خبرگزاری مهر - گروه استانها- یحیی بیابادی: مسکن همواره از آغاز سکونت انسان و شهرنشینی به عنوان یکی از دغدغههای جامعه بشری مطرح بود و برای افزایش ایمنی و کیفیت ساخت آن تلاش کرده و با پیشرفت علم و فناوری سعی شده است که ایمنی و امنیت آن افزایش پیدا کند.
اما ساخت و سازها و ایمنی ساختمانها در ایران با وجود نهادهایی همچون شهرداری، سازمان نظام مهندسی، راه و شهرسازی برای کنترل ضوابط ساخت و ساز و نظارت بر کیفیت همواره مورد انتقاد مردم و کارشناسان قرار دارد و طی سالهای گذشته با توجه به بروز حوادث برای ساختمانهای مسکونی و تجاری مانند پلاسکو و متروپل این انتقادات افزایش یافته است.
مسئولان مربوطه پس از وقوع هر حادثه اعلام میکنند که ساختمانهای بسیاری در شهرها ناایمن هستند و خطر وقوع حوادث دیگر را گوش زد میکنند و هر یک از نهادها قصور ساخت و ساز را بر گردن سایر دیگری میاندازند اما با گذشت زمان عدم ایمنی ساخت و سازها به فراموشی سپرده میشود.
در این میان سازمان نظام مهندسی به عنوان یکی از متولیان نظارت بر ساخت و سازها نقش خود را نظارتی مطرح میکند و ناظران ساختمان را فاقد قدرت اجرایی میداند و همچنین وجود کمیسیون ماده ۱۰۰ به نظر اکثریت کارشناسان سبب گسترش تخلفات ساخت و ساز و در مرحله بعد اخذ پایانکار با پرداخت جریمه شده است.
ریزش متروپل، زنگ خطری برای جلوگیری از تخلفات
طیب حیدری رئیس سازمان نظام مهندسی کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تخلفات ساخت و ساز در کرمانشاه متأسفانه به یک رویه تبدیل شده است و هر لحظه به علت بروز حادثهای مانند زلزله شدید و… امکان وقوع وقایعی مانند پلاسکو و متروپل آبادان وجود دارد و این یک زنگ خطر و هشدار جدی برای کرمانشاه است.
وی افزود: وقتی پروانه ساختمان صادر میشود به معنای آن است که باید براساس نقشه مصوب و ضوابط مهندسی ساخت و ساز صورت گیرد و نقشهها تا صدور پروانه توسط پنج مهندس تأیید میشود اما مالکان با توجه به نقشه مصوب عمل نمیکنند و تخلفات را رقم میزنند.
رئیس سازمان نظام مهندسی کرمانشاه تصریح کرد: مالکان تخلفاتی مانند اضافه زیربنا، کم فروشی و عدم رعایت ضوابط مهندسی را رقم میزنند و مهندسان ناظر بدون هیچگونه قدرت اجرایی تنها تخلفات را به شهرداریها اعلام میکنند اما باید بدانیم که تخلف، تخلف است و باید با آن برخورد شود.
حیدری بیان کرد: امروز کمتر ساختمانی در کرمانشاه وجود دارد که دارای تخلف نباشد و بهتر است بگوییم تمام ساختمانهای تازه تأسیس دارای تخلف هستند و این موضوع به استاندار و شهردار کرمانشاه نیز اعلام شده است و شهرداری وظیفه دارد به تخلفات ورود پیدا کند.
وی با اشاره به نقص قانون ماده ۱۰۰ شهرداریها، گفت: بسیاری از کارشناسان و مهندسان به قانون ماده ۱۰۰ اعتراض دارند زیرا آخرین ویراش آن مربوط به سال دور است و به این ماده قانونی به محلی برای متخلفان تبدیل شده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کرمانشاه گفت: تمام ساختمانهای کرمانشاه دارای تخلف هستند اما گزارش دقیقی از تعداد موارد ساختمان نا ایمن در دسترس نیست و دادستانی نیز با توجه به حادثه متروپل به این قضیه ورود پیدا کرده اما امیدواریم دچار گذر زمان و عادی انگاری در این موضوع نشویم.
حیدری تاکید کرد: تمام مناطق شهری کرمانشاه دارای تخلفات ساخت و ساز است اما این موضوع در حاشیه شهرها بیشتر مشاهده میشود و در مرکز شهر کرمانشاه نیز ساختمانهای دارای تخلف کم وجود ندارد که نیازمند نظارت است.
ضرورت رعایت ضوابط مهندسی ساختمان در طرح نهضت ملی مسکن
وی با اشاره به اجرای طرح ملی نهضت مسکن و ضرورت توجه به رعایت ضوابط مهندسی در اجرای این طرح، خاطر نشان کرد: متأسفانه پیش از صدور نهایی نقشههای مصوب ساخت و ساز در سازمان نظام مهندسی کرمانشاه پروژه عمرانی آغاز شد و اسکلت ساختمان در حال احداث بود که این مهم نیازمند توجه مسئولان شهری به ساخت و سازهای طرح نهضت ملی مسکن است.
شهرداری با ساخت و سازهای غیرمجاز در کرمانشاه برخورد کند
شهرام کرمی دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه در جمع خبرنگاران با اشاره به رشد روزافزون شهرنشینی و مهاجرت بی رویه مردم به شهر، اظهار کرد: این مسئله توسعه محدوده شهرها و افزایش قیمت مسکن و زمین و بهره برداری بی رویه و غیراصولی از آن را به دنبال داشته است.
