گروهی از دانشمندان انگلیسی در تحقیقات خود نشان دادند که گیاهان به شدت نسبت به تغییرات دما حساس هستند و این تغییرات را از طریق ژنها حس می کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان مرکز جان اینز در انگلیس دریافتند که گیاهان به طور شگفت انگیزی به دما حساس هستند و می توانند تغییرات بسیار جزئی دما حتی به اندازه یک درجه سانتیگراد را درک کنند.

نتایج این کشف می تواند توضیح دهد که گیاهان چگونه می توانند به تغییرات آب و هوایی واکنش نشان دهند. همچنین با کمک این تحقیقات می توان گیاهانی برای کشاورزی ایجاد کرد که بیشترین تحمل گرمایی را در دمای بالا داشته باشند.

این محققان با بررسی گیاه Arabidopsis thaliana نشان دادند یک عنصر کلیدی در حساسیت گیاهان به دما وجود دارد.

این عنصر کلیدی یک پروتئین تخصصی به نام H2A.Z است که به شدت به دور ساختار نوکلئوزوم DNA پیچیده می شود. زمانی که دما بالا می رود H2A.Z به DNA اجازه می دهد که به طور گسترده ای خود را باز کرده و نوکلئوزوم را ذوب کند. به این ترتیب این ساختار تغییر یافته نوکلئوزوم می تواند وارد سایتهای فعال کننده های مختلف DNA شود.

این محققان در این خصوص توضیح دادند: "نتایج بررسیهای ما حاکی از آن است که سطح فعالیت این پروتئین به دما پاسخ می دهد. این نتایج، مکانیزمی را نشان می دهند که از طریق آن می توان بر روی بیان ژنتیکی گیاه اثر گذاشت و اجازه نداد که این پروتئین در نوکلئوزومها نفوذ کند. به این ترتیب ژنها می توانند دمای بیشتری را تحمل کنند."

براساس گزارش ساینس دیلی، کشف این مکانیزمها می تواند کاربردهای بسیاری برای توسعه یک سیاست امنیت غذایی داشته باشد. با کمک این سیاستها می توان گیاهان خوراکی را کشت داد که نسبت به دماهای بالاتر نیز مقاوم باشند.