اراک - خبرگزاری مهر: غار 70 میلیون ساله نخجیر استان مرکزی امروز چهارشنبه به مناسبت نوروز 89 به روی گردشگران نوروزی و علاقمندان طبیعت باز شد غاری که تداوم حیات آن نیازمند حفاظت از آن است تا میلیونها سال دیگر به عمر آن افزوده شود.

به گزارش خبرنگار مهر در اراک، 10 کیلومتر که از دلیجان می گذری، در امتداد جاده فرعی، بر سینه کش کوه کم ارتفاع "تخت" در چوبی را مشاهده می کنی که هرگز نمی اندیشی غاری 70 میلیون ساله مانند پلنگی آرمیده در انتظار مسافران نوروزی است.

غار نخجیر استان مرکزی که چند سالی است نام آن بر سر زبانها افتاده یکی از اعجازهای خداوند است که در طول 70 میلیون سال به دست طبیعت ساخته و پرداخته شده است اثری بی نظیر که شاید نمونه آن را در قصه مادربزرگها شنیده باشی.

غار نخجیر استان مرکزی مجموعه ای زیبا، کم نظیر و متعلق به دوره سوم زمین شناسی است که در حد فاضل شهرهای دلیجان و نراق قرار دارد.

شاید گروه کوهنوردی که در سال 1368 این غار را کشف کردند نمی پنداشتند آیه ای از آیه های خداوند را کشف می کنند طبیعتی که به گفته مردم منطقه می تواند توسعه نراق، دلیجان و گردشگری استان مرکزی را در پی داشته باشد.

             

مشخصات غار

دهانه اصلی غار نخجیر دارای 10 متر عرض و بین 10 تا 40 متر ارتفاع است که هر بیننده ‌ای با گذر از این دهانه و ورود به غار به حیرت و تفکرفرو می ‌رود.

این غار دارای یک شاخه‌ اصلی و چند شاخه فرعی است که تا کنون توسط افراد محلی و غارنوردان مجرب در حدود 4 کیلومتر از آن شناسایی شده و پیش بینی می شود حدود 8 تا 10 کیلومتر عمق داشته باشد.

تاکنون بالغ بر دو هزار متر فضای خشک در محوطه درونی این مجموعه شناسایی شده ‌است که عموما "کریستالیزه" بوده و تزئینات بلوری و اسفنجی کف، دیوارها و سقف آن از ناب ترین نمونه‌ های موجود جهان است.

دست خلاق طبیعت طی میلیون‌ها سال با مدد از شرایط خاص‌ آب وهوایی ‌و جغرافیایی درون غار، دهلیزها، دالان ها، کریدورها، تراس ها و حوضچه‌ های بی ‌نظیری را به وجود آورده که بازتاب نور از منشورهای بلور"کلسیت" در کنار آویزه ‌های پر حالت آن هر بیننده ‌ای را متحیر و مبهوت می‌ کند.

در گنجینه شگفتی این غار اسرارآمیز ، سنگ‌ های تزئینی با اشکال متنوع مانند عقاب، لاک پشت، گوزن، انسان، کبوتر و تندیس های عظیم ‌الجثه بلورین ایجاد شده است که بیشتر آنان از جنس آهک است.

وجود یک دریاچه در بخش انتهایی و زیردست غار که دیواره، سقف و پیکره ‌های اسرار آمیزآن را سنگ‌ های عجیب محاصره کرده، زیبایی زایدالوصفی به این غار داده ‌است.

بنابر آخرین اطلاعات تاکنون 600 متر از این دریاچه شناسایی شده و وسعت آن بیش از 3 هزار متر تخمین زده می‌ شود.

تهویه ‌طبیعی هوای درونی غار در فصول تابستان و زمستان یکی دیگر از عجایب این غار شگفت انگیزاست، در تابستان خنک و در زمستان گرم است و هیچگاه در این مجموعه بازدید کنندگان با کمبود اکسیژن روبرو نمی ‌شوند.

رسوبات دولومیتی با رنگ آمیزی جاذب در جای ‌جای غار، پتانسیل عظیمی ‌از اسفنج های بلورین و کریستاله، باغهای مرجانی و مخروط های گل کلمی شکل را خلق کرده است.

تالارهای "عروس"، "گل کلمی"، "آبشارگلی"، "فرسنگ" و "هیولا" از جمله بخش های دیدنی این غار نادر و عجیب است.

              

درهای غار به روی گردشگران نوروز 89 باز است

مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی گفت: غار نخجیر استان مرکزی که دارای 70 میلیون سال قدمت است برای بازدید گردشگران نوروزی 89 آماده شد.

