سازمان ناسا از امروز 18 ژانویه 2010 تلاشی سه روزه را برای شنیدن صدا یا نشانه ای از کاوشگر فونیکس که پس از پنج ماه حفاری در میان خاک و یخ مریخی در اثر انجماد و بی تحرکی ناشی از زمستان محکوم به مرگ شده بود آغاز می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، چد ادواردز مدیر بخش مهندسی ارتباطات دور JPL ناسا می گوید هیچ انتظاری نداریم که فونیکس توانسته باشد از زمستان مریخی جان سالم به در ببرد اما هدف از این دوره سه روزه اطمینان نهایی از مرگ این کاوشگر است.

طی این برنامه مدارگرد مریخی ادیسه از فراز منطقه ای که فونیکس در آن به دام افتاده عبور کرده به در انتظار شنیدن هر نوع صدا یا سیگنالی خواهد نشست. در صورتی که این کاوشگر سه بازویی و خورشیدی نتواند آن طور که انتظار می رود با زمین تماس تلفنی برقرار کند، ناسا یک ماه دیگر تلاش خود را در زمانی که خورشید در ارتفاع بالاتری در افق قرار می گیرد تکرار خواهد کرد.

کاوشگر فونیکس در ماه می 2008 در سیاره سرخ فرود آمده و به مدت پنج ماه به حفاری و انجام آزمایشهای علمی در مناطق قطبی این سیاره پرداخت. مطالعات این کاوشگر حضور یخ در مریخ را تایید کرد و فونیکس به اولین کاوشگری تبدیل شد که توانسته است وجود آب در سیاره ای دیگر را لمس کرده و بچشد. آخرین تماس فونیکس با زمین به نوامبر سال 2008 باز می گردد، زمانی که خورشید از این سیاره رخت بربست و حرارت رو به کاهش گذاشت.

فونیکس به گونه ای طراحی نشده بود که بتواند در برابر زمستان سخت مریخی مقاومت از خود نشان دهد، زمستانی که میانگین حرارت آن منفی 195 درجه فارنهایت است. این در حالی است که سردترین منطقه با فرا رسیدن سرد ترین زمستانها بر روی زمین حرارتی برابر منفی 129 درجه فارنهایت خواهد داشت.

امکان جذب نور توسط باطری های خورشیدی فونیکس در پایان زمستان مریخی به حدی که بتواند باطریهایش را شارژ کند، امری تردیدآمیز است و حتی اگر به شکلی معجزه آسا این اتفاق افتاده و نیروی مورد نیاز کاوشگر تامین شود هیچ تضمینی وجود ندارد که تجهیزات علمی و آزمایشی آن همچنان سالم باقی مانده باشند.

بر اساس گزارش ان اس ان بی سی، نام فونیکس از نام مرغ افسانه ای سیمرغ برگرفته شده که بر اساس افسانه ها خاستگاه این پرنده از خاکسترهای بدن خودش است اما متخصصان ناسا معتقدند این بار موقعیت فونیکس برای دستیابی به وجه افسانه ای نامش بسیار دشوار خواهد بود.