۱۹ شهریور ۱۳۹۹، ۰:۰۸

شاهرودی‌ها برای چندمین بار خواستار تعطیلی کامل معدن بوکسیت شدند؛

مسئولان خواست مردم شاهرود را بشنوند/ ضرورت بازگشت حیات به شاهوار

مسئولان خواست مردم شاهرود را بشنوند/ ضرورت بازگشت حیات به شاهوار

شاهرود- دومین گردهمایی حمایت از شاهوار با حضور مردم، موثران، خانواده شهدا، دوست داران محیط زیست، گروه‌های مردمی و ان جی اوها و با حضور امام جمعه شاهرود برگزار شد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: مردم، دوستداران محیط زیست، تنی چند از اعضای پارلمان شهری، خانواده معزز شهدا و ایثارگران، ان جی اوها و تشکل‌های محیط زیستی به نمایندگی از دیگر اقشار مردم برای دومین بار در هفته جاری، عصر سه شنبه به دیدار امام جمعه شاهرود رفتند تا بار دیگر تعطیلی معدن بوکسیت تاش را در کوه شاهوار خواهان شوند.

در این گردهمایی مردم و اقشار مختلف جامعه خواهان توجه بیشتر مسئولان استان سمنان به موضوع شاهوار این کانون آب ساز و حیات بخش شدند که گویا قرار است تصمیم نهایی برای آن در هفته جاری اتخاذ شود، مردم نگران بازگشایی دوباره معدن بوکسیت در شاهوار هستند که سال گذشته با تلاش مردم و گروه‌های محیط زیستی و مسئولان وقت شهرستان به تعطیلی موقت انجامید.

وعده‌گاه مردم این بار مقابل حسینیه امام خمینی (ره) دفتر امام جمعه شاهرود بود تا آخرین گردهمایی مردمی دوست‌داران محیط زیست طی هفت سال اخیر برگزار شود گردهمایی‌هایی که همگی یک خواسته مهم دارند آن هم حفظ شاهوار به عنوان کانون آب ساز و حیات بخش شرق استان سمنان.

قطع درختان ممنوع القطع

این همایش سخنرانانی نیز داشت، عضو شورای شهر شاهرود به عنوان نخستین سخنران ضمن اشاره به مخاطرات معدن کاری در قله شاهوار گفت: مخاطرات معدن شامل دو دسته هستند گروهی که با چشم روئیت می‌شوند مانند تخریب خاک، درختان ممنوع القطع اورس، تغییر چهره شاهوار، پاک تراشی کوه که غیر قابل جبران است و دوم تغییرات و مخاطراتی که زیر زمین منابع آبی را تهدید می‌کند و قابل دیدن با چشم نیستند.

حسینعلی سمیعی افزود: صدها اصله درخت ممنوع القطع اورس در شاهوار که کانون حیات بخش، محیط زیست و وحوش البرز شرقی محسوب می‌شود توسط معدن بوکسیت قطع شده است همچنین باطله هایی در آن کوه رها شده‌اند که همگی می‌توانند مخاطره‌آمیز باشند.

وی بیان کرد: مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرده که یک میلیون و ۶۸۰ هزار تن خاک تا سال ۹۷ از شاهوار برداشت شده و به جای آن باطله در شاهوار قرار گرفته که اگر همین روند ادامه یابد تا سال‌های آتی برابر قله نزدیک به چهار هزار متری شاهوار ما فقط باطله خواهیم داشت.

مخاطره آمیز بودن معدن کاوی

این عضو شورای شهر با بیان اینکه مخاطره دیگر معدن کاری در شاهوار تأثیر انفجارها است، تاکید کرد: این معدن علی رغم تعهد خود، راحت‌ترین راه برداشت یعنی انفجار و پاک تراشی را برگزیده که کم هزینه باشد در نتیجه این امکان دارد که بر اثر انفجارها مسیرهای آب‌های زیرزمینی شاهوار به سمت استان گلستان تغییر مسیر داده و یا حتی مسدود شوند.

سمیعی شاهوار را کانون آب ساز و حیات بخش دانست و تاکید کرد: برابر گزارش رسمی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی هم میزان با سد کرج در شاهوار آب ذخیره شده است، حال آنکه بحران بی آبی در کل استان سمنان سالانه میلیاردها تومان بودجه را به سمت خود سوق می‌دهد.

ابوالحسن قزوینی از موثران شهرستان شاهرود نیز در سخنانی کوتاه با اشاره به شکایت پدر شهید مسعود شهری از تخریب‌های شاهوار و عدم رسیدگی آن در مرکز استان سمنان، گفت: پیگیری این شکایت انجام شده و مسئولان قضائی در استان به ما اعلام کردند که بر روی آن اقدام خواهد شد لذا باید گفت گروه‌های مردمی، موثران، محیط زیستی ها و دیگر اقشار جامعه پیگیر موضوع شاهوار هستند و این یک مطالبه مردمی محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه مسئولان صنعت معدن و تجارت خلاف واقع گزارش‌هایی از انجام تعهدات زیست محیطی معدن به استان سمنان ارسال کرده‌اند حال آنکه واقعیت چیز دیگری است، بیان کرد: ما از مسئولان گلایه داریم زیرا وقتی دادستان مرکز استان برای بررسی موضوع شاهوار به شاهرود سفر می‌کند حتی یک نفر از کسانی که دغدغه شاهوار را دارد در این بازدید راه داده نمی‌شود لذا باید این سوی معادله را نیز دید.