محمدحسین فراهانی افزود: این غار بی نظیر در سال 68 کشف شد و اکنون پس از آمادهس ازی امسال گشایش می یابد.

وی با بیان اینکه مسیر پیاده‌رو غار نخجیر برای نخستین‌بار افتتاح می شود، گفت: مسافران نوروز 89 با پیاده‌روی در مسیر دو کیلومتری آماده‌ شده از نزدیک با جذابیت‌های غار 70 میلیون ساله‌ نخجیر می‌توانند آشنا شوند.

لزوم توسعه گردشگری غار نخجیر استان مرکزی

ثبت غار، شناسایی بیش از دو کیلومتر از غار، نورپردازی، کف سازی، ایجاد راه مناسب در غار برای حرکت با لحاظ اینکه به غار و دیواره های شکننده غار آسیب نرسد در این غار انجام شده است.

از جمله بحثهایی که اقدام عمرانی در این غار را به تعویق انداخت کشمکش میان دو شهر نراق و دلیجان بر سر نام این غار بود که در نهایت با تصویب غار نخجیر استان مرکزی از سوی دولت روند کارها تسهیل شد.

پس از سالها برای ایجاد امکانات خدماتی و رفاهی برای این غار یک سرمایه گذار از میان سرمایه گذارای متعدد انتخاب شد و از بهار امسال اقدامات عمرانی در اطراف غار شروع شد.

این غار زمینه توسعه گردشگری داخلی را دارد و به اتفاق دیدنی ها و معماری های شگفت شهرستان های دلیجان، نراق و حتی محلات می تواند به قطب گردشگری تبدیل شود.

حرکت مسئولان استان برای توسعه گردشگری این غار در استان به قدری کند بوده است که برخی از مردم بر این باورند اگر این غار در استان دیگری بود وضعیتی به مراتب بهتر داشت و مسئولان آن با ایجاد زیرساخت های گردشگری منطقه گام مهمی در رونق بازار آن برمی داشتند.

این غار پس از 20 سال همچنان چشم انتظار گردشگران است.

غار نخجیر فرصتی برای توسعه ایرانگردی

ویژگی های این غار نه تنها برای توسعه گردشگری داخلی خود مناسب است بلکه از نظر طبیعی جز غارهای نادر جهان است و با کمی تبلیغات و ایجاد زمینه های گردشگری می تواند جای خود را در بین گردشگران خارجی باز کند.

                                      

قرار گرفتن این غار در مسیر محلات، دلیجان و شهر زیبای نراق می تواند منطقه را به منطقه ای گردشگری در جهان تبدیل کند.

به گفته کارشناسان استان مرکزی استان تناقض هاست استانی صنعتی، کشاورزی، دارای بیش از 100 رشته صنایع دستی، طبیعت بکر، اثار تاریخی و باستانی و شخصت های جهانی است که همه اینها در کنار هم می تواند توسعه بیش از پیش استان را فراهم کند و تنها نیازمند مدیریتی فرابخشی است تا بتواند از توانمندی های خود استفاده کند.

قرار گرفتن زادگاه امام در استان، داشتن شخصیت هایی مانند امیر کبیر و اثاری مربوط به آنان، غار نخجیر، آبگرم محلات و شهر هزار ساله نراق از جمله جاذبه های جهانی است که باید برای توسعه گردشگری این مناطق چاره ای اندیشید.

توسعه گردشگری غار باید با حفظ قدمت و زیبایی های آن باشد

توسعه گردشگری غار به طور قطع باید با حفظ قدمت و زیبایی های آن باشد.

متاسفانه در ماههای گذشته ایجاد زمینه های گردشگری غار با شکستگی هایی در درون غار مواجه بود و با اینکه مدیریت وقت پاسخهایی برای این موضوع داشت با این حال گروه های زیست محیطی استان قانع نشدند ومدیریت زیست محیطی بر غار حاکم شد.

زیبایی های غار نخجیر به دلیل در دسترس نبودن ایجاد شده است و هرگونه بهره برداری از این غار باید با ملاحظات زیست محیطی و مراقبت و دقت صورت گیرد.

حال که قرار است در غار بر روی گردشگران باز شود باید انتظاماتی قوی بر بازدیدها حاکم باشد تا خدشه ای به این غاز 70 میلیون ساله به خصوص بر قندیلهای آهکی و سست آن وارد نشود.

متاسفانه مشاهده غار نشان می دهد تعدادی از قندیل های آویزان و بلند غار شکسته شده است که این امر لزوم حفاظت از این میراث ملی و جهانی را مضاعف می کند و مسئولان باید توجه ویژه ای به این امر داشته باشند..