محمد وطن خواه نویسنده بیجاری در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: متولد سال ۱۳۷۵ و دبیر زبان و ادبیات عرب هستم و نویسندگی را از نوجوانی آغاز کردم و از زمان ورودم به کانون پرورش فکری، متوجه استعدادم در نویسندگی شدم و با کمک یکی از اساتیدم آقای هاشمزاده در کانون پرورش فکری توانستم چند نمایشنامه بنویسم و در سن ۱۸ سالگی اولین نمایشنامه حرفهای خود را توانستم به نگارش در بیاورم.
وی ادامه داد: این نمایشنامه در جشنواره تئاتر استان زنجان موفق به کسب جایزه برتر متن و در نهایت به عنوان تئاتر برگزیده استان زنجان انتخاب شود.
وطن خواه اضافه کرد: پس از نگارش متنهای نمایشنامه متوجه شدم استعداد خاصی در نگارش شعر دارم و از سال ۹۵ شروع به یاد گرفتن اصول شعر کردم و اشعار خود را در قالب غزل به نگارش درآوردم.
شاعر جوان بیجاری گفت: سختترین لحظه نوشتن در زمینه شعر زمانی است که یک مضمون خوب را در ذهن دارید و احساس میکنید اگر به نگارش درآید بسیار خوب خواهد بود و اما پیاده کردن نوشته در قالب و محتوای شعر بر اساس قافیه، ردیف و وزن کار را مشکل میکند و به اعتقاد من این سختترین لحظهای است که نمیتوانید مضمون خود را به درستی بیان کنید.
وی به کتاب چاپ شده خود نیز اشاره و ابراز کرد: از سال ۹۵ شروع به نگارش اصولی اشعار کردم و در سال ۹۷ اولین مجموعه کتاب من با عنوان «این حجم نا امید» منتشر شد که مورد استقبال خوب مخاطبان قرار گرفت و اساتید اعتقاد داشتند که به عنوان اولین کتاب نگارشته شده قدم بسیار خوب و بزرگی است.
وی ادامه داد: مجموعه اشعار کتاب «این حجم ناامید» با سبک غزل عاشقانه فارسی در دو نسخه منتشر و به فروش رفت و نسخه سوم نیز در حال چاپ و ارائه به علاقهمندان است.
وی اعلام کرد: علاوه برکتاب «این حجم نا امید» تعدادی از اثرهای من در کتابهای مشترک منتشر شده است و این تعداد شاید به بیش از ده کتاب برسد.
شاعر جوان گروسی به دیگر آثار در دست چاپ خود نیز اشاره کرد و بیان داشت: در حال حاضر یک مجموعه کتاب شعر دیگر با تعداد ۴۰ غزل را در دست نگارش دارم و احتمالاً با نام «وطن خوانده» توسط نشر ایهام به بازار ارائه شود.
شعر هنری عامه پسند است
وی به بازخوردهایی که از آثار خود داشته نیز اشاره کرد و گفت: خوشبختانه بازخورد کتابهای من بسیار زیاد است چرا که شعر یک محتوایی است که عموم مردم با آن ارتباط دارند و یک هنر خاص پسند نیست بلکه یک هنر عامه پسند است و تمام مردم به قدری و حدی شعر را دوست دارند و با آن ارتباط میگیرند.
وطنخواه اضافه کرد: بعضاً میبینم مردم شعر مرا زمزه میکنند و یا فردی بوده که تعداد ۲۰ کتاب از آثار من را با امضا خواسته تا به هنر دوستان هدیه دهد و این برای من بسییار ارزشمند و لذت بخش است.
نویسنده بیجاری در ادامه به چاپ اثر جدید خود نیز اشاره کرد و ابراز داشت: کتاب «وطن خوانده» انتظار میرود تا ابتدای سال ۱۴۰۳ در بازار ارائه شود و اعتقاد دارم که این کتاب اثری رو به جلو است چرا که چندین غزل در آن وجود دارد که برنده جایزههای خوبی شده است.
وی تصریح کرد: تعدادی از غزلهای این اثر در جشنواره ملی شعر و ادب مشهد را کسب کرد و همچنین جایزه برتر شعر ملکالشعرا را به دست آورد که در ایران در شعر کلاسیک این جایزه تنها به یک نفر ارائه شده است.
وی افزود: تعدادی از غزلهایی این کتاب در جشنواره بشر دوستی اهواز و جشنواره ملی و ادبی یزد موفق به کسب عناوین برتر شده است و انتظار میرود بازخوردهای بیشتری را از این کتاب دریافت کنم.
نشرهای دولتی اهمیتی به نویسندگان جوان نمیدهند
نویسنده جوان کردستانی به مسائل و مشکلات حوزه نویسندگی اشاره کرد و گفت: مسائل و مشکلات در حوزه نویسندگی زیاد است اما یکی از مشکلات مهم در حوزه نشر است که متأسفانه تبدیل به یک بازار سیاه شده است چرا که نشرهای دولتی اهمیتی به نویسندگان جوان نمیدهند و به دنبال اسامی بزرگ هستند و نشرهای خصوصی نیز به دلیل تحریم کاغذ و گرانی موارد مصرفی و جاری هزینههای گزافی از نویسندگان میگیرند و این یک مشکل بزرگ است که در راه نویسندگان قرار دارد.
وطنخواه تصریح کرد: توقع من از جامعه این است بیشتر کتاب بخوانند و با توجه به اینکه تعداد نویسندگان زیاد است و آثار زیادی چاپ شده است تشخیص سره از ناسره و انتخاب کتاب مناسب کمی سخت شده است و علاقه مندان به راحتی نمیتوانند متوجه شوند کدام کتاب ارزش خواندن دارد.
وی اظهار کرد: یکی دیگر از مشکلات به حوزه اقتصادی باز میگردد که متأسفانه خانوادهها توانایی خرید زیاد کتاب را ندارند و همین باعث مشکلات عدیدهای برای علاقهمندان کتاب و کتابخوانی شده است.
مردم در افزایش سرانه مطالعه کمک کنند
نویسنده بیجاری تاکید کرد: پیشنهاد دارم در چنین شرایطی افراد با دقت بیشتری کتاب خریداری کنند و مردم کتابهای خریداری شده را برای مطالعه به یکدیگر امانت دهند تا سرانه مطالعه افزایش پیدا کند.
وی در ادامه به لزوم حمایت از نویسندگان تاکید کرد و گفت: لازم است تا مسؤولان فکری به حال حوزه نشر بکنند و از نویسندگان حمایت لازم را داشته باشند بالاخص نویسندگانی که مطالبی را برای ارائه دارند.
وطن خواه به کتابهای صوتی نیز اشاره کرد و بیان داشت: امروزه فرصت مطالعه برای بیشتر افراد به دلیل مشغلههای کاری وجود ندارد اما این افراد میتوانند از کتاب صوتی استفاده کنند البته در انتخاب این کتابها نیز باید دقت کرد تا کتاب مناسبی انتخاب شود.
وی خطاب به مخاطبان ادامه داد: پیشنهاد دارم اگر فرصت مطالعه کتاب را دارید حتماً کتاب را مطالعه کنید چرا که کتابهای صوتی در بخشی به ضرر نویسندگان است البته حسی که خواندن کتاب کاغذی دارد کتابهای الکترونیک این حس خوب را به خواننده منتقل نمیکنند.
نظر شما