وی افزود: در این میان اراضی کشاورزی در حاشیه شهرها مورد توجه افراد سودجو و فرصت طلب قرار گرفته بنابراین بر اساس قانون شهرداری در کنار سایر وظایف خود وظیفه حراست و حفاظت از اموال و املاک عمومی، فضای سبز و سایر حریمهای شهر را برعهده دارد.
دادستان کرمانشاه تصریح کرد: در این راستا شهرداری کرمانشاه نسبت به برخورد قانونی و قاطع با هرگونه ساخت و ساز غیرمجاز باید اقدام و با رصد مداوم مناطق مختلف شهر به ویژه نواحی در معرض تعرض از ادامه عملیات ساختمانی غیرمجاز جلوگیری کند.
کرمی با تاکید بر اینکه برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز باید با احتیاط صورت گیرد، بیان کرد: با توجه به حساسیت بسیار بالای اجتماعی نسبت به برخورد و درگیری عوامل اجراییات شهرداری با ساخت و سازهای غیرمجاز، شهرداری کرمانشاه و سایر شهرستانهای تابعه باید با بکارگیری عوامل مجرب در اجراییات در خصوص چگونگی مواجهه با وضعیتهای تنش زا و مدیریت بحران توجیهات و آموزشهای لازم را ارائه و در صورت مواجهه با موارد چالشی و تنش زا با هماهنگی با مسئولین ذیربط و حضور در محل برای مدیریت میدانی از گسترش دامنه مسأله به تنش و منازعه پیشگیری لازم به عمل آورند.
بر اساس این گزارش زمانبر بودن صدور پروانه یکی از دلایلی است که سازندگان را به ساخت اماکن پیش از صدور پروانه سوق میدهد که شهردار کرمانشاه در این باره میگوید.
صدور یک هفتهای پروانه ساختمان در کرمانشاه
نادر نوروزی شهردار کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: صدور پروانه ساخت و ساز در شهرداری کرمانشاه مدت زمان زیادی نداشته و به انجام مراحل اداری در سایر دستگاهها وابسته است.
وی افزود: مشکلاتی نظیر مالکیت زمین، تغییر کاربری، مشکلات محیط زیستی و مشکلات فنی در مسیر طولانی شدن صدور پروانه ساختمان مؤثر است.
شهردار کرمانشاه با اشاره به زمان صدور پروانه ساختمان، تصریح کرد: هم اکنون در شهرداری کرمانشاه بین ۱۵ الی هفت روز پروانه ساختمان در کرمانشاه صادر میشود.
قرار گرفتن پاساژها و مغازههای کرمانشاه در بافت فرسوده و ناایمن شهری
فرهاد فرهودی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بر اساس بررسیهای سازمان آتش نشانی کرمانشاه بیشتر پاساژها و مغازهها در بافت متمرکز هستند و از نظر ایمنی در شرایط مناسبی قرار ندارند و اخطار ایمن سازی به آنها اطلاع رسانی شده است.
وی افزود: ۸۱ مورد اخطار به اماکن ناایمن طی ۲ سال اخیر به پاساژهای بافت قدیمی ابلاغ شده است و در صورتی که نسبت به ایمن سازی اقدام نکنند پس از اخطار به دادستانی معرفی خواهند شد.
۱۷ بیمارستان و ۹ مرکز درمانی ناایمن در کرمانشاه
رئیس سازمان آتش نشانی کرمانشاه تصریح کرد: در شهر کرمانشاه ۱۲۸ پارکینگ رو باز وجود دارد که تاکنون ۲ بار اخطار ایمن سازی برای آنها صادر شده و همچنین طی ۲ سال گذشته ۵۷ اخطار برای جایگاههای سوخت، ۱۷ مورد بیمارستانها، ۳۰ مورد بنگاه و ۹ مورد برای مراکز درمانی صادر شده است.
فرهودی بیان کرد: قطعاً رعایت ضوابط ساخت و ساز و ایمن سازی مکانهای نا ایمن به جلوگیری از حوادثی مانند پلاسکو و متروپل کمک خواهد کرد.
در حالی که رئیس سازمان آتشنشانی کرمانشاه از صدور اخطار به اماکن ناایمن خبر میدهد، بی توجهی مسئولین به ۱۷ بیمارستان و ۹ مرکز درمانی ناایمن در کرمانشاه که در مواقع بحرانی مورد استفاده آسیبدیدگان قرار میگیرد جای بسی تعجب دارد.
اخیراً شهردار یکی از مناطق شهرداری کرمانشاه در خصوص یکی از بیمارستانهای کرمانشاه و عدم ایمنی آن صحبتکرده بود.
سجاد یزدانی شهردار منطقه پنج شهرداری کرمانشاه اظهار کرد: شهرداری کرمانشاه باوجود اینکه ساختمان فعلی بیمارستان حضرت معصومه (س) مدیریت درمان تأمین اجتماعی که سالها است مورد استفاده عمومی قرار گرفته برای پایانکار اقدام نکرده همکاری لازم را برای ساخت درمانگاه تخصصی انجام داده است.
شهردار منطقه پنج شهرداری کرمانشاه تصریح کرد: با توجه به اینکه بنای این ساختمان پایانکار شهرداری را ندارد از نظر ایمنی آتشنشانی، استاندارد و تاییدیه آئین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله مورد تأیید شهرداری نیست و باید مدارک این حوزهها به شهرداری تحویل شود.
با این حال نظارت جدی و برخوردهای قانونی با متخلفان یکی از خواستههای شهروندان است که این روزها به آن به عنوان یک اصل توجه شود.
نظر شما