کنند. استفاده از سلاح شیمیایی را به شدیدترین شکل محکوم میکنیم.
ظریف درباره حمله ناو وینسنس به هواپیمای ایرانی گفت: یکی از بزرگترین جنایت های جنگ تحمیلی همین حمله وینسنس بود. قتل عام ۲۹۰ غیر نظامی، زمانی که این فاجعه اتفاق افتاد ابتدا امریکا ادعا کرد هواپیمای جنگی بوده اما وقتی مکالمه برج مراقبت با هواپیما را بردیم در صحن شورای امنیت پخش کردیم گفتند اشتباه کردیم. چند سال بعد فرمانده آن ناو مدال شجاعت از طرف دولت امریکا دریافت کرد.
وزیر خارجه افزود: ادعای ترامپ درباره احترام به مردم هیچ کس را نمی تواند گول بزند.
وی درباره اینکه مرجع تایین کننده پایبندی طرفین کجاست گفت: در برجام مشخص شده تنها مرجع تعیین پایبندی امریکا نیست حتی مشخص شده چگونه این نظارت باید انجام شود. مذاکرات ما دو نکته را نشان داد ما از ابتدا به دولت امریکا اعتماد نداشتیم برجام براساس بی اعتمادی تدوین شد. برجام سند محکمی است که تمام این موضوعات در آن دیده شد و نکته دوم اینکه اگر به حرف های دوران انتخابات ترامپ و یکی از سناتورهای آمریکایی توجه کنیم می بینیم بعد از ۹ ماه هنوز نتوانستند برجام را پاره کنند این نشان دهنده استحکام برجام است. دولت آمریکا و ترامپ شانیت ندارند که بر عدم پایبندی بر برجام نظر دهند.
ظریف گفت: صحبت های دیشب ترامپ و حرف هایی که در مجمع عمومی کرد سازگاری با بندهای ۲۶ و۲۸ و ۲۹ برجام ندارد. مقامات امریکایی نباید اظهارات منفی درباره برجام داشته باشند و ناسزاگویی کنند این حرف ها را به خانم موگرینی اعلام کردیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: ما اقدامات مناسبی در برابر اقدامات امریکا انجام داده و می دهیم. هیئت نظارت بر برجام هم چارچوب های برخورد با نقض برجام را مشخص می کنند. در چارچوب کمیسیون مشترک و سیاست های جمهوری اسلامی ایران سیاست هایی اتخاذ خواهد شد.
وی درباره نامه خود برای خانم موگرینی گفت: این نامه اسفند گذشته نوشته شد. نامه فقط به اروپایی ها نیست بلکه به تمام اعضای ۵+۱ است. این تنها نامه ای که نوشتم نیست. از تابستان سال گذشته تا دو هفته پیش، ۹ نامه درباره کوتاهی ها، موارد نقض و تاخیر ها در اجازه دادن به صدور مجوز خزانه داری برای خرید هواپیما نوشتیم.
ظرف فردا و پس فردا هم نامه ای در رد صحبت های ترامپ خواهم نوشت
ظریف گفت: ظرف فردا و پس فردا هم نامه ای در رد صحبت های ترامپ خواهم نوشت. دیشب هم بیانیه جمهوری اسلامی در سازمان ملل به ثبت رسید.
وی ادامه.داد: مقررات داخلی امریکا برای ما اعتباری ندارد. برجام بر خلاف تصور ترامپ توافق بین ایران و امریکا نیست که این کشور بتواند آن را باطل کند. برجام سازوکار خود را دارد انچه برای ما مهم است این است که ایالات متحده موظف است به تعهدات خود پایبند باشد اگر تخطی کند ما اقدام متقابل انجام خواهیم داد که این براساس منافع جمهوری اسلامی ایران تعیین خواهد شد.
وزیر امور خارجه گفت: ما توانستیم از بسیاری از امکاناتی که بعد از برجام فراهم شد از جمله تعاملات نفتی، باز شدن مسیر سرمایه گذاری و ... استفاده کنیم. ما صراحتا در مذاکرات و بعد از ان در طول ۲ سال گذشته اعلام کردیم که هر زمان احساس کنیم اقدامات طرف مقابل در لغو تحریم ها کافی نیست ما اقدامات خود را انجام می دهیم که یکی از این اقدامات خروج از برجام است.
