یک کارشناس مسایل بین‌المللی تاکید کرد: ایالات متحده امریکا در تلاش است با ارتقا تولید نفت در عراق ضمن تعدیل عربستان در حوزه انرژی قیمت نفت را نیز کنترل کند.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد واعظی روز دوشنبه در نشست "گفتمان تغییر اوباما یک سال بعد" که در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد، با اشاره به سیاستهای آمریکا در حوزه انرژی خاطرنشان کرد: در بحث انرژی سیاستهای کلی آمریکا تغییری نکرده است.

معاون سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: با روی کار آمدن اوباما در آمریکا نگاه این کشور به سمت حفظ محیط زیست، سرمایه گذاری بر روی انرژی‌های تجدیدپذیر بوده است.

وی یادآور شد: رویکرد اوباما نسبت به روسای جمهور قبلی آمریکا مبتنی بر همکاری با قدرتهای دیگر است اما سیاست این کشور پیرامون انرژی در حوزه های خلیج فارس، روسیه و دریای خزر تغییر ماهوی نکرده است.

واعظی با اشاره به اینکه سیاستهای اصولی آمریکا به گونه ای نیست که به آسانی دچار تغییر و تحول شود اظهار داشت:‌ انتظار تغییر ناگهانی از آمریکا نمی تواند انتظار درستی باشد و البته از اوباما انتظار نمی رود همه سیاستهای آمریکا را دچار تغییر کند.

وی در خصوص وضعیت انرژی در جهان و رویکرد آمریکا به آن یادآور شد: آمریکا سومین تولید کننده نفت جهان است که 25 درصد نفت تولیدی جهان را نیز مصرف می کند و در 20سال آینده پیش بینی می‌شود آمریکا روزانه 29 میلیون بشکه واردات نفت داشته باشد.

این کارشناس مسایل بین‌المللی افزود: همچنین پیش بینی می‌شود مصرف گاز در آمریکا 50 درصد و مصرف برق نیز 54 درصد افزایش یابد.

واعظی ادامه داد: هم اکنون آمریکا 39 درصد کمتر از سال 1970نفت تولید می کند.

وی با اشاره به تحریمهای آمریکا علیه ایران، عراق و لیبی یادآور شد: این تحریمها باعث کاهش عرضه نفت و محدود شدن تولید آن شد که این رویکرد به افزایش قیمت نفت انجامید که مغایر با سیاستهای آمریکا بوده است.

واعظی منطقه خلیج فارس را از نظر انرژی بسیار حایز اهمیت دانست و گفت: امنیت انرژی از موضوعات مهم جهانی است و ناتو نیز وارد بحث امنیت انرژی شده و قطع جریان نفت را قدرتهای بزرگ و ناتو یک نوع تهدید نوین می دانند.

این استاد دانشگاه افزود: خلیج فارس به دلیل مسایل سیاسی و منطقه ای و همسایگی را برخی بحرانها و نیز اهمیت آن در حوزه نفت و انرژی در معرض توجه قرار دارد و بسیاری کارشناسان به قدرتهایی که در خلیج فارس حضور داشته باشند در حوزه انرژی نمره بالایی می دهند.

واعظی تاکید کرد: پیش بینی می‌شود در سال 2020، 54 تا 67 درصد نفت جهان در خاورمیانه تولید شود .

وی دسترسی آزاد به نفت و عبور آسان نفت و نیز حضور نظامی آمریکا در منطقه برای پشتیبانی از سیاستهای منطقه ای آمریکا را از جمله سیاستهای ایالات متحده در خلیج فارس دانست و گفت: چون آمریکا 20 درصد انرژی خود را از خلیج فارس تامین می کند سعی می کند با کشورهایی که روابط کلیدی در بحث انرژی دارند روابط نزدیک برقرار کند.


واعظی تاکید کرد: آمریکا در تلاش است تولید نفت عراق روزانه تا 10 میلیون بکشه افزایش یابد تا از این طریق بتواند تاثیرگذاری عربستان را در تولید نفت تعدیل کند و در قیمت انرژی و کنترل آن تاثیرگذاری داشته باشد.

وی در پایان گفت: اوباما در جریان انتخابات ریاست جمهوری و در رقابت با مک کین نظراتی در حوزه انرژی داشت از جمله سرمایه گذاری در انرژی های پاک، مخالفت با حضور در حوزه های نفت و گاز در صورت اثرات سوء زیست محیطی و حمایت از وضع مالیاتهای جدید در شرکتهای نفتی از این نوع سیاستهای اوباما بود.