در دیدار وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان روابط جامع دو کشور مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و پیرامون راههای گسترش بیشتر مناسبات و رفع موانع احتمالی و بسترسازی برای ارتقای سطح همکاری‌ها مذاکره شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مقدمات برگزاری هشتمین اجلاس کمیسیون مشترک، همکاری در زمینه انرژی، حمل و نقل و ترانزیت، صنعت و معدن، تجارت و بازرگانی، امور بانکی، تسهیلات مرزی و تردد اتباع دو کشور، توریسم، مبادلات فرهنگی و رسانه‌ای، همکاری کشورهای ساحلی دریای خزر و مسائل مهم منطقه‌ای و بین‌المللی از اهم محورهای مورد بحث در این مذاکرات بود.

منوچهر متکی در این مذاکرات با اشاره به واقع شدن دو کشور همسایه در یک منطقه مهم و حساس، اهمیت سفرهای انجام شده میان دو کشور را در بالاترین سطوح به ویژه دیدارهای متقابل روسای جمهور را خاطر نشان کرد و افزود: با توجه به اراده روسای جمهور دو کشور برای توسعه بیش از پیش روابط شاهد دستاوردهای خوبی در مناسبات دو کشور بوده‌ایم.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با ابراز رضایت از روند برگزاری هفتمین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور در باکو و آمادگی برای برگزاری اجلاس هشتم در تهران، برگزاری به موقع نشست‌های کمیسیون مشترک را در توسعه همکاری‌ها مهم توصیف کرد و فعالتر کردن گروه‌های کاری را برای اجرایی شدن تفاهمات فیمابین و نیل به دستاوردهای بیشتر تاثیرگذار خواند.

متکی همچنین  با ابراز رضایت از روند تبادل برق میان دو کشور و امکان اتصال آن به سایر کشورهای مشترک‌المنافع، آمادگی شرکت‌های ایرانی را برای مشارکت در نوسازی و اجرای طرح‌های احداث نیروگاههای جدید حرارتی و آبی و سد‌سازی اعلام داشت.

وی حضور فعال ایران و جمهوری آذربایجان را در مجمع کشورهای صادر کننده گاز، موجب افزایش تاثیرگذاری بیشتر در مساله انرژی جهانی دانست و آمادگی کشورمان را برای ارتقای سطح همکاری‌های گازی و مشارکت شرکت‌های ایرانی در طرح‌های گازی جمهوری آذربایجان و افزایش دریافت گاز از این کشور اعلام داشت.

متکی در زمینه همکاری‌های صنعتی و معدنی، آمادگی شرکت‌های ایرانی برای مشارکت در تولید مصالح ساختمانی را اعلام کرد.

وزیر امور خارجه ایران  در زمینه همکاری در حوزه حمل و نقل، با اشاره به اینکه دو کشور در حلقه مهم کریدور شمال و جنوب هستند، آمادگی و توانمندی شرکت‌های ایرانی برای مشارکت در احداث راه آهن آستارا ـ آستارا، ‌طرح‌های مهم راه‌سازی، از جمله احداث بزرگراه باکو ـ آستارا و همچنین همکاری مشترک و چند جانبه با سایر کشورهای منطقه را یادآوری کرد.

متکی ایجاد تسهیلات برای تردد اتباع دو کشور در مرزها و گمرکات و تسهیلات کنسولی را در جهت افزایش مبادلات و مراودات طرفین مهم خواند.

وی با اشاره به حجم 600 میلیون دلاری مبادلات تجاری دو کشور، ظرفیت‌های متقابل همکاری‌های فیمابین را بسیار فراتر از میزان فعلی دانست.

متکی افزایش همکاری در امور گمرکی، شرکت در نمایشگاه‌های بازرگانی، لغو تعرفه‌های ترجیحی، همکاری میان استان‌ها، بازارچه‌های مرزی، همکاری اتاق‌های بازرگانی و بخش‌های خصوصی، سرمایه‌گذاری مشترک، امور بانکی، همکاری‌های فرهنگی، رسانه‌ای، علمی و تخصصی را موجب بسط و تقویت بیشتر روابط خواند.

وی با ابراز رضایت از همکاری‌ها و حمایت‌های متقابل دو کشور از یکدیگر در مجامع بین‌المللی و همکاری‌های منطقه‌ای، اظهار داشت: ضروری است دو کشور تلاش نمایند با اهتمام به منافع و علقه‌های مشترک توسعه، تحکیم و حفاظت از مناسبات را بسترسازی نمایند و هوشیارانه با تبلیغات و جوسازی‌های بیگانگان در عوامل مخالف توسعه و نزدیکی بیشتر دو کشور مقابله نمایند.

المار محمد یاراف نیز در این مذاکرات با اشاره به پیوندهای نزدیک دو ملت، اظهار داشت: ایران کشور همسایه و برادرما است و نقش این کشور در کل منطقه‌ برای کمک به استقرار و تقویت به صلح و ثبات و توسعه بی‌بدیل است.

وی با اشاره به همکاری‌های فزاینده دو کشور در کلیه ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، منطقه‌ای و بین المللی، بر اهمیت برگزاری اجلاس هشتم کمیسیون مشترک تاکید کرد.

وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان افزایش همکاری در حوزه گاز و سواپ را مهم و عملی خواند و تاکید کرد که این همکاری‌ها راهبردی است.

یاراف با مهم خواندن همکاری شرکت‌های ایرانی برای احداث سد، جاده و راه‌اهن و تقویت اتصالات و ارتباطات زمینی، هوایی و دریایی دو کشور طرح‌های سد خدا آفرین و قیز قلعه، احداث پل بر گذرگاه اصلاندوز، خط اتوبوس رانی نخجوان ـ گنجه و احداث خطوط راه آهن از جمهوری آذربایجان به ایران تا خلیج فارس را از زمینه‌های مهم همکاری دو کشور دانست.

وی با اشاره به علائق فرهنگی دو کشور، برگزاری هفته‌های فرهنگی متقابل و تبادل دیپلمات‌های جوان دو کشور جهت شرکت در دوره‌های آموزشی بویژه آموزش زبان فارسی را خواستار شد.

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در خصوص همکاری های بین المللی دو کشور، تصریح کرد: جمهوری آذربایجان در هیچ مجمع بین المللی علیه ایران رای نخواهد داد.