وی افزود: ما شرایطی را به گونه ای فراهم کردیم که اگر روزی به این نتیجه برسیم که ادامه حضور ما در برجام به نفع کشور نیست شرایط ما به گونه ای خواهد بود که پیشرفته تر از قبل برنامه صلح آمیز هسته ای خود را ادامه دهیم.
ظریف درباره قرارداد بوئینگ گفت: ما درباره قرارداد بوئینگ مشکلی نداریم اما اگر دولت آمریکا مانع اجرای قرارداد بوئینگ شود از برجام تخطی کرده است.
وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: آنچه که مهم است و باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که آمریکا با سیاستهای خودش در حال منزوی کردن کشورش است و هر روز بیاعتبارتر از گذشته میشود و دیگر کشوری این آمادگی را نخواهد داشت که با آمریکا وارد معاملهای شود چرا که رئیسجمهور آن رسماً اعلام میکند که تفاهمات با دولت آمریکا، تنها به اندازه دوره یک رئیسجمهور اعتبار دارد و این باعث بیاعتباری آن دولت در دنیا میشود.
عدم پایبندی آمریکا به تعهدات خود میتواند مشکلاتی را برای نظم بینالمللی به وجود بیاورد
ظریف ادامه داد: اقدامی که توسط اعضای اتحادیه اروپا ـ خانم موگرینی ـ به عنوان هماهنگکننده سه کشور طرف مذاکرهکننده اروپایی با ما صورت گرفت، فقط منحصر به برجام نیست، بلکه یک نگرانی از رفتارهای آقای ترامپ است که به این مسئله دامن زده و آنها معتقدند که آمریکا به تعهدات بینالمللی خود پایبند نیست و این عدم پایبندی آمریکا به تعهدات خود میتواند مشکلاتی را برای نظم بینالمللی به وجود بیاورد.
وی با بیان اینکه این مسئله برای ما یک امتیاز محسوب میشود، به نحوی که هر زمان ایالات متحده تصمیم میگرفت که ایران را تحریم کند، اروپا هم پشت آن درمیآمد اما امروز اروپا در برابر آمریکا ایستاده است، گفت: آنچه مهم است، این است که اروپاییها زیادهخواهیهای آمریکا را نپذیرفتند. اروپا حتماً در حفظ برجام، منافعی دارد؛ هم منافع حیثیتی و هم به عنوان یک روش از برجام، منافع خواهند داشت.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: آمریکاییها ممکن است عادت کرده باشند که با زور، دیدگاه خود را بر دیگران تحمیل کنند، لذا برجام برای آنها مقداری سخت است، چرا که دولت آمریکا مجبور شده در یک بدهبستان واقعی امتیازاتی را بدهد و این برای آنها کمی سخت است؛ برای همین است که ترامپ، آن را بدترین قرارداد برای آمریکا خوانده است.
ظریف تصریح کرد: به نظر من برجام یکطرفه به نفع ایران نبوده است، اما این مخالفت آمریکاییها به دلیل آن تفکری است که عادت کردهاند دیدگاه و خواست خود را تحمیل کنند، اما اروپاییها چون هیچکدامشان به عنوان ابرقدرت در صحنه بینالمللی نبوده، از روشهای دیگری در پی تأمین منافع خود بودهاند و دیپلماسی برای آنها مهمتر از آمریکاییها است.
در برجام میان ایران و اروپاییها منافع متقابل اقتصادی وجود دارد
وی اظهار داشت: در برجام میان ایران و اروپاییها منافع متقابل اقتصادی وجود دارد و در کنار آن، منافع سیاسی، امنیتی و حیثیتی هم از دیگر مواردی است که اروپاییها از قِبَل برجام، از آن برخوردار میشوند و باید دید اروپاییها تا چه اندازه میتوانند در برابر زیادهخواهیهای آمریکا ایستادگی کنند که این مسئله نه تنها نشان خواهد داد که برجام باقی خواهد ماند یا نه، بلکه نشان میدهد که اروپاییها تا چه حد میتوانند در آینده روابط بینالملل نقش مؤثری ایفا کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سؤال که آیا توان دفاعی و موشکی ایران، تهدیدی برای کشورهای غربی و یا دیگر کشورها به حساب میآید یا نه؟ گفت: ما در بحث هستهای تصمیم گرفتیم که صرفاً در حوزه مسائل هستهای صحبت کنیم که همان هم ۱۰ سال به طول انجامید و تصمیم بر آن شد که به حوزههای دیگر وارد نشویم. اما اگر به حوزههای دیگر هم با آنها وارد گفتگو میشدیم، همچون بحث هستهای به حقانیّت خواست و منطق ما پی میبردند.
