معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: دانشجویی که به دلایل معیشتی در محیط دیگری حضور می یابد با وضعیت متناقض، متضاد و متفاوت با فضای دانشگاه مواجه می شود و این اتفاق می تواند دانشجو را با به هم ریختگی و یا حتی نابسامانی فکری مواجه کند.

دکتر محمدمهدی مظاهری در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص آسیب های کارهای دانشجویی متضاد با روحیه و شأن دانشجویان گفت: زمانی که انسان در فرهنگهای متفاوتی حضور پیدا می کند از این فرهنگها نیز تاثیر می پذیرد و کسب هویت می کند.

وی خاطرنشان کرد: پدیده های متعددی در جامعه بر روی افراد تاثیر می گذارند و در این میان برنامه های ذهنی هم بر الگوهای رفتاری آدم های جامعه تاثیرگذار است. در واقع فرهنگ به عنوان مجموعه ای از احساسات و ارزشها در زمان تاثیرگذاری این برنامه های ذهنی و پدیده های اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرد.

مظاهری اضافه کرد: حال متوجه می شویم که فضای دانشگاه با پیشینه ذهنی و پدیده اجتماعی خاص خود فرهنگ خاص خود را دارد و و فضای غیر دانشگاهی نیز فرهنگ خاص خود را دارد. در این میان اگر دانشجویی به دلایل معیشتی در محیط دیگری حضور می یابد با وضعیت متناقض، متضاد و متفاوت با فضای دانشگاه مواجه می شود.

وی گفت: این اتفاق می تواند دانشجو را با به هم ریختگی و یا حتی نابسامانی فکری کرده و در بهترین حالت موجب سرخوردگی و فرسودگی مواجه کند و این مسئله نیازمند تبیین و تصمیمگری نهادهای موثر است.

معاون فرهنگی دانشگاه آزاد با اشاره به تاثیر سیاستهایی از جمله بومی گزینی در کاهش هزینه خانواده های دانشجویان و عدم نیاز به کار دانشجویی گفت: بومی گزینی در مسیر مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است و با توسعه رشته های متنوع و مقاطع مختلف تحصیلی و استانداردهای مورد توجه انجام می گیرد.

وی افزود: البته بومی گزینی در تمامی رشته هایی که در کشور وجود دارد امکان پذیر نیست و از سوی دیگر بسیاری از داوطلبان نخبه نیز علاقمند هستند که در جایی که خود انتخاب می کنند ادامه تحصیل دهند. در هر حال بومی گزینی می تواند در کاهش آسیب های اجتماعی و هزینه های معیشتی ثمربخش باشد.

مظاهری تاکید کرد: البته تا رسیدن به هدف نهایی که ماندگاری افراد متخصص در مناطق خود و ارائه خدمات علمی و آموزشی در آن مناطق باشد هنوز راه زیادی باقی مانده است. در واقع توزیع ناهمگون باید با اصلاح حرکت پیرامون به مرکز از میان برود، در واقع بومی گزینی از این منظر که دانشجو در کنار خانواده خود می تواند زندگی کند، امتیاز خوبی محسوب می شود.

وی در خصوص راهکار دانشگاهها برای کاهش آسیبهای کارهایی که به عنوان کار دانشجویی عنوان می شود اما در واقع سنخیتی با روحیه دانشجویی ندارد، گفت: فضای کار و تعاملات فرهنگی با معرفی دانشجو و ایجاد بستر مناسب فعالیت در حوزه های علمی و ایجاد کانون های فعال در دانشگاه امکانپذیر است.

معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اضافه کرد: کانونهایی از جمله کانون فارغ التحصیل که تجربه ای از آن در دانشگاه آزاد حضور دارد می تواند فضای اجتماعی و فرهنگی مناسبی را برای فعالیت دانشجویان و آشنا کردن آنها با ساز و کار فعالیت های خارج از دانشگاه فراهم کند.

وی گفت: در واقع این کانون ها می توانند نقش پلی برای اتصال بدنه دانشجویی به بدنه اجتماعی را ایفا کنند. درعین حال می توانند با ارائه خدمات مفیدی که در شان دانشجویان، دانشگاه و فرهنگ دانشجویی باشد به تحصیل دانشجویان و رفع نیازهای معیشتی آنها کمک کند.