به گزارش خبرگزاري "مهر" آقاي خاتمي در اين گردهمايي با تاكيد بر توجه به قدرت افكارعمومي اظهار داشت: عدم درك اين واقعيت سبب مي شود در كوران حوادث دنيا منفعل شويم ونيز نتوانيم از دنياي جديد بهره برداري لازم را بنمائيم .
آقاي خاتمي افزود: در اين مناسبات جديد ، حكومت امري زميني و برخاسته از اراده مردم است؛ يعني قدرتي وديعه داده شده از سوي مردم به افراد خاص منتسب به مردم وتحت نظارت مردم.
رييس جمهور تصريح كرد: درمناسبات جديد ، حكومت در صورتي پايدار مي ماند كه قدرت جديد ومناسبات آن را به رسميت بشاسد ، همچنان كه در انقلاب اسلامي اين قدرت جديد به رسميت شناخته شد.
آقاي خاتمي اين مفهوم از قدرت جديد را امري فراگير دانست كه در هيچ كجاي دنيا جز از سوي گروههاي اندك افراطي ، مورد تهديد قرار نمي گيرد.
رييس جمهور گفت: در دوران ما هيچ حكومتي حتي ديكتاتورترين حكومت ها هم نمي توانند خود را جز بر اساس دموكراسي وحقوق و مصالح مردم توجيه كنند.
آقاي خاتمي با بيان اينكه در انقلاب بزرگ و تحول آفرين ايران ، اين قدرت جديد درك شد اظهار داشت: به همين دليل خواست جمهوري اسلامي در مواضع پيشواي انقلاب عبارت از دموكراسي ، آزادي و پيشرفت بر مبناي دين است.
رييس جمهور اضافه كرد: اين بدان معني است كه دين آن گونه ديده شود كه پشتوانه دمكراسي ، پيشرفت و عدالت در جامعه باشد و اين به معناي درك قدرت جديد است.
رييس جمهور اظهار داشت: برمبناي قدرت جديد ، ديپلماسي عبارت است از ارتباط ميان دولت - ملت ها با يكديگر براي تامين مصالح و امنيت ملي وحفظ وگسترش آن.
آقاي خاتمي در قسمت ديگري از سخنان خود با بيان اينكه در دنياي پيشرفته امروز ناگزير از حضوردر عرصه هاي بين المللي هستيم اظهارداشت: براي حضور دراين رعصه ها نيازمند قدرتيم و كشور و ملت ضعيف در برقراري روابط با ديگر كشورها زيان خواهد ديد.
رييس جمهور با اشاره به قدرت متكي به مردم و استحكام مردم سالاري ، قدرت دانش و فناوري ، اقتصاد پويا و افكار عمومي را از خصوصيات قدرت دردنياي امروز دانست و گفت: پديده افكار عمومي چنان مستحكم و كارساز است كه بزگرترين قدرت هاي جهان براي توجيه خود نيازمند به همراه كردن افكار عمومي براي توجيه اعمال خود نظير اشغال ، سركوب ، تبعيض و حتي ايجاد نيروهاي تروريست دولتي هستند.
رييس جمهور همچنين دانش و فناوري و برخورداري از يك اقتصاد نيرومند را لازمه ماندن در دنياي امروز دانست و اظهارداشت: بايد با حضور در بازارهاي جهاني علم و اقتصاد را به دست آوريم.
آقاي خاتمي شرط نامين امنيت و مصلحت ملي را برقراري روابط با بازارهاي جهاني در تمامي عرصه ها علي رغم وجود برخي مشكلات عنوان كرد.
رييس جمهور در بخش ديگري از سخنان خود مشكلات جمهوري اسلامي ايران در دنيا امروز را مضاعف دانست و گفت: ما خواستار استقرار يك نظام نو بر پايه درك مناسبات جديد قدرت يعني استقرار مردمسالاري و خواستار الگوي بومي مردمسالاري خود ، يعني رعايت موازين ديني و زماني شناخته شده و تامين مقومات دمكراسي هستيم .
آقاي خاتمي افزود: اگر حكومت ناشي از مردم و تحت نظارت آنان نباشد، دمكراسي وجود ندارد و ما خواستار مردم سالاري ديني متناسب با هويت فرهنگي خودمان دركشور هستيم .
رييس جمهور با بيان اينكه امروز ميان دو نوع خشونت ، يكي خشونت سلطه گري و ديگري خشونت افراطي و ترور قرار گرفته ايم ، گفت: قدرت سلطه گري ناشي از نوعي توهم تاريخي است كه جهان را به دو قسمت متمدن و غير متمدن تقسيم مي كند و نوعي خشونت نظام يافته است كه به نام مبارزه با خشونت و عقب افتادگي و براي توجيه حضورخود، افكار عمومي را با خود همراه مي كند.
آقاي خاتمي همچنين حركت هاي واپس گراي افراطي را ، خشونت نوع دوم دانست كه هيچ عاملي جز ترور را نمي شناسد.
رييس جمهورتاكيد كرد: ما معتقديم كه دين مي تواند سازگار با مردمسالاري باشد . معتقديم كه هرمانعي كه در اجراي استقرار اين تجربه ايجاد بشود با هر نيت خاصي خلاف مصالح ملي وخلاف خواست تاريخي ملت ماست . ما منادي مدارا و معتقد به صلح مبتني بر عدالت هستيم .
رييس جمهور تاكيد كرد: كه ما طرفدار مظلوم هستيم بدون اينكه در امور داخلي كشورها دخالت كنيم.
وي از مقاومت فلسطين تجليل و تاكيد كرد كه سياست ما در افغانستان و عراق پرهيز از تنش و تاكيد بر آرامش بوده است.
پيش از سخنان رييس جمهوري اقاي خرازي ، وزير خارجه كشورمان ضمن خوش آمد گويي به رييس جمهوري نكاتي را در خصوص عملكرد سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران ابراز كرد.
همچنين برخي نمايندگان جمهوري اسلامي ايران درخارج از كشور با اشاره به ديدگاههاي جمهوري اسلامي ايران در خصوص شرايط جديد منطقه و بين المللي ، به ابراز ديدگاههاي خود در اين زمينه پرداختند.