ظریف ادامه داد: ایران همواره در بحث مسائل امنیتی در منطقه پیشتاز بوده و اگر آنها به این مهم رجوع کنند، خواهند دید که در بحث امنیت منطقهای هیچ همکاری بهتر از ایران نخواهند یافت و یک همکاری منطقهای میتواند راهکار مناسبی برای ایجاد ثبات و امنیت در همه کشورهای منطقه باشد که ایران هم حامی این مسئله است.
سخنرانی شب گذشته ترامپ، گویی توسط نتانیاهو نوشته شده و صرفاً ترامپ آن را قرائت کرده است
وی با بیان اینکه سخنرانی شب گذشته ترامپ، گویی توسط نتانیاهو نوشته شده و صرفاً ترامپ آن را قرائت کرده است، گفت: نتانیاهو همچون سخنرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل، شب گذشته هم اولین نفری بود که از موضع ترامپ حمایت کرد و شاید بهتر است برخی از دولتهای حاشیه خلیجفارس به خود بیایند و ببینند که با چه کسانی طرح دوستی ریختهاند؛ با رژیم صهیونیستی و یک سازمان تروریستی. چرا که اینها تنها کسانی بودند که از سخنرانی آقای ترامپ حمایت کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: امروز حقانیّت موضع ایران در بحث هستهای که با ۱+۵ وارد گفتگو شده بود، بر همه ثابت شده و در خصوص دیگر مسائل همچون مسائل دفاعی خود وارد بحث نشده و نخواهیم شد. مسائل دفاعی ایران در حوزه امور داخلی ما محسوب میشود و به کسی اجازه دخالت در آن را نخواهیم داد و به همین دلیل موضوع موشکی و مسائل منطقهای در قالب بحث برجام، هیچ جایگاهی ندارد.
ظریف تصریح کرد: آقای ترامپ دیروز تلاش کرد با منطقی کاملاً برعکس، این موارد را به یکدیگر مرتبط کند و البته همه متوجه شدند که پشت این سخنرانی هیچ استدلالی نهفته نبود.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران هشت سال جنگ را پشت سر گذاشت که در آن دوران، انواع سلاحها و تجهیزات پیشرفته نظامی در اختیار متجاوز به کشور ما قرار میگرفت و یک تلاش وسیع بینالمللی به سرکردگی آمریکا وجود داشت که از دسترسی ایران به کمترین سلاح هم جلوگیری میکرد؛ بنابراین آنها ما را به این سمت سوق دادند که نیازهای دفاعی خود را خودمان تأمین کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار داشت: آمریکاییها در منطقه سیاستهای اشتباه بسیاری را انجام دادند و امروز نگران نفوذ ایران بر کشورهای منطقه هستند؛ در حالی که آنها باید بدانند که این نفوذ به دلیل انتخابهای درست ایران بوده، اما آنها همچنان در حال انتخابهای نادرست و تصمیمات اشتباه هستند. آنها در دوران هشت سال دفاعمقدس، ما را از دستیابی به کمترین سلاحهای دفاعی هم محروم کردند و این مسئله را هم ما بارها گفتهایم که ما پیشرفت و امنیت خود را از مردم کشورمان به دست میآوریم و نیازی به تجهیزات نظامی دیگر نداریم و اجازه نخواهیم داد که صدام دیگری بخواهد به کشور ما حمله کند و فجایعی دیگر را بیافریند.
