ناظر گمرکات خوزستان از بیش از 2 برابر شدن میزان صادرات ایران به عراق در 8 ماهه ابتدای سالجاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبرداد.

به گزارش خبرنگار مهر، عباس علیدادی ناظر گمرکات خوزستان و مدیر کل گمرک اهواز در جریان بازدید خبرنگاران از گمرکات استان خوزستان، به تشریح عملکرد و اقدامات گمرکات استان پرداخت.

وی ‌صادرات گمرکات این استان در مدت 8 ماه ابتدای سال جاری را از نظر وزنی 10 میلیون و 568 هزار تن به ارزش 31 هزار و 733 میلیارد ریال معادل 3 میلیارد و 220 میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 156 درصد رشد و از نظر ارزشی 33 درصد ارتقا یافته است.

ناظر گمرکات خوزستان و مدیر کل گمرک اهواز درباره صادرات به کشور عراق از گمرکات استان خوزستان نیز گفت: صادرات به کشور عراق از طریق گمرکات استان خوزستان در 8 ماهه امسال به وزن یک میلیون و 259 هزار تن و به ارزش 332 میلیون و 589 هزاردلار بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته از نظر وزنی 250 درصد رشد و از نظر ارزشی 193 درصد رشد داشته است.

وی صادارت از گمری شلمچه را در این مدت 284 هزار و 179 تن و به ارزش 72 میلیون و 549 هزاردلار ذکرکرد و با بیان اینکه صادرات شلمچه در سال 87 از اردیبهشت تا اواخر آذر ماه به دلیل تعطیلی مرز منفی بوده است، گفت: ‌صادرات مرز دریایی خرمشهر به عراق نیز در مدت مذکور به وزن 194 هزار و 90 تن و به ارزش 99 میلیون و 480 هزاردلار بوده که نسبت به مدت مشابه گذشته از نظر وزنی 42 درصد و از نظر ارزشی 112 درصد رشد را کسب کرد.

علیدادی صادرات از گمرک اهواز را در این مدت به وزن 2 هزارو 754 تن و به ارزش یک میلیون و 824 هزار دلار عنوان کرد و گفت: همچنین صادرات از گمرک چذابه در این زمان به وزن 778 هزاز رو 524 تن و به ارزش 158 میلیون و 735 هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته از نظر وزنی 250 درصد رشد و از نظر ارزشی 140 درصد رشد را نشان می دهد. ( بیشتر اقلام صادراتی از این  مرز سیمان خاکستری، ‌سیمان سفید،‌ آجر، ‌میوه و تره بار بوده است).

خروج ازمرزهای چذابه و شلمچه

ناظر گمرکات خوزستان صادرات سایر گمرکات به عراق از مرز چذابه در 8 ماهه سال 88 را به وزن 81 هزار تن و به ارزش 22 میلیون دلار و صادرات از مرز شلمچه را به وزن 81 هزار تن و به ارزش 72 میلیون دلار اعلام کرد.

صادرات گمرکات تابعه گمرک بندر امام خمینی

ناظر گمرکات خوزستان در خصوص صادرات گمرکات تابعه گمرک بندر امام خمینی بیان کرد: در مدت مذکور صادرات از ماهشهر 5 میلیون و 247 هزار متریک تن به ارزش 906 میلیون و 927 هزاردلار بوده که بیشتر محصولات صادراتی، نفتی ( نفت گاز و کوره ) است و نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 10 درصد و از نظر ارزشی 13 درصد رشد داشته است.

صادرات منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی

علیدادی صادرات منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی در 8 ماهه امسال را یک میلیون و 592 هزار تن و به ارزش 835 میلیون و 736 هزار دلار که بیشتر محصولات صادراتی و ‌پتروشیمی است و نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 61 درصد و از نظر ارزشی 2 درصد رشد داشته است، اعلام کرد.

