شهرکرد - خبرگزاری مهر: در حالیکه شمار زیادی از مردم چهارمحال و بختیاری در سرمای زمستانهای سخت این استان در صفهای شیر یارانه ای عمر می گذرانند عده ای دیگر شیرهای خریداری شده خود را با گونی به منزل می برند!

به گزارش خبرنگار مهر در شهرکرد، همه روزه صفهای طولانی مقابل مغازه های توزیع شیر یارانه ای استان تشکیل می شود که اغلب افراد حاضر در صفهای آن نیز زنان و افراد میانسال هستند.

ایستادن در صفهای طولانی و چند ساعت انتظار برای دریافت یک کیسه شیر یک لیتری آن هم در سرمای شدید استان چهار محال و بختیاری که همواره از سردترین نقاط کشور است، سئوالات متعددی در ذهن ایجاد می کند.

خبرنگار مهر با حضور در شماری از این صفها شنونده سخنان مردمی بود که بزرگترین گلایه شان این بود که چرا برای یک لیتر شیر باید این اندازه در صف معطل شویم.

اغلب حاضران در صف ناراضی از این وضعیت اعلام کرده اند که چاره ای جز این کار ندارند چون از سویی توان اقتصادی کافی برای خرید شیر وجود ندارد و از سوی دیگر آنها بنا به ضرورت سن و سال یا داشتن کودکان مجبور به تحمل این وضعیت هستند.

صفها از ابتدایی ترین ساعات روز تشکیل می شوند و اگر ساعت هشت صبح در خیابانهای شهرکرد باشی دسته دسته شهروندانی مشاهده می شوند که به امید گرفتن یک بسته شیر یارانه ای در پیاده روها نشسته یا ایستاده اند که البته ممکن است به خیلی از آنها شیر نرسد

زمانی که ماشین شیر به مغازه های توزیع کنندگان می رسد صحنه های خلق می شوند که باعث شرمندگی هستند و پس از آن است که دعواهای لفظی آغاز می شود و گاه به کتکاری و حتی پاسگاه و کلانتری هم کشیده می شود.

با آمدن ماشین مردم ایستاده در صفهای شیر با هجوم مردم به سمت درب سوپر مارکتها می خواهند زودتر سهم خودشان را که تنها یک کیسه است بگیرند و انتظار چندین ساعته شان به پایان برسد.

اما در میان کسانی هم هستند که نه زحمتی می کشند و نه در صف می ایستند و دست آخر هر چند کیسه شیر که بخواند از مغازه دار گرفته و آن را با گونی به منزل حمل می کنند.

در این میان مغازه داران نیز چاره ای جز داد و فریاد و دعوت مردم به آرامش ندارند اما برخی از آنها تخلفات آشکاری می کنند که جای تامل دارد.

یک از این فروشندگان در حالی که فریاد می زد "در صف باایستید"، "نوبت را رعایت کنید" "هر نفر یک کیسه"" جعبه های شیر را پشت یخچال مغازه گذاشت و با توزیع یک جعبه شیر به بقیه مردم گفت: بقیه شیرها مال هم محله ای ها است در حالیکه اغلب افراد حاضر در صف هم هم محله ایهای او بودند.

زنی مسن که از صبح برای گرفتن شیر درب مغازه حضور داشته ودر اثر بی نظمی شیر به او نرسیده بود در هوای بارانی و سرمای شدید شهرکرد لنگ لنگان راه منزل را در پیش می گیرد به امید اینکه فردا در گرفتن شیر موفق شود. 

خانم قاسمی یکی از کسانی که در صف شیر ایستاده بود در گفتگو با خبرنگار مهراظهار داشت: بیش از یک ساعت در صف شیر در خیابان باهنر مغازه صفاریان ایستادم هنوز معلوم نیست که یک لیتر شیر آبکی به ما می دهند یا نه ؟

وی بیان داشت: برخی افراد شیرها را پیش خرید می کنند اما مام اگر پول پیش همه به مغازه دار بدهیم برای ما شیر نگه نمی دارد و می گوید باید در صف شیر حضور داشته باشید!