توان دفاعی و موشکی ما به هیچ وجه قابل مذاکره نیست
ظریف ادامه داد: توان دفاعی و موشکی ما به هیچ وجه قابل مذاکره نیست، چرا که ما امروز در منطقهای زندگی میکنیم که به قول آقای ترامپ، سلاحهای زیبای آمریکایی که البته سلاحهای مرگباری است که مردم مظلوم یمن را به خاک و خون میکشد. میلیاردها دلار سلاح آمریکایی به این منطقه سرازیر شده و آن را به انبار باروتی مبدّل ساخته است. ایران هیچگاه به هیچ کشوری تجاوز نکرده، اما مورد تجاوز قرار گرفته است؛ لذا ما حق داریم از خود دفاع کنیم و همچنین حق داریم که اجازه ندهیم کسی در خصوص مسائل دفاعی ما دخالتی داشته باشد.
وی با بیان اینکه اگر روزی قرار باشد در این زمینه صحبت کنیم، حرفهای بسیاری خواهیم داشت، گفت: جمهوری اسلامی ایران کمترین هزینه دفاعی را در منطقه دارد ولی به لطف خدا و به یُمنِ مقاومت مردم ایران، ما امروز قویترین کشور منطقه هستیم.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: برخی کشورها گمان میکنند که میتوانند با خرید تسلیحات، امنیت برای خود خریداری کنند که این یک اشتباه است. متأسفانه امروز آمریکا با سرازیر کردن میلیاردها دلار سلاح به برخی از کشورهای منطقه، موجب ایجاد رقابتی تسلیحاتی میان متحدان منطقهای خود شده و آنها تلاش میکنند که برای به دست آوردن حمایت بیشتر آمریکا، از آن کشور سلاحهای بیشتری را خریداری کنند که این منجر به ایجاد وضعیت بسیار خطرناکی در منطقه ما شده است.
ظریف تصریح کرد: این صحبتها را اینجا مطرح میکنم برای آنکه غربیها بدانند که اگر روزی در این حوزهها که هر روز بیانیهای برای آن صادر میکنند، بخواهیم وارد گفتگو شویم، ما حرفهای بسیاری داریم و حتماً میتوانیم در بحث هستهای، آنها را در پاسخگویی نسبت به استدلالهای ایران ناتوان کنیم.
وی گفت: در ابتدای مذاکرات هستهای، آنها از موضوع غنیسازی صفر درصد شروع کردند و در چندین قطعنامه فصل هفتمی شورای امنیت گفتند که ایران حق غنیسازی ندارد، اما امروز حق غنیسازی ایران به رسمیت شناخته شده است.
وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرد: ایران کشوری است که در طول ۳۰۰ سال اخیر به هیچ کشور دیگری تجاوزی نداشته، چرا که با توجه به ویژگیهای ممتاز جغرافیایی، طبیعی است؛ امکانات مادی و انسانی از غنای بالایی برخوردار است و نیاز و چشم طمعی به سرزمین دیگری ندارد و در همین سرزمین احساس آرامش داریم و به همین دلایل ما ذاتاً به دنبال ثبات، آرامش و امنیت هستیم.
ترامپ محکوم به شکست است
ظریف ادامه داد: ما همچون آقای ترامپ که در دوران انتخابات گفته بود تا زمانی که میان ایران و عراق جنگ بود، راحت بودیم، نیستیم؛ چرا که ما خواهان جنگ بین هیچ دو کشوری نیستیم و برعکس به دنبال کاهش تنشها و جنگها بودهایم و در این سالها هم در پی خاتمه دادن به جنگهای یمن، سوریه و عراق بوده و خواهیم بود و همه اینها نشانه یک واقعیت است و آن اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره سیاست مقابله با افراط و خشونت و تلاش برای صلح و آرامش منطقه را دنبال کرده است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا ترامپ میخواهد با ایران رفتاری مشابه عراق، لیبی و برخی دیگر از کشورهای منطقه داشته باشد یا خیر؟ گفت: آقای ترامپ ممکن است آرزوهایی داشته باشد، اما توان اجماع امنیتیسازی ایران را در جهان، آنگونه که دولتهای پیش از او داشتند را ندارد و امروز در حوزه به ویژه برجام، اجماعی جهان به نفع ایران شکل گرفته و آمریکا کاملاً منزوی شده است. لذا سیاست کنونی آقای ترامپ محکوم به شکست است و ایران با تدبیر و استقامت، مانع از این میشود که ترامپ و رژیم صهیونیستی بتوانند بار دیگر ایران را به عنوان یک موضوع امنیت بینالمللی قرار دهند.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سؤال که خاستگاه اظهارات ترامپ در سخنرانی شب گذشته علیه ایران چه بوده است؟ تصریح کرد: در یک کلمه میتوانم بگویم «ناکامی»؛ آمریکا سیاستهای اشتباه بسیاری را تاکنون دنبال کرده است که آقای ترامپ هم در دوران انتخابات به خیلی از این موارد معترف بود، اما امروز بنا به جایگاهی که دارد، ناگزیر است طور دیگری صحبت کند.