به گفته مدیر کل گمرک اهواز، صادرات هندیجان در مدت مذکور به وزن 121 تن و به ارزش 9 هزارو 702 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ار نظر وزنی 505 درصد رشد و از نظر ارزشی 81 درصد کاهش داشته است.( در آبان ماه سال جاری از این گمرک هیچگونه صادراتی انجام نشد)

صادرات گمرکات تابعه گمرک آبادان

وی اضافه کرد: صادرات چوئبده در 8 ماهه امسال به وزن 9 هزارو 25 تن و به ارزش 13 میلیون و 314 هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 47 درصد و از نظر ارزشی 58 درصد کاهش داشته و بیشتر اقلام صادراتی گوسفند و ماهی بوده است.

علیدادی تصریح کرد: صادرات اروند کنار نیز در این مدت از لحاظ وزنی دو هزار و 470 تن و به ارزش پنج میلیون و 747 هزار دلار بوده و بیشتر اقلام صادراتی گوسند، ‌شتر و بز بوده و این درحالی است که این گمرک در سال گذشته فعالیتی نداشته است.

ناظر گمرکات خوزستان اظهارداشت:‌ صادرات بازراچه ها نیز در این مدت به وزن دو هزارو 918 تن و به ارزش یک میلیون و 99 هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 13 درصد و از نظر ارزشی نیز 23 درصد رشد داشته است.

کالاهای صادراتی گمرکات خوزستان

علیدادی گروههای پتروشیمی، ‌فلزات، ‌کشاورزی، ‌صنعتی،‌ معدنی، صنایع دستی و‌ محصولات نفتی‌ را از مهمترین محصولات صادراتی از استان خوزستان عنوان کرد و گفت:‌ صادرات محصولات نفتی 28 درصد و به ارزش 843 میلیون دلار‌، ‌محصولات پتروشیمی 23 درصد و به ارزش 703 میلیون دلار،‌ تره بار و سبزیجات ( سیب درختی) دو درصد و به ارزش 76 میلیون دلار انجام شد.

واردات

وی واردات گمرکات خوزستان در 8 ماهه ابتدای سال 88 را به وزن 12 میلیون و 202 هزار تن و به ارزش 61 هزار و 526  میلیارد ریال معادل 6 میلیارد و 248 میلیون دلاراعلام کرد و گفت: هرچند ‌این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ار نظر وزنی 26 درصد رشد داشته اما از نظر ارزشی با کاهش 12 درصدی مواجه شد.

ناظر گمرکات خوزستان ومدیر کل گمرک اهواز واردات بازارچه ها در مدت مذکور را به وزن هزار و 8 تن و به ارزش 2 میلیون و 222 هزاردلار که نسبت به مدت مشابه از نظر وزن 25 درصد و از نظر ارزشی 32 درصد کاهش داشته است، ذکر کرد.

وی افزود: در همین مدت 60 هزار و 496 مسافر ورودی و 58 هزارو 963 نفر مسافر خروجی کالاهایشان توسط ارزیابان گمرک خوزستان مورد بازرسی و ارزیابی گمرک قرار گرفت که نسبت به مدت مشابه سال گذشته تعداد مسافران خروجی 10 درصد رشد و تعداد مسافر ورودی 2 درصد کاهش داشته است.

به گفته علیدادی در این مدت تعداد بسته های پستی وارده سه هزاری 475 بسته و وزن آن نیز 10 هزارو 586 کیلو و به ارزش 888 میلیون و 483 هزار ریال بوه که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 10 درصد و از نظر ارزشی نیز 18 درصد افت داشته است.

علیدادی درباره صادرات هدیه و سوغات نیز گفت: ‌تعداد بسته های پستی صادره در 8 ماهه ابتدای سال جاری هزار و 539 بسته به وزن 7 هزاو 59 کیلو و به ارزش یک میلیارد و 378 میلیون ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 37 درصد و از نظر ارزشی 144 درصد رشد را نشان می دهد.

