خبرگزاری مهر - گروه استانها: نبود واحدهای صنایع تبدیلی مناسب در استان همدان ازجمله مشکلات اساسی فعالان بخش کشاورزی است که به نظر میرسد برای ترغیب و جذب سرمایهگذاران بهمنظور احداث واحدهای فرآوری محصولات کشاورزی و دامی در استان همدان باید بیشتر تلاش شود.
همدان ظرفیتهای بالقوه بسیاری در بخش کشاورزی و دامداری دارد اما به دلیل فراهم نبودن زیرساختها ازجمله صنایع تبدیلی هنوز دچار مشکلات فراوانی است که رفع این مشکل حمایت بیشتر مسئولان را میطلبد.
نگاهی به آمار نشان میدهد که وضعیت کشت محصولات کشاورزی در همدان بهگونهای است که از هر هکتار زمین به میزان قابلتوجهی محصول برداشت میشود اما بیتوجهی به ایجاد صنایع تبدیلی و انبارهای فنی و مناسب نگهداری محصولات موجب بهرهوری ناکافی از تولیدات میشود.
نقطهضعف همدان در موضوع صنایع تبدیلی به علت پایین بودن حاشیه سود مشهود است
در همین زمینه رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان در گفتگو با مهر بابیان اینکه نقطهضعف همدان در موضوع صنایع تبدیلی به علت پایین بودن حاشیه سود مشهود است، گفت: ۱۳۰۰ واحد تولیدی در استان وجود دارد که از این تعداد، ۸۸ درصد جزو صنایع کوچک و متوسط محسوب میشوند.
حمیدرضا متین با اشاره به اینکه در طرح انتزاع وزارت صنعت، معدن و تجارت، تمام صنایع تبدیلی به سازمان جهاد کشاورزی واگذارشده است، با ابراز امیدواری از حصول تغییرات خوب درزمینهٔ صنایع تبدیلی به علت شرایط ایجادشده در کشور عنوان کرد: وزیر صنعت، دستوراتی در بخش صنعت صادر کرده که اجرای قانون رفع موانع تولید یکی از آنهاست.
وی با اشاره به سرمایهگذاریهای انجامشده در بخش صنایع مادر در استان همدان عنوان کرد: پیگیری انجام این طرحها میتواند صنعت استان را در آیندهای نهچندان دور از سطح پایین به متوسط ارتقاء داده و جایگاه صنعتی استان را نشان دهد.
سرپرست معاونت اقتصادی استانداری همدان نیز در گفتگو با مهر بابیان اینکه ۵۰ درصد تولیدات کشاورزی همدان مازاد نیاز است، گفت: نبود صنایع تبدیلی یکی از مشکلات کشاورزی همدان است که سبب خامفروشی شده است.
احمد فضل علی افزود: استان همدان در بخش کشاورزی جایگاه خوبی در کشور دارد که نیازمند توجه ویژه مسئولان است.
فضل علی با اشاره به اینکه همدان ۱.۲ درصد از خاک کشور را دارد، عنوان کرد: بااینوجود ۳.۸ درصد ارزشافزوده بخش کشاورزی کشور متعلق به استان همدان بوده و این امر نشاندهنده عملکرد مطلوب بخش کشاورزی همدان بوده است.
سالانه پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در همدان تولید میشود
وی با اعلام اینکه سالانه پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در همدان تولید میشود، افزود: ۵۰ درصد این میزان مازاد نیاز استان همدان بوده و نیاز به فراوری و تبدیل دارند.
فضل علی با اشاره به اینکه استان همدان ظرفیت بالایی برای فراوری و استقرار صنایع تبدیلی کشاورزی دارد، عنوان کرد: نبود صنایع تبدیلی یکی از مشکلات کشاورزی همدان است که سبب خامفروشی تولیدات کشاورزی همدان شده است.
