تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۸۳ - ۰۷:۵۰

خبرگزاري"مهر":امروز دوشنبه بيست و ششم مرداد سال 1383 هجري شمسي ، مصادف است با بيست و نهم جمادي الثاني سال 1425هجري قمري و برابراست با شانزدهم اوت سال2004 ميلادي .

ورود نخستين گروه از آزادگان به ميهن اسلامي :

در چنين روزي در سال 1369 ه ش نخستين گروه از آزادگان كشور كه از ابتداي جنگ تحميلي به اسارت ارتش رژيم بعث عراق در آمده بودند  ، به آغوش ميهن اسلامي خود بازگشتند . استقبال مردمي از آزادگان  به حدي وسيع بود كه ورود اين عزيزان به وطن را   به يك نقطه عطف تاريخي درتاريخ  كشورمان تبد يل كرد . در بيست دوم مرداد همان سال ستاد رسيدگي به امور آزادگان براساس قانون حمايت از آزادگان مصوب سيزده آذر ماه سال 1368 ه ش تشكيل شد . اين  ستاد تبادل بيش از چهل هزار آزاده را با همن تعداد  اسير عراقي به عهده گرفت . ستاد يادشده با تشكيل بيش از دويست و هفتاد واحد ستادي در كشور ، ارايه خدمات به آزادگان سرافراز را آغاز كرد . يادآوري اين نكته نيز اهميت دارد كه بسياري از مدافعان قهرمان و سرفراز ميهن اسلامي --ايران عزيز--كه در مدت هشت سال دفاع مقدس ، اسيرشده بودند ، توسط دژخيمان صدامي به شهادت رسيد ند وتا كنون هيچ نشانه اي از مجاهدان سينه سرخ مهاجر ا لي الله به دست نيامد.

آزادسازي شهر پاوه :
در چنين روزي در سال 1358 شهر پاوه از يد و تصرف افراد ضد انقلاب خارج شد .  دراين روز رزمندگان جان بر كف سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با غيرتي وصف ناشدني دشمن ضد انقلاب را از شهر پاوه بيرون راندند . دراين عمليات شهيد دكتر چمران رشادت هاي فراواني را از خود به نمايش گزارد.

 قسمتي از سخنان شهيد چمران پس از آزادسازي شهرپاوه
پاوه، همچون ستاره‏اي تابناك بر فرق آسمان انقلاب اسلامي ايران مي‏درخشد. پاوه، بزرگترين ضربتي است بر گردة امپرياليسم و صهيونيسم كه آرزوي پيروزي نظامي خود و سقوط انقلاب اسلامي ايران را به گور ببرند.پاوه، داستان شورانگيزي است كه حماسه‏ها خلق كرده، اسطوره‏ها از خود به يادگار گذاشته، و شهادت‏ها و فداكاري‏هاي بي‏نظيري را بر قلب خود ضبط كرده، و شاهد جنايت‏هايي بود كه درتاريخ سابقه نداشته است.پاوه، كه با قله‏هاي سر به فلك كشيده‏اش، نمودار همت بلند جانبازان راه حق، و ارادة سخت و پولادين مبارزان انقلاب اسلامي ايران است.
پاوه، كه از جويبارها و چشمه‏سارها و مرغ‏زارها و بوستان‏هايش، نسيم ملايمي موج مي‏زند، بوي خون بي‏گناهان را پخش مي‏كند، و ناله زنجيريان و شيون مادران داغديده را منتشر مي‏نمايد.

به شهادت رساندن روحانيان :
در چنين روزي در سال 1361 ه ش رژيم بعث عراق بيست و هشت تن از روحانيان شيعه اين كشور را به شهادت رساند . اين عمل رژيم صدام  با هدف سركوب مخالفان داخلي انجام مي گرفت . 

