به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر "آرزو اکینجی" از پژوهشگران موسسه تحقیقاتی ایسرو در ترکیه در پاسخ به این سئوال که "با توجه به آغاز روند جدید در اتحادیه اروپا، موضوع پیوستن ترکیه به این اتحادیه به چه صورتی خواهد بود؟" به خبرنگار مهر گفت : عضوهای فعلی اتحادیه اروپا و خود اتحادیه به مدت زمان نه چندان کمی برای هضم تحولات اخیر پیمان لیسبون در اتحادیه نیاز دارند. گذشته از آن به دلیل بحران اقتصادی جهانی، کشورهای اتحادیه بیشتر با مسائل داخلی کشور خود مشغول هستند تا به مسائل عضویت کشورهای دیگر.
وی افزود: عضویت کشور ترکیه در اتحادیه اروپا با ۷۰ میلیون جمعیت، مسئاله ای نیست که در شرایط فعلی بتوان درباره آن تصمیم گیری کرد، زیرا هضم کردن و تطبیق دادن چنان عضوی کار آسانی نخواهد بود و در شرایط فعلی برای خیلی از عضوها قابل قبول نیست.
دکتر اکینجی گفت: گذشته از آن مسائلی همانند "موضوع قبرس" یکی از بزرگترین موانع در برابر عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا است و با توجه به این مسئله پیش بینی زمان کوتاه برای تایید عضویت ترکیه عاقلانه نخواهد بود. خارج از این، کشورهایی دیگر در اتحادیه هنوز از قابلیت ترکیه و پیامدهایی که این عضویت برای اتحادیه خواهد داشت مطمئن نیستند و به همین دلیل موانعی را در این راه ایجاد می کنند. در نتیجه می توان گفت که حل مشکلات به زمانی بیشتر از ۱۰ سال نیاز دارد، اما در صورت تغییر فضای بینالمللی و لازم شدن عضویت ترکیه برای منافع اتحادیه اروپا، احتمال سریعتر شدن این مدت زمان نیز هست.
پژوهشگر موسسه تحقیقاتی ایسرو در پاسخ به این سئوال که "دلیل رژیم صهیونیستی برای کنار گذاشتن ترکیه از مذاکرات صلح با سوریه چیست؟" تصریح کرد: از چند سال گذشته تا کنون، تحولاتی در سیاست خارجی ترکیه دیده می شود که سبب کنجکاوی جامعه بین الملل درباره جهت گیری سیاسی ترکیه شده است. پیوسته سئوالهایی مانند اینکه "آیا ترکیه روی به شرق کرده است؟"، "آیا ترکیه از سیاست نزدیک بودن به غرب روی برگردانده است" پرسیده می شود.
دکتر اکینجی گفت : دلایل سیاست فعال ترکیه در منطقه روی برگرداندن از غرب نیست، بلکه این سیاست به جهت تکمیل کردن سیاست خارجی خود است. اولین دلیل این سیاست، دست به کار شدن و حل مشکلات منطقه و با تاسیس روابط بهتر و محکمتر با کشورهای منطقه و همسایه خواهد بود، زیرا ترکیه به عنوان کشوری با روابط قوی با غرب، عضو ناتو، نامزدی برای عضویت در اتحادیه اروپا، از طرف دیگر دارای روابط خوب با کشورهای منطقه از موقعیت خاصی برخوردار است. در نتیجه به نظر خود ترکیه به عنوان کشوری که با طرفین روابطی خوبی دارد، می تواند میانجیگر خوبی باشد و گذشته از آن برای ثبات منطقه ترکیه این را وظیفه خود می داند تا هر کاری که می تواند انجام دهد. دلیل دوم هم این است که ترکیه با سیاست جدیدی که در خاورمیانه دارد قادر به برقراری روابط بهتر با کشورهای منطقه و دارای نقش پررنگ تری در صحنه بینالمللی خواهد بود که این نیز برای ترکیه دارای اهمیت راهبردی ویژه ای است.