وی با اشاره به اینکه سالانه یکمیلیون تن سیبزمینی در همدان تولید میشود ولی یک گرم از این میزان در همدان فراوری نمیشود، گفت: همدان ظرفیت خوبی درزمینهٔ برخی محصولات ازجمله سیر، گرد، انگور و علوفه دارد که میتوان با برنامهریزی و حمایت وضعیت فعلی را ارتقا داد.
وی همچنین با اشاره به اینکه ۲۰۰ تشکل در بخش کشاورزی فعال هستند، اظهار داشت: هماهنگی بسیار خوبی در بین مسئولان وجود دارد و انتظار میرود وزارت جهاد کشاورزی با حمایت از استان همدان سبب رونق اقتصادی بخش کشاورزی شود.
مدیر صنایع کشاورزی جهاد کشاورزی همدان نیز در گفتگو با مهر گفت: تنوع و فراوانی محصولات کشاورزی در همدان نیازمند توسعه صنایع تبدیلی است و سرمایهگذاران باید بهصورت جدی در این زمینه ورود کنند.
رغبتی برای سرمایهگذاری درزمینهٔ فرآوری محصولات کشاورزی وجود ندارد
محمدرضا شهسواری اظهار داشت: علیرغم پتانسیلهای گسترده درزمینهٔ تولید انواع محصولات کشاورزی رغبتی برای سرمایهگذاری در بخش فرآوری وجود ندارد که این امر به دلیل برخی از تجربههای ناموفق درزمینهٔ سرمایهگذاری در فرآوری برخی محصولات ازجمله سیبزمینی بوده است.
وی بابیان اینکه در ارتباط با صنایع تبدیلی سازمان صنعت و معدن و جهاد کشاورزی بهصورت مشترک متولی هستند، عنوان کرد: مجوز بخش عمدهای از صنایع تبدیلی توسط سازمان جهاد کشاورزی استان صادرشده است.
مدیر صنایع کشاورزی جهاد کشاورزی استان همدان گفت: امروز وجود سردخانهها در استان همدان بخش قابلتوجهی از محصولات را برای مصرف در زمانهای مختلف حفظ و نگهداری میکند.
شهسواری بابیان اینکه در حال حاضر در استان همدان ۵.۵ میلیون تن محصولات کشاورزی تولیدی میشود که ایجاد سردخانه برای نگهداری از این محصولات از مهمترین ضرورتها در بخش کشاورزی این استان است، گفت: هماکنون ظرفیت سردخانههای استان همدان یکصد هزار تن است.
وی بابیان اینکه برای ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن از محصولات کشاورزی استان ظرفیت فرآوری ایجادشده، گفت: این رقم با توجه به تولید ۵ میلیون تنی محصولات کشاورزی بسیار پایین است.
مدیر صنایع کشاورزی جهاد کشاورزی همدان افزود: ظرفیت فرآوری انواع محصولات کشاورزی در استان همدان ۶۰ درصد بوده که این ظرفیت در برخی محصولات همچون گوجهفرنگی بسیار مطلوب است.
یک هزار مجوز تأسیس صنایع فرآوری در استان همدان صادرشده است
شهسواری بابیان اینکه همدان یکی از قطبهای مهم تولید محصولات کشاورزی است، گفت: یک هزار مجوز تأسیس صنایع فرآوری در استان همدان صادرشده که ۲۱۰ مورد آن به بهرهبرداری رسیده است.
وی افزود: از ۴ سال گذشته با برنامهریزیهای انجامشده ظرفیتها و امکانات برای توسعه سردخانههای استان همدان افزایشیافته است.
مدیر صنایع جهاد کشاورزی همدان بیان کرد: ۱۶۰ مجوز تأسیس سردخانه در این استان صادرشده که بهرهبرداری از این طرحها ظرفیت نگهداری از محصولات کشاورزی را تا ۴۵۰ هزار تن افزایش میدهد.
شهسواری بابیان اینکه صدور مجوزهای تأسیس سردخانه در سطح مطلوبی قرار دارد، گفت: از ابتدای امسال تاکنون دو واحد سردخانه در استان به بهرهبرداری رسیده است.
