به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، 108 رشته بومی و محلی در گلستان شناسایی شده است که در حال حاضر تنها برخی از آنها به صورت مقطعی و مناسبتی در جای جای استان گلستان رواج دارد.
روزهای نوروز فرصتی است تا بزرگترها همراه فرزندان و کوچکترها به یاد دوران بچگی شان به بازیهای بومی و محلی که اکنون جز نام و نشانی از بسیاری از آنها در خاطره ها نمانده است، بپردازند.
کشتی سنتی "گورش ترکمن"، "چوپا سواری"، "رنگ به رنگ"، "کلاغ پر"، "پیش پیش"، "چشم دله کا"، "نخودچی"، "آغوز بازی"، "اوشتر اوشتران"، "تیشه بزی"، "تال تالار"، "بزن بزی" و ...از جمله ورزشها و بازیهای بومی و محلی استان گلستان است که در حال حاضر برخی از آنها در گوشه و کنار این استان رواج دارد.
لی لی، آغوذ بازی ( گردوبازی)، پاسنگ کا، هفت سنگ، چلیک مارکا، تبکا، زو، پشم بازی از دیگر بازیهایی است که در روزهای عید رونقی دوباره گرفته است.
مش محمدعلی پیرمرد بندرگزی که به یاد دوران جوانی با نوه ها و فرزندانش مشغول گردوبازی است، می گوید: در این بازی بومی که اکنون کمتر دیده می شود، شور و نشاط خاصی است.
وی افزود: در این بازی حدود 20 گردو استفاده می شود که گرودوها روی هم چیده می شود و فرد باید از راه دور نشانه گیری کند و هرچه تعداد گردوهایی که از دور خارج می شود، بیشتر باشد، امتیاز فرد بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه امروزه بازیهای رایانه ای و اینترنتی که نشاط خاصی ندارد جای بازیهای بومی و اصیل را گرفته است.
به گفته این پیرمرد بندرگزی، بازیهای بومی و محلی ریشه در سنت و باورهای مردم منطقه دارد و تعامل، همکاری، دوستی و صمیمت بیشتر از جمله مزایای این بازیهاست.
یک کارشناس مسائل اجتماعی گفت: عید نوروز فرصتی است تا برخی از بازیهای بومی و سنتی احیا شود و دوباره رونق گذشته گیرد.
جعفر صادقی افزود: بیشتر رشته های بومی و محلی شناسایی شده در استان دارای قدمت و پیشینه تاریخی است که ذکر خنجر ترکمن، کشتی آلیش، چوپا سواری از آن جمله است.
وی اظهار داشت: متاسفانه به این رشته های بومی و محلی آن گونه که باید توجه نمی شود و گسترش ورزشهایی جدید با هیجانات زیاد مانند فوتبال موجب کمرنگ شدن رشته های بومی شده است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر متولیان امر بیشتر از رشته های مدال آور و قهرمان پرور حمایت می کنند و اسپانسر و بخش خصوصی نیز کمتر راغب می شوند تا بر روی ورزشهای بومی و محلی سرمایه گذاری
رئیس هیئت ورزشهای روستایی و عشایری گلستان بیان داشت: اکنون 108 رشته ورزشی بومی و محلی در استان شناسایی شده و در 15 رشته شامل والیبال، کشتی، فوتبال، ورزشهای بومی و محلی، فوتسال، کبدی و ... مسابقات برگزار می شود.
صفرعلی رایج در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: برنامه ریزی و داشتن صبر و حوصله از مهمترین نیازها برای احیای دوباره ورزشهای سنتی و بومی است و به دلیل اینکه ورزشهای بومی و محلی در قالب مدون و قانونمند اجرا نمی شود، باید در این زمینه نیز برنامه ریزی شود.
وی اظهار داشت: ساماندهی امری ضروری برای رونق دوباره ورزشهای بومی و محلی است و امروز می بینیم که با ساماندهی ورزش کبدی و آلییش این رشته ها در جهان نیز مطرح هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، ورود و گسترش بازیهای جدید بی هویت رایانه ای و ورزشهای مدال آور و قهرمانی نظیر فوتبال و ... موجب شده تا امروزه نه تنها بسیاری از ورزشها و بازیهای بومی و محلی در پس این بازیهای مدرن در غبار فراموشی رقته، بلکه نسل جدید حتی با نام این رشته ها بیگانه شده است.
و نوروز فرصتی است تا برخی از بازیها که ریشه در سنت و فرهنگ منطقه دارد، رونقی دوباره گیرد.