قاچاق

وی ‌گفت: در 8 ماهه سال جاری 804 فقره پرونده قاچاق به ارزش 99 میلیارد و 503 میلیون ریال در گمرکات خوزستان مورد بررسی قرار گرفته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر تعداد 3 درصد رشد و از نظر ارزش 61 درصد کاهش داشته است.

ناظر گمرکات خوزستان با بیان اینکه از کل پرونده های متشکله کالا 285 فقره مربوط به پرونده هایی است که بهاء مال موضوع پرونده زیر مبلغ 10 میلیون ریال است، ‌گفت:‌ ارزش این پرونده ها بیش از یک میلیون ریال است. همچنین  519 پرونده بیش از 10 میلیون ریال به ارزش بیش از 97 میلیارد ریال می باشد.

وی با بیان اینکه 235 پرونده برائت شده به ارزش 6 میلیارد و 308 میلیون ریال است که از نظر تعداد 222 درصد و از نظر ارزش 121 درصد افزایش داشته است، تصریح کرد: اقلام عمده کالاها قاچاق وارداتی در این مدت مربوط به پتو، ‌لودر، ‌موتور سیکلت، ‌گوشی تلفن همراه، مشروبات الکلی و رسیور ماهواره بوده است.

علیدادی با اشاره به درآمد عمومی گمرکات خوزستان گفت: درآمد این گمرک در 8 ماهه امسال 5 هزار و 285 میلیارد و 652 میلیون ریال بوده که نسبت به مدت مشابه 10 درصد رشد داشته و پیش بینی می شود این رقم با توجه متغیر بودن میزان درآمد  تا پایان سال جاری از رشد مطلوبی نیز برخوردار شود.

تغییرات در گمرک خوزستان

وی در ادامه به برنامه ایجاد تغییر و بهبود وضعیت در گمرکات خوزستان پرداخت و گفت: ‌گمرکات در این بخش با کسری اعتبار یک میلیارد و 400 میلیون تومانی در سال 87 مواجه بود که این رقم در زمان کنونی با کاهش مناسبی مواجه شده است.

ناظر گمرکات خوزستان با بیان اینکه ‌گمرکات چذابه در گذشته به صورت مرز خروجی بوده است،‌ گفت: با استقرار پرسنل در این بخش تمام عملیات گمرکی هم اکنون در این منطقه انجام می شود.

وی استقرار کامل گمرک در شلمچه،‌ ایجاد گمرک سجافی،‌ فعال سازی گمرک اروند کنار، ایجاد مدیریت کیفیت در گمرکات خرمشهر و اهواز، تفویض اختیار به روسای گمرک،‌ ایجاد امنیت شغلی، ‌ارتقاء رتبه در جشنواره و ایجاد پنجره واحد را از دیگر اقدامات انجام شده عنوان و بیان کرد: ‌بر همین اساس پنجره واحد از شنبه 28 آذر ماه در گمرک اهواز و دوشنبه هفته آینده درگمرک امام خمینی ایجاد خواهد شد.

علیدادی ادامه داد: ‌همچنین بر اساس مصوبه دولت، ‌تردد خودروها تا شعاع 40 کیلومتری منطقه اروند امکانپذیر شده که گمرک  زمینه های لازم را برای اجرای این مصوبه فراهم کرده است.

ترخیص یک ساعته کالا از گمرک

همچنین علی سعد الدین مدیرکل گمرک بندر امام خمینی نیز در جریان بازدید خبرنگاران از این گمرک با بیان اینکه 85 درصد فعالیتهای گمرکی استان خوزستان در گمرک بندر امام خمینی انجام می شود، این گمرک را دومین گمرک بندری، تجاری کشور و شامل سه منطقه از جمله منطقه ویژه اقتصادی پتروشمی و گمرک ماهشهر عنوان کرد.