روز استقلال قبرس :

قبرس جزيره اي است در مشرق درياي مديترانه ، نزديك به ساحل تركيه و سوريه كه مدار 35 در جه عرض شمالي و نصف النهار 23 در جه طول شرقي گرينويچ از آن مي گذرد . مساحت اين كشور يك ، صدو هفتاد و هشتم ايران است . نژاد مردم آن لاتين و زرد مي باشد و به زبانهاي يوناني و تركي تكلم مي كنند . اهالي اين سرزمين ازدين هاي مسيحيت ارتدكس و اسلام پيروي مي كنند . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . قبرس در چنين روزي در سال 1960 از انگلستان مستقل شد و در بيستم سپتامبر سال 1960 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد درآمد . پايتخت آن نيكوزيا نام دارد . اين كشور بد نبال درگيري هاي ترك تباران ويوناني تباران در سه دهه قبل به دو بخش ترك نشين ويوناني نشين تقسيم شد كه هربخش از مركزيت و ساختار اداري و قانون گذاري جداگانه بر خوردار است و تلاش هاي سازمان ملل متحد نيز براي رفع اختلا ف هاي دو طرف براي يكپارچه شدن به جايي نرسيده است. زيرا اختلاف آنان ريشه در منازعات تركيه و يونان دارد  تا آن حد كه مسائل جزيره قبرس سبب شد تا كنون اين دو كشور، چند  بار  تا آستانه جنگ پيش بروند.  

تولد  گابريل پيرن :
پيرن آهنگساز بر جسته فرانسوي در چنين روزي در سال 1863 ميلادي به دنيا آمد ." اديث "عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .

تولد هارولد فوستر :
فوستر، پويانماي   (انيماتور  ) تواناي آمريكايي در چنين روزي در سال 1892 ميلادي قدم به عرصه گيتي نهاد . او شخصيت "شاهزاده وايلانت "را خلق كرد .

تولد جرجت هير :
هير، نويسنده بر جسته  انگليسي در چنين روزي در  سال 1902 ميلادي به دنيا آمد ." بچه جمعه " عنوان مهمترين اثر داستاني اوست . 

تولد وندل استانلي :
استانلي بيو شيميست آمريكايي در  چنين روزي در سال 1904 ديده به جهان گشود . وي نخستين كسي بود كه توانست طرحي شماتيك از يك ويروس را ارايه كند . او در سال 1946 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .

تولد تد هيوز :
تد هيوز ملك الشعراي انگلستان در چنين روزي در سال 1930 ميلادي به دنيا آمد . او يكي از شاعران مهم و موثر در ادبيات انگستان  نيمه دوم قرن بيستم است . وي در نوامبر سل 1998 ميلادي د يده از جهان فروبست . از دواج غم انگيز او با سيلويا پلات شاعر از نكات مورد بحث زندگي اوست .

دستگيري لوركا :


در چنين روزي درسال 1936 ميلادي فدريكوگارسيا لوركا شاعرمشهوراسپانيايي به دليل اشعارخود دستگيروپس ازچندي اعدام شد . لوركا در سال 1898 ميلادي  به دنيا آمد . از او نمايشنامه هاي بسياري نيز به جاي مانده است . عروسي خود عنوان مهمترين اثر اوست . آثاراين هنرمند بزرگ به چهار دسته تقسيم مي شود . 1- نمايشنامه ها 2- نمايشنامه هاي كمدي 3- تئاتر تجربي مانند؛" پنج سالي كه مي گذرد"  4- شاهكارهاي نمايشي لوركا ، كه بيشتر در مورد زنان است مانند؛عروسي خون ، خانه برنادا و يرما. درآثار مذكور زنان عليه سنت غلط در جامعه طغيان مي كنند و درآخر نيز شكست مي خورند . از نكات قابل توجه  نمايشنامه هااين است كه هيچ مردي در جامعه طغيان نمي كند.  تئاتر لوركا سرشار ازنمادهاي شاعرانه است  . منظور از شاعرانه بودن تئاتر او، اين نيست كه بخشي از اثر با شعر گفته شده است بلكه تصويرهايي كه مي آفريند سرشار از تغزل و كلامي دراماتيك است . از نشانه هاي ديگر تئاتر لوركا اين است كه تئاتر او اثري نيست كه رئاليست را به صورت تكراري و روزمره نشان دهد .آثاراوداراي فضايي شاعرانه ، تخيلي و سرشار از رنگ ، ريتم و نماد است كه قبل از هر چيز با عواطف انسان بازي مي كند و از اين طريق انديشه ما را به طغيان ، فكر كردن به موقعيت خود دراجتماع و ارتباط با گذشته مجبورمي كند .