از سوی دیگر در راستای معرفی محصولات استان همدان و کارهای انجامشده در بخش صنایع تبدیلی این استان، نمایشگاه صنایع کوچک در این شهر برپاشده که هرروز میزبان چند نفر از مسئولان ارشد استان همدان است.
در همین راستا استاندار همدان شامگاه شنبه به بازدید نمایشگاه توانمندیهای صنایع کوچک استان همدان رفت و در جمع خبرنگاران بابیان اینکه استان همدان در برخی تولیدات منحصربهفرد است، افزود: بیشتر تولیدات استان همدان برای صادرات مناسب هستند.
دولت به حوزه مشاغل خانگی و صنایع تبدیلی توجه ویژهای دارد
محمدناصر نیکبخت بابیان اینکه دولت به حوزه مشاغل خانگی و صنایع تبدیلی توجه ویژهای دارد، گفت: ظرفیت صنایع تبدیلی در استان همدان بسیار بالاست و باید کمک کرد تا در حوزه صنایع تبدیلی و مشاغل خانگی شاهد توسعه بیشتری باشیم.
وی با اشاره به اینکه هیچ محدودیتی برای کمک به واحدهای تولیدی وجود ندارد، گفت: تمام واحدهای تولیدی استان همدان احیا میشوند.
استاندار همدان با تأکید بر اینکه عزم دولت بر این است که اقتصاد مقاومتی را بهخوبی اجرایی کند، اظهار داشت: استان همدان در اجرای اقتصاد مقاومتی پیشرو است.
نیکبخت بابیان اینکه همه دنیا امروز برنامههای توسعهای خود را با نگاه به ایران تنظیم میکنند، عنوان کرد: باید با دید باز از این فرصتها استفاده کنیم چراکه نمیخواهیم به یک بازار وارداتی برای دنیا تبدیل شویم.
وی بابیان اینکه باید فنّاوری دنیا را استفاده و در بازار صادراتی دنیا برای خود جایگاهی ایجاد کرد، ادامه داد: کارآفرینان باید موردحمایت دولت قرار گیرند.
نیکبخت با تأکید بر اینکه دیگر نباید تنها به کشورهای همسایه بسنده کنیم، افزود: در حوزه صادرات به دلیل نبودن مانعی برای توسعه، باید به تمام دنیا نگاه کنیم و بر روی استفاده از فنّاوری دنیا متمرکز شویم.
فرصت مناسبی برای فعالیت اقتصادی ایجادشده است
وی با اشاره به اینکه فرصت مناسبی برای فعالیت اقتصادی ایجادشده است، ادامه داد: امروز باید از بخش خصوصی نهایت حمایت را به عمل آورد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان نیز که استاندار همدان را در این بازدید همراهی میکرد بابیان اینکه این نمایشگاه با حمایت مالی شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان برگزارشده است، افزود: اتفاق مطلوب این نمایشگاه برگزاری کارگاههای آموزشی و نشستهای چهره به چهره کارشناسان حوزه تجارت و صادرات با فعالان اقتصادی استان بود.
کیوان گردان با تأکید بر اینکه شرکتهای فنی و مهندسی، بازرگانی و مشاورهای دریکی از سالنهای نمایشگاه مستقر شدند، ادامه داد: کانون کارآفرینان نیز در نمایشگاه حضور یافتند تا به واحدهای تولیدی مشاورههای لازم را ارائه دهد.
پرواضح است که نبود صنایع تبدیلی کافی کشاورزان را به کارهایی وا میدارد که خود نیز راضی به انجام آن نیستند، کشاورزان برای فرآوری تولیدات و حذف هزینههای حمل بهناچار محصولات خود را باقیمتهای بسیار اندک بهواسطه ها میفروشند و سود کشاورزان عاید دلالان میشود بنابراین برای رفع این مشکل باید تلاش کرد تا زحمت کشاورزان به هدر نرود.
نظر شما