وی از آماده سازی شرایط لازم برای ایجاد پنجره واحد در گمرک بندر امام خمینی خبرداد و با بیان اینکه این امر کمک بزرگی به اقتصاد کشور،عدم مراجعه ارباب رجوع به سازمانهای همجوار گمرک و کاهش فرآیند ترخیص کالا خواهد کرد، گفت: ایجاد پنجره واحد تا اوایل سال آتی اجرایی خواهد شد.

سعدالدین با اشاره به این مطلب که 70 درصد سازمانهای مرتبط و همجوار گمرک در گمرک بندر امام خمینی مستقر هستند، بیان کرد: بیش از 20 سازمان و وزارتخانه در کار گمرک دخیل هستند و گمرک خروجی آنها و مجری قانون است، بنابراین اگر اسناد و مجوزهای لازم توسط وارد کننده کالا آماده باشد، گمرک یک ساعته کالاها را ترخیص می کند.

وی از راه اندازی اتوماسیون اداری در ماه آتی خبرداد و ایجاد گمرک الکتروینکی را نیازمند همکاری سایر دستگاههای مرتبط دانست و بیان کرد: در برخی از موارد ترخیص کالا از روی کشتی و بندر انجام می شود و دیگر نیازی به انبار، مجوز آزمایشگاه، بهداشت و غیره نیست.

به گفته وی وجود انبارهای اختصاصی در گمرک بندر امام خمینی باعث کمک به حفظ سرمایه های تجار و صاحبان کالا شده و کالاها مستقیما بدون نیاز به ترخیص وارد این انبارها شده و هزینه های تخلیه و بارگیری نیز کاهش می یابد.
 
مدیرکل گمرک بندرامام خمینی طولانی شدن فرآیند ترخیص کالا از گمرک را در برخی از موارد ناشی از عدم همکاری سایر دستگاههای همجوار و آماده نبودن زیرساختها و قوانین و مقررات عنوان کرد.

وی در مورد وضعیت گمرک بندر امام خمینی گفت: بندر امام خمینی به دلیل وجود موج شکن می تواند کشتی های 100 هزار تنی را نیز پهلو دهد، همچنین دارای 34 اسکله است.

سعدالدین از ترخیص برخی از کالاها به صورت فله ای از گمرک بندر امام خمینی خبرداد و گفت: برخی از کالاهای وارداتی نظیر آهن آلات، فولاد، بنزین، ذرت، گندم و دانه سویا و برخی از کالاهای صادراتی یعنی محصولات پتروشیمی، نفتی و بنزن به صورت فله ای ترخیص می شوند.

وی میزان درآمد گمرک بندر امام خمینی در 8 ماهه ابتدای سال جاری شامل حقوق و عوارض گمرکی واردات را 380 میلیارد تومان اعلام کرد.

واگذاری 33 درصد منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام

همچنین نجات رحمانی سرپرست گمرک منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی نیز گفت: تاکنون 33 درصد سهام منطقه ویژه به بخش خصوصی واگذار شده است.

به گفته وی این منطقه شامل 15 شرکت از جمله پتروشیمی امیرکبیر که در حال خصوصی سازی است، پتروشیمی تندگویان، فجر، بوعلی، مارون، تخت جمشید( خصوصی)، ابن سینا، کارون، خوزستان، فناوران و غیره است.

رحمانی با بیان اینکه بیشتر شرکتهای فعال در این منطقه ویژه دولتی هستند، مساحت منطقه را 2600 هکتار و خوراک منطقه را گاز عنوان کرد و گفت: وضعیت صادرات منطقه قبل از تحریم های بین المللی مطلوب بود.

اعمال تخفیفات گمرکی

محمد بی آلایش مدیرکل گمرک خرمشهر نیز طی مراسم بازدید خبرنگاران از این گمرک از برنامه ریزی برای راه اندازی سیستم ارزش گذاری کالاها برای ترخیص بر پایه "وب" خبرداد و یکی از مشکلات ترخیص کالا را نبود امکانات ترخیص بر حسب کالا در اداره بندر عنوان کرد.