وی در جواب سئوال خبرنگار مهر که پرسید بیشتر مردم از شیر یارانه ای برای ماست کردن شیر استفاده می کنند اذعان داشت: یک بسته شیر که تنها حدود چهار لیوان است برای یک خانواده پنج نفره در منزل نیز باید همانند بازار سهمیه بندی می شود و طبیعی است که کفاف ماست بندی و استفاده لبنی دیگر ندارد.

وی با بیان اینکه مردم حق دارند این شیر را در مصارف دیگر خرج کنند بیان داشت: زمانی که مردم از نظر مالی در مضیغه باشند مجبور به انجام این کار هستند چرا که باید فکر کرد که یک شهروند زیر خط فقر یا یک بازنشسته یا یک مددجوی کمیته امداد یا بهزیستی رند از کجا بیاورند یک سطل ماست نیم کیلویی به قیمت هزار و 500 خریداری کنند که دو کاسه ماست نیز بیشتر ندارد.

وی یاد آور شد: دولت باید شیر را به صورت کارتی در بین مردم توزیع کند تا دیگر جنگ و دعوی برای صف خرید شیر وجود نداشته باشد.

خانم دیگری که در صف شیر حضور داشت، تصریح کرد: در طرح جدیدی که سازمان بازرگانی به عاملین توزیع داده که به هر کسی که در صف حضور دارد شیر بدهید مناسب نیست و همین امر باعث جنگ و دعوا در بین صاحبان سوپر مارکتها و مردم می شود.

در جلوی این مغازه حدود 200 نفر در صف شیرحضور داشتند که همگی به مدت یک ساعت و بیشتر منتظر شیر یارانه ای بودند و با اطلاع از حضور یک خبرنگار داد و بیداد می کردند که داد ما را به گوش مسئولان برسانید.

یک مغازه دار در خیابان باهنر شهرکرد در جواب سئوال خبرنگار مهر که دلیل این صف های طولانی را پرسید، بیان داشت: بی عدالتی که در توزیع شیر است نه در کار من مغازه دار وقتی برای 200 نفر آدمی که در صف جلوی مغازه من هستند تنها چهار جعبه شیر می دهند من چه باید بکنم.

قربانعلی صفاریان افزود: در نزدیکی  مغازه من، مغازه ای است که گاهی مواقع 11جعبه شیر می گیرد و آنها را آزاد می فروشد و همین بی عدالتی هاست که موجب طولانی شدن صفهای شیر و جنگ و دعوا ها می شود.

وی خاطرنشان کرد: چهار بسته شیر برابراست با 56 کیسه شیر که از آن 200 نفر به 56 نفر شیر می رسد و 144 نفر هم باید به دنبال ماشین شیر بروند که آیا جای دیگری شیر به این افراد برسد یا نه ؟

صفاریان بیان داشت: همچنین از دیگر مشکلات این مردم این است که ساعت دقیق ماشین توزیع شیر مشخص نیست زیرا ماشین گاهی اوقات صبح زود می آید و گاهی دم ظهر.

وی با اشاره به اینکه سازمان بازرگانی باید مانند گذشته شیر را به صورت محله ای یا کارتی در بین مردم توزیع کند، خاطر نشان کرد: چون قانون وضع شده برای شیر اینگونه است که به هرکسی که در صف حضور دارد باید یک کیسه شیر داده شود شمار زیادی از مردم از شیر محرومند ولی در گذشته که توزیع محله ای و کارتی بود بر اساس شناختی که از اهالی محله داشتیم شی ررا توزیع می کردیم و مشکل خاصی نداشتیم.

کرامت خداوردی یک مغازه دار دیگر خیابان باهنر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: نحوه توزیع شیر در این شهرستان به کل غلط است .