تخلفات معدن

این فعال مدنی با بیان اینکه شاهوار نیازمند یک تحقیق منصفانه و بررسی است نه اساتیدی که به صورت پیمانکاری بر روی آن کار کنند، تاکید داشت: مطالبه مردم امروز حفظ شاهوار به عنوان کانون حیات بخش محسوب می‌شود زیرا تمام حیات در دشت بسطام و شهرستان شاهرود به شاهوار بستگی دارد.

دیگر عضو موثران شاهرود و فعال مدنی نیز با اشاره به اسناد موجود درباره تخلفات معدن بوکسیت تاش، گفت: نامه مورخ ۲۶، مرداد ماه ۹۰ از سوی منابع طبیعی که در آن معدن متعهد به حراست از محیط زیست و منابع طبیعی می‌شود گواه این مدعا است که معدن بوکسیت قبل از سال ۹۲ شروع به کار کرده و اتفاقاً طبق قانون می‌بایست تمام استعلام‌ها و مجوزهای محیط زیست را دریافت می کرده است.

حسن حلاجی بیان کرد: در این نامه آمده است که معدن نباید درخت ممنوع القطع اورس را قطع کند و جاده‌ای مخالف آنچه در قرار داد آمده نسازد و در صورت نیاز باید مجوز دریافت کند و چنانچه شرکت به تعهدات خود عمل نکند می‌تواند منجر به تعطیلی معدن شود حال آنکه همین اداره کل در نامه‌ای در سال ۹۸ اذعان می‌کند معدن اراضی را به میزان ۲۳۰ هزار و ۱۶۵ متر مربع تصرف عدوانی کرده و جاده‌ای به طول هفت هزار و ۲۹۰ و عرض ۱۲ متر را ایجاد کرده است.

وی افزود: در همین نامه منابع طبیعی آمده است که شرکت سه هزار و ۳۰۵ بوته گون، ۸۲۶ اصله زرشک، ۴۱۳ اصله درخت ممنوع القطع اورس و ۱۴۷ هزار اصله بوته درمنه را قطع کرده است اما همچنان به کار خود ادامه داد و کسی نمی‌تواند جلوی این تخریب‌ها را بگیرد لذا مردم ما خواستار تعطیلی کامل معدن هستند.

تکلیف مردم روشن شود

امام جمعه شاهرود اما به عنوان میزبان جلسه و آخرین سخنران ضمن تقدیر از دغدغه مردم در حفظ حیات و محیط زیست، گفت: پیامبر (ص) می‌فرماید که دو نعمت را مردم نمی‌شناسند مگر آن را از دست بدهند نخست سلامت و دوم امنیت که درباره آنها باید گفت این دو اصل مهم هم شخصی است و هم همگانی و حفظ هر دوی آنها دارای اهمیت است.

حجت‌الاسلام عباس امینی با بیان اینکه همانطور که در گذشته، در خطبه‌های نماز جمعه، نشست با مسئولان و … اعلام کردیم باید مسئولان مطالبه مردم را جدی بگیرند چه معدن تاش و چه هر معدن دیگری اگر سلامت مردم و امنیت آنها را تهدید می‌کند و به مسائلی مانند آب، محیط زیست و… صدمه می‌زند بدون تعارف جلوی آن گرفته شود اگر هم دلیل قانع کننده‌ای دارند که قابل بحث است باید مردم را اقناع کنند مردم ما اهل گفتگو هستند و باید با آنها صحبت کرد اما قدر مسلم آنکه این مسئله هرچه سریع‌تر می‌بایست تمام شود.

وی با بیان اینکه طولانی‌تر شدن این موضوع هم به سلامت اجتماعی و هم به امنیت جمعی صدمه می‌زند، افزود: هرچه سریع‌تر مسئولان باید این موضوع را تمام کنند و نظر کارشناسان بی طرف و متخصص را جویا شده و نگرانی مردم را در یابند تا آنچه خیر و صلاح است رخ دهد.

عایدی معدن برای مردم فقط تخریب

این گردهمایی نیز مانند گردهمایی دو روز پیش در بسطام یک بار دیگر پشت شاهوار را گرم کرد شاهواری که این روزها تنها است شاهواری که یک سمت آن یک شرکت دولتی است و قرار است دولتی‌ها درباره ادامه یافتن یا نیافتن آن تصمیم بگیرند که در واقع هر دو ذی‌نفع هستند و طرف دیگرش مردم و محیط زیست آب و خاک شاهوار و شاهرود که کانون آب ساز شهرستان محسوب می‌شود

مردمی که هنوز به دنبال پاسخ این سوال هستند که علی رغم تخریب‌های گسترده در شاهوار که هفت سال مداوم اتفاق افتاد چه چیزی عاید شهرشان شده است؟ مگر جز این است که اگر قرار باشد تخریب محیط زیست و منابع آبی برای شاهرودی‌ها باشد و ثروت و بوکسیت برای جایی دیگر، عاقلانه این است که مردم شاهرود هم نفعی از معدن داشته باشند؟

معادله شاهرود مانند مثالی است که محمد درویش طبیعت شناس و کارشناس محیط زیست بیان می‌کند معامله الماس با شکلات! مردم شاهرود الماس شأن را داده‌اند و شکلات هم گیرشان نیامده است چرا که هنوز کسی پیدا نشده که بتواند پنج اثر مثبت معدن برای این شهرستان را فقط نام ببرد.

کد خبر 5019250

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha