به گزارش خبرنگار مهر در یزد، برگزاری مراسم 13 محرم یا همان سوم شهدای کربلا از 80 سال پیش در جای جای استان یزد به شکلی ویژه برگزار می شود و مردم استان یزد این مراسم به شکلی سنتی برگزار می کنند.
در مرکز استان یزد این مراسم به طور متمرکز در مسجد ملااسماعیل برگزار می شود و گروه های مختلف عزاداری در حالیکه بر سر و سینه می زنند وارد مسجد ملااسماعیل شده و خاک عزا بر سر می ریزند.
زنان پیشاپیش مردان با لباسهای یک دست سیاه در حالیکه خاک بر سر خود مالیده اند، شیون کنان وارد مسجد می شوند و همنوا با بانوی بزرگ کربلا، واقعه عظیم این دشت پر بربلا را به سوگ می نشینند.
امروز نیز این مراسم ویژه در جای جای استان یزد برگزار شد.
مردم استان یزد از صبح امروز تاکنون با حضور در مساجد، حسینیه ها و تکایا نوحه خوانی و عزاداری کردند و اشک ماتم ریختند.
این مراسم در هر یک از شهرستانهای استان یزد بنابر سنت و آداب ویژه مردم منطقه برگزار شد.
امام جمعه محمدآباد یزد در مورد قدمت برگزاری این مراسم در مسجد ملااسماعیل اظهار داشت: بر اساس روایات موجود، شهدای کربلا که از روز عاشورا تا سیزدهم محرم به مدت سه روز بدون کفن و عریان در دشت کربلا و زیر آفتاب تند این دشت رها شده بودند، به همت قبیله بنیاسد و البته به ترغیب زنان این قبیله به خاک سپرده می شوند.
سیدکاظم مدرسی اظهار داشت: مراسم این روز از 80 سال پیش به شکل سنتی در مسجد ملااسماعیل یزد برگزار می شود و از آنجا که مردم این استان برای روحانیون ارزش ویژه ای قائل هستند، این مراسم را در مسجدی که به طور مستقیم توسط یک روحانی احداث شده است، برپا می کنند.
وی یادآور شد: مسجد ملااسماعیل از معدود مساجدی است که از سالها پیش به دست یک روحانی در استان یزد ساخته شده و مردم این استان نیز به دلیل ارادت خود به این قشر مراسم عزاداری این روز را به طور متمرکز در این مسجد برگزار می کنند.
در شهرستان اردکان و در میدان توت این شهر نیز این مراسم را با برگزاری مراسم تعزیه به سوگ می نشینند.
در شهرستان مهریز نیز روز سیزدهم محرم با آیین ویژه ای همراه است و مردم این شهرستان به ویژه زنان با پوشیدن لباسهای یک دست مشکی با زنان کاروان کربلا همنوایی می کنند و خود را در غم و اندوه بزرگ آنها شریک می دانند.
در برخی نقاط استان یزد نیز مردم در قالب قبیله بنی اسد لباسهای مشکی به تن می کنند و با در دست داشتن بیل و کلنگ و ریختن خاک بر سر و سینه خود به طور نمادین به حفر قبر برای شهدای کربلا می پردازند و مراسم خاکسپاری شهدای این واقعه را به طور نمادین برگزار می کنند.
در بسیاری از شهرهای استان یزد نیز مراسم روز سوم شهدای کربلا با آیین نخل برداری همراه است.
دیگهای آش و غذای نذری نیز در نقاط مختلف شهر به چشم می خورد و همزمان با غروب آفتاب در میان مردم آش نذری که به آش یزدی معروف است، توزیع می شود.