گرگان - خبرگزاری مهر: شیوع بیماریهای تنفسی از یکسو و بی تدبیریها و حمایت نشدن صنعت مرغ و طیور گلستان را با چالشهای عدیده ای روبرو ساخته است.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، تغییرات شرایط آب و هوایی و شیوع بیماریهای تنفسی و برخی بی تدبیریها و اتخاذ برنامه های غیراصولی، صنعت مرغ و طیور گلستان را از نفس انداخته و فعالان این صنعت را از فعالیت دلسرد کرده است.

اکنون شیوع بیماریهای ویروسی و تنفسی مرغداریهای استان را تهدید می کند و به تاکید کارشناسان برای پیشگیری از بیماریها باید به موارد ایمنی توجه کرد.

شیوع بیماریهای تنفسی در بین مرغداریهای استان موجب نگرانی فعالان این صنعت شده است و رعایت مسائل بهداشتی، قرنطینه‌ای از جمله اقداماتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

بیماریهای تنفسی، نیوکاسل و برونشیت بلای جان مرغداریهای کشور از جمله گلستان شده است و به باور کارشناسان برای رفع مشکلات باید اصول بهداشتی را رعایت و طیور واکسینه شوند.

استان گلستان با داشتن 740 واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت 13 میلیون قطعه جوجه در هر دوره، رتبه ششم را در تولید گوشت مرغ داراست و با داشتن 22 واحد مرغداری تخم‌گذار و پولت به ظرفیت 2 میلیون و 200 هزار قطعه در هر دوره، رتبه دهم را در زمینه تولید تخم مرغ از آن خود کرده است.
 
مسئول مبارزه با بیماریهای طیور دامپزشکی گلستان در این زمینه گفت: در حال حاضر تعداد کمی از مرغداریهای گوشتی استان درگیر بیماریهای تنفسی شده است ولی با انجام موارد قرنطینه ای مشکل خاصی در این بخش وجود ندارد.

محمد پسرکلی در حاشیه کارگاه آموزشی طیور در گرگان افزود: این مشکل با رعایت موراد بهداشتی قابل حل است و اگر مرغدار مسائل بهداشتی و واکسیناسیون را رعایت کند، جای نگرانی نیست.

وی اظهار داشت: اکنون در فصل سرد بسر می بریم و بیماریهای تنفسی بیشتر رواج دارد و ما نگران انتشار بیماریها در سطح استان هستیم.

به گفته پسرکلی، با همکاری مرغداران و فعالان این عرصه امید است از شیوع و روند انتشار این بیماری در واحدهای طیور استان پیشگیری شود.

وی افزود: برای پیشگیری از شیوع بیماری های تنفسی طیور باید راهکارهای عملی در پیشگیری از این بیماری را جدی بگیریم و توجه نداشتن به این موضوع عاملی موثر در بروز بیماری های تنفسی طیور و بالا رفتن میزان تلفات در مرغداریهاست.

وی از مرغداران خواست برای سلامت مرغهای خود از ورود افراد مشکوک به بیماری تنفسی به مرغداریها جلوگیری کنند.

رئیس مبارزه با بیماریهای طیور دامپزشکی گلستان، رعایت مسائل بهداشتی و قرنطینه ای در واحدهای پرورشی طیور و نظارت بر هر گونه جابجایی واحدهای پرورشی را برای پیشگیری از وقوع بیماری های تنفسی طیور ضروری دانست.

شیوع بیماریهای تنفسی از یکسو و بی تدبیریها و حمایت نشدن صنعت مرغداری گلستان را با چالشهای عدیده ای روبرو ساخته است.

مرغداریهای گلستان در انحصار بی تدبیریها

مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغداران استان گلستان چندی پیش طی نامه ای به مسئولان مربوطه اعلام کرد: صنعت مرغداری استان گلستان علی رغم تمام تلاش ها و امتیازهای به دست آمده، در انحصار بی تدبیریهاست.

احمد اورسجی عنوان کرد: سالهای سال تلاش کردیم، سمینار تشکیل دادیم، کارگاه گذاشتیم، کلاسهای آموزش های فنی تخصصی برگزار کردیم که به عنوان استان پاک کشور شناخته شویم و مرغداران ما سالها مرغدار نمونه کشوری شدند اما هم اکنون با این همه قابلیتها استان خراسان رضوی از ورود مرغ های استان گلستان جلوگیری می کند؛ علت آن چیست؟

وی ادامه داد: تا سال 1385 میزان ظرفیت واحد های مرغدای استان گلستان زیر پنج میلیون قطعه بود در سال 1385 پروانه مختلف به بهانه ایجاد شغل به غیر تخصصی ها داده شد، به بهانه بالا بردن مصرف سرانه، حدود 20 میلیون موافقت اصولی صادر شد که 10 میلیون آن به بار نشسته و بقیه هم در شرف به بار نشستن است. یعنی در شرایط حاضر 20 میلیون ظرفیت فعال داریم، با این اضافه تولید چه کنیم؟

مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در برابر این همه تولید بدون تقاضا چه جوابی برای برنامه ریزی های خلق الساعه خود دارند؟

به گفته اورسجی، کشتارگاه ها عملا از دریافت مرغدای تولیدی مرغداران طفره رفته و به خرید مرغهای ارزان اشتغال دارند و یا خود، مرغداریهای وابسته به خود دارند به نحوی که ظرفیت بسته بندی و انجماد حدود 100 تن هم اکنون به مرز زیر 30 تن رسیده است.

وی یادآورشد: به وزیر جدید وزارت جهادکشاورزی نامه نوشتیم و تاکنون کسی به داد ما نرسیده، مرغداران استان گلستان برای تظلم خواهی به چه کسی روی بیاورند؟

چوب حراج و فروش زنده مرغ در خیانانهای گلستان

به گزارش خبرنگار مهر، درحال حاضر در برخی خیابانهای شهرهای گلستان فروش مرغ به صورت زنده به طور گسترده به چشم می خورد که  این امر مشکلات بهداشتی خاص خود را دارد و باید متولیان امر در این زمینه نظارت کنند.

همچنین برخی روستائان و پرورش دهندگان مرغ و طیور گلستان به دلیل نگرانی از شیوع بیماریهای رایج بین واحدهای طیور، مبادرت به فروش محصولات به نرخی کمتر از قیمت واقعی کرده اند.

طی هفت ماه گذشته بیش از 58 هزار تن گوشت مرغ و تخم‌مرغ در مرغداریهای این استان تولید شده است که از این تولیدات مقدار 45 هزار و 200 تن گوشت مرغ به ارزش یک هزار و 100 میلیارد ریال است که 20 هزار و 500 تن آن در داخل استان مصرف شده و مابقی 55 درصد به سایر استان‌ها صادر شده است.

تولید گوشت مرغ هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 38 درصد رشد داشته و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان امسال به 74 هزار تن برسد، مقدار تولید تخم مرغ استان را طی هفت ماه گذشته 13 هزار و 400 تن بوده است که این میزان تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل 26 درصد رشد داشته و تا پایان امسال به 22 هزار و 500 تن خواهد رسید.

ارزش ریالی تخم مرغ تولیدی گلستان 170 میلیارد ریال بوده است و 9 هزار و 800 تن از این تولیدات در داخل استان مصرف شده و مابقی آن 27 درصد به خارج از استان صادر شده است.

به هرروی گلستان با داشتن ظرفیتهای بالا در صنعت طیور و مرغ نیازمند برنامه ریزی اصولی و حمایت همه جانبه برای رفع مشکلات فراروی است تا بتواند به جایگاه مطلوبش در کشور دست یابد.