مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی سیاست‌های تعیین تعرفه برای واردات محصولات کشاورزی به ایران را بررسی کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشها با بیان این مطلب که تعیین تعرفه بر واردات از مهمترین ابزارهای حمایتی به شمار می‌‌آید که می‌تواند بر تولید داخلی اثر مثبت یا منفی داشته باشد، افزود: در چند سال اخیر ، کاهش شدید نرخ تعرفه بسیاری از محصولات کشاورزی وارداتی، مشکلاتی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است که این امر در میان مدت می‌تواند تغییراتی در الگوی تولیدات کشاورزی به وجود آورد و بر تولید محصولات استراتژیک بخش کشاورزی نیز تاثیر منفی داشته باشد.

مرکز پژوهشها افزود: تعرفه‌های کشاورزی بر مبنای یک راهبرد بلند مدت و پایدار بنا نشده‌اند و تابع تصمیم‌های کوتاه مدت سالیانه‌اند و روند تعرفه‌های کشاورزی با اصول اعلام شده برنامه‌های توسعه کشور همراهی کافی ندارد. برخی از محصولات کشاورزی مانند جو و ذرت که برای آنها در طول سال از دو نرخ تعرفه استفاده می‌شود با واردات زیاد در ایام با نرخ پایین تعرفه و گاه بیش از نیاز کشور مواجه هستند.

همچنین در استفاده توامان ابزارهای تعرفه‌ای دقت کافی صورت نمی‌گیرد و نظام موجود تعرفه‌ها بسیار ساده است و اکنون با کاهش تعرفه‌ها در غیاب ابزارهای غیرتعرفه‌ای، حمایت منطقی از تولیدات داخلی در مقابل واردات به شدت کاهش یافته است.

مرکز پژوهشها همچنین تصریح کرد که در وضع نرخ تعرفه‌ها و به ویژه نرخ‌های سه سال اخیر برای محصولات مختلف کشاورزی به اصل مزیت نسبی، حساسیت و توان رقابت‌پذیری محصولات کم توجهی شده است.

البته مقایسه وضعیت تعرفه کشور با کشورهای دیگر نشان می‌دهد که حمایت تعرفه‌ای در کشور ما به سمت زیربخش‌ یا کالاهایی خاص هدفمند نشده است و این موضوع ریشه در اقتصاد مبتنی بر فروش منابع طبیعی دارد که در آن متناسب با وضع درآمدهای نفتی در هر سال تعرفه‌ها افزایش و یا کاهش یافته‌اند و این کاهش و افزایش به تمام فصل‌ها بدون در نظر گرفتن توان رقابتی و حساسیت آنها سرایت داده شده است.