ظریف افزود: ما اگر از دوران کودتای ۲۸ مرداد که آمریکاییها دولت ملی مصدق را سرنگون کردند و دیکتاتوری کودتا را سرکار آوردند و پس از آن، از ساواک حمایت کردند و فشارهای بسیاری را بر مردم آوردند و در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی حمایتهای آنها از صدام و موارد بسیاری از این دست را در پرونده آمریکاییها داریم و این سؤال مطرح میشود که آنها چه انتخابهای غلطی بوده است که آن را انجام نداده باشند.
آمریکاییها در منطقه ما همیشه راه غلط را رفتهاند
وی گفت: آمریکاییها در منطقه ما همیشه راه غلط را رفتهاند و امروز گلهمند هستند که چرا در منطقه منزوی شده و ایران در منطقه نفوذ پیدا کرده است؟ عربستان و امارات دو کشوری بودند که از طالبان حمایت کردند و آن را به رسمیت شناختند. اینها کشورهایی بودند که با حمایت از افراطیون، در سوریه، عراق و یمن، مردم را به خاک و خون کشیدند؛ بنابراین این اشتباهات راهبردی این دولتها در منطقه و همچنین آمریکا، آنها را به اینجا رسانده که از وضعیت بد خود در منطقه شکایت کنند و نفوذ ایران در میان کشورهای منطقهای.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: نفوذ ما به این دلایل است که ایران همواره در کنار مردم منطقه ایستاده، انتخابهای درست را داشته، معتقد به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه نبوده و ما اگر امروز در خصوص سوریه، عراق و یمن صحبت میکنیم، تمام حرف ما این است که هیچکس حق ندارد برای مردم آن کشورها تعیین تکلیف کند، چرا که شما نمیتوانید هزاران کیلومتر آن طرفتر بنشینید و بگویید فلان فرد میتواند در این کشور حکمرانی کند یا نکند.
وی افزود: سیاست آمریکا برای تغییر رژیم، سیاست جدیدی نیست، موضع آنها در قبال فشار بر ملت و دولت ایران، سیاست جدیدی نیست؛ آنها سالها است که این سیاستها را به کار گرفتهاند و شکست خوردهاند.
ظریف تصریح کرد: کشورهای منطقهای دنبالهروی آمریکا که در منطقه ایجاد رعب و وحشت کردند، امروز خودشان قربانی این امر شدند؛ لذا قبل از هر مسئلهای، خوب است که این کشورها دوباره به گذشته خود رجوعی داشته باشند و بدانند که کدام سیاستها و انتخابهای آنها نادرست بوده است و نه اینکه خودشان را دلخوش به این مسئله کنند که ایران را متهم به برخی مسائل کنند تا احتمالاً مشکلاتشان حل شود. اگر مشکلات شما قرار بود حل شود که ۴۰ سال است که ایران را متهم میکنید؛ پس چرا تاکنون حل نشده است؟
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: آمریکا و کشورهای دنبالهروی آنها در منطقه باید متوجه این مطلب شده باشند که تاوان اشتباهات خود را پس دهند و نباید انگشت اتهام را به طرف کشور دیگری ببرند تا بلکه سرپوشی بر مشکلاتشان بگذارند؛ اینها همه راههای موقتی است که در بلندمدت مشکلات آنها را حل نخواهد کرد و دستاورد و نتیجه مشخص و مناسبی برای آنها به دنبال نخواهد داشت.