وی با اشاره به مشکلات ارباب رجوع برای ترخیص کالاهای خود از این گمرک از جمله شکستن و خسارت کالاها و طولانی بودن فرآیند ترخیص، گفت: تمام کالاهایی که وارد این گمرک می شوند، دارای بیمه هستند و خسارت آنها پرداخت می شود. همچنین طولانی بودن فرآیند نیز بستگی به اخذ مجوزهای لازم از سایر دستگاههای مرتبط با گمرک و همچنین صداقت اظهارکننده کالا دارد.

مدیرکل گمرک خرمشهر از اعمال تخفیفات 25 درصدی بر اساس مصوبه دولت برای کالاهایی که از گمرکات خوزستان ترخیص می شوند، خبرداد و با بیان اینکه گمرک آبادان تخفیف 20 درصد، خرمشهر25 درصد و شورجه نیز تخفیفاتی را اعمال می کند، دلیل اعمال تخفیفات را رونق گمرکات جنوبی کشور و جذب سرمایه های بیشتر در این مناطق عنوان کرد.

بی آلایش یکی از مسائل مطروحه در سیستم آسیکودا را بحث تعیین مسیر کالا عنوان کرد و گفت: در مسیر کالاهای ورودی چند موضوع از جمله حساسیت کالا و آورنده کالا دخیل است، همچنین اگر مجوزهای لازم اخذ شده باشد، کالا بلافاصله ترخیص می شود.

وی در مورد مسیرهای ورود کالا ها از جمله مسیر قرمز- سبز و زرد گفت: کالاهایی وارد مسیر قرمز می شوند که به مجوز نیاز داشته باشند و کالاهایی وارد مسیر سبز می شوند که به مجوز نیاز نداشته باشند.

به گفته وی تمام شرکتهای تولیدی حتی آنهایی که دارای حسن سابقه هستند، برای ترخیص کالای خود نیاز به اخذ مجوز دارند و اخذ برخی از مجوزها قبل از خروج الزامی است و خوش نامی تاثیری در اخذ این مجوزها ندارد.

سیستم ارزش گذاری برپایه وب راه اندازی می شود

همچنین فرهاد ولی سرپرست اداره روابط عمومی گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز از احیای دوایر ارزش توسط کارشناسان برای رفع مشکلات ارزشگذاری کالاها خبرداد و گفت: به همین منظور قرار است سیستم ارزش گذاری برپایه وب تا پایان سال جاری در کلیه گمرکات کشور اجرایی شود.

وی ادامه داد: البته طی هفته جاری این سیستم در چند گمرک نمونه کشور اجرایی می شود، زیرا با تنوع کالاها به ویژه در قطعات الکترونیکی جدیدی که وارد کشور می شوند و قیمت آنها مدام تغییر می کند، مواجه هستیم.

اسکله متروکه پالایشگاه آبادان واگذار شود

نادر خدابخشی رئیس بندر آبادان نیز در مراسم بازدید از بندر و گمرک آبادان در جمع خبرنگاران گفت: در جوار اسکله سوختی بندر آبادان، اسکله و زمینی متعلق به شرکت نفت و پالایشگاه آبادان وجود دارد که سالها متروکه باقی مانده است.

وی ادامه داد: اگر اسکله متروکه از طریق مناطق آزاد، خود پالایشگاه آبادان و یا بخش خصوصی مورد استفاده قرر گیرد، بسیاری از کالاها برای صادرات و واردات با مشکل در بندر مواجه نخواهند شد.

خدابخشی همچنین با اشاره به مشکلات انبارداری و کمبود انبارهای بندر آبادان برای واردات و صادرات کالا عنوان کرد: به همین منظور انباری به مساحت 2 هزار متر در محل بندر در حال احداث است که به زودی به بهره برداری می رسد. وی از اعمال معافیتهای انبارداری در بنادر کشور برای ترخیص کالا خبرداد.