وی افزود: توزیع شیر محله به محله بهترین توزیع بود که دیگر جنگ و دعوا نداشتیم. در تمامی این صفهای طولانی شیر تعدادی از مردم یک گونی به همراه دارند که از تمامی مغازه داران شیر می خرند تا به اندازه نیازشان باشد.

مسئول توزیع شرکت شیر در این خیابان در گفتگو با خبرنگار مهر بیان داشت: مغازه اولی این خیابان چهار جعبه، مغازه دوم 9 جعبه و مغازه سومی 10 جعبه شیر دریافت می کند و در خیابان فردوسی در دو مغازه چهار جعبه و پنج جعبه شیر توزیع می شود.

وی خاطر نشان کرد: خود مردم نیز عدالت را رعایت نمی کنند و همین عوامل دست در دست هم می دهد و یک مشکل بزرگ برای خود و دیگران درست می کنند.

معاون داخلی سازمان بازرگانی استان چهار محال و بختیاری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرکرد در این خصوص اظهار داشت: سهمیه شیر یارانه ای شهروندان استان چهار محال و بختیاری  58 تن است.

صفری  با اشاره به اینکه استقبال مردم از شیر یارانه ای در این استان زیاد است، بیان داشت: با کمبود شدید شیر در شهرهای این استان روبه رو هستیم.

وی با بیان اینکه سهمیه هرنفر از شیر 120 سی سی است، بیان داشت: هر چقدر شیر یارانه ای بیشتر در بین مردم توزیع شود اختلاف قیمت بیشتری با شیر آزاد پیدا کند و با کمبود شیریارانه ای در استان مواجه خواهیم بود.

صفری بیان داشت: در حال حاضر سه کارخانه پاک پی، پاک پویان شیمبارو شرکت شاهد شیر یارانهای مورد نظر را در روزهای رسمی است در طول سال تامین می کنند.

وی با اشاره به اینکه شیر یارانه ای در بودجه سال دیده می شود، اذعان داشت: بر اساس جمعیت شهری، شیر یارانه ای در بین شهر نشینان تقسیم می شود و در کل، شیر یارانه ای در کشور با کمبود روبروست و تنها مردم شهرهای استان ما نیستند که با این مشکل روبرو هستند اما در استانهای کمتر برخوردار به طور طبیعی مشکل نمود بیشتری می یابد.

صفری تصریح کرد: 70درصد شکایت های مردم در سطح استان ها مربوط به شیر یارانه ای و کمبود ها شیر یارانه ای می باشد.

وی بیان داشت: در این راستا ما عاملین توزیع را کم کردیم اما این صفها طولانی تر شد و سر و صدای مردم نیز در این راستا بالا گرفت و مجبور شدیم این طرح را برگردانیم.

صفری یادآور شد: در دو شهر این استان طرح سرکوپنی کردن شیر را انجام می دهیم و اگر این طرح در این دو شهر جوابگو باشد این طرح را در کلیه شهرهای استان اجرایی خواهیم کرد.

وی خاطر نشان کرد: تنها راه حل برطرف کردن این مشکل در کل کشور هدفمند کردن یارانه هاست.

وی بیان داشت: هزار و 300 عامل توزیع شیر در استان بر اساس آمار جمعیت مشخص شده اند و 303 عامل در شهرستان شهرکرد داریم که کار توزیع شیر یارانه ای را بر عهده دارند.

صفری با اشاره به اینکه شیر یارانه ای از سال 82 در این استان 60 درصد افزایش داشته است یاد آورشد: سهمیه شیر یارانه ای از سال 82 تاکنون سالیانه به این ترتیب بوده است 20 تن، 30 تن، 35 تن، 38 تن، 42 تن، 58 تن و سال 88 هم براساس سال 87، 58 تن بوده است.

وی افزود: سهیمه شیر یارانه ای در شهرکرد روزانه حدود 15 تن است.