سیاست اول برای آمریکا مبارزه با داعش نیست و چیز دیگری است
وی در خصوص تناقض در حرفهای مقامات آمریکایی گفت: آمریکاییها اشتباهی را در بیش از ۴۰ سال گذشته در منطقه مرتکب شده و امروز ثمره آن را میبینند. بهتر است یکبار برگردند و اشتباهات را اصلاح کنند. اگر بخواهند ادامه بدهند و با اتهام زدن به ایران و نیروی مقاومت که مقابل داعش ایستادهاند، مشکل حل نمیشود و بیشتر به افراط، خشونت و ترور در منطقه دامن میزنند.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: اقداماتی که در شرق سوریه صورت گرفته، نشان میدهد سیاست اول برای آمریکا مبارزه با داعش نیست و چیز دیگری است.
ظریف در خصوص حملات ترامپ به سپاه و دشمنی آمریکاییها با آن افزود: نقش سپاه در کنار ارتش در دفاع از جمهوری اسلامی و تمامیت ارضی کشور غیرقابل تردید است. اینها از خود مردم هستند و با مردم توانستند در برابر ارتش تا بُن دندان مسلح صدام مقاومت کنند و حماسه مقاومت در جنگ تحمیلی را رقم بزنند.
وی با بیان اینکه حمله صدام به ایران ناکام ماند، گفت: تلاش کردند با تحمیل تکفیر در منطقه، اهداف خود را دنبال کنند اما با حمایت مستشاری ما در سپاه ناکام ماندند و معلوم است که باید از آن کینه داشته باشند.
هر چه ترامپ بیپردهتر صحبت میکند، سیاستهای جمهوری اسلامی بهتر پیش میرود
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: دولتمردان آمریکا تحت تأثیر افرادی قرار میگیرند که منافع آمریکا را دنبال نمیکنند؛ اینها خودشان صاحب تحلیل نیستند. دولت آمریکا به جای توجه به واقعیت، به گروههای فشار توجه میکند و نتیجه این میشود که سیاستهای آمریکا در جهت منافع ملی نیست و منافع کسانی را پیش میبرد که بیشترین توان تحمیل نظر خود را دارند؛ این یکی از مشکلات سیاستورزی در آمریکا است.
ظریف با بیان اینکه برخی از همسایگان ما با اسراف، بیحد و اندازه منابع مالی مردم خود میخواهند که گروههای فشاری را ایجاد کنند، گفت: آن کسانی که این هزینهها را میکنند، کینه عمیقی به سپاه دارند و سیاستهایی که علیه جمهوری اسلامی داشتند، علیه مردم ایران که سمبل و نماد آن سپاه است، دارند و این نگرانی عمیقی را ایجاد کرده است.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه ترامپ دیگر دستکش مخملی ندارد و دلیل آن را در چه میدانید؟ گفت: به این دلیل است که احساس ناتوانی وجود دارد. دیروز یک اجماع جهانی علیه حرکت ایشان وجود داشت و داخل آمریکا حرفهای ایشان شنوندهای نداشت. کشور با آرامش کامل به سمت پیشرفت در جهت اقتصاد مقاومتی پیش میرود.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: هر چه ترامپ بیپردهتر صحبت میکند، سیاستهای جمهوری اسلامی بهتر پیش میرود و به این نتیجه میرسند که یک محل امنی اگر قرار باشد برای سرمایهگذاری وجود داشته باشد، آن ایران است.
ظریف خاطرنشان کرد: امنیت ما، پیشرفت و توسعه اقتصاد ما از درون سرچشمه میگیرد. ما میخواهیم با دنیا همکاری کنیم و سر جنگ نیاییم، اما امنیت ما از درون است.
وی در پایان ایران را محیطی جذاب برای جذب سرمایه خارجی عنوان کرد و گفت: یقین دارم هم سرمایه داخلی در جهت تولید و اشتغال استفاده خواهد شد و هم سرمایه خارجی به سمت ایران خواهد آمد. در هفتههای گذشته توانستیم قراردادهای مهمی در حوزه فاینانس نهایی کنیم.
نظر شما