استان تهران - خبرگزاری مهر: مدیرکل صنایع تبدیلی و تکمیلی معاونت آب، خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق بررسیها مشخص شده که ظرفیت مورد نیاز کشور به کود شیمیایی 5.5 میلیون تن است.

علیرضا پوربصیر در گفتگو با خبرنگار مهر در کرج اظهار داشت: مجموع ظرفیت به بهره برداری رسیده وزارت خانه های صنایع و معادن و جهاد کشاورزی تا پایان سال 87 به میزان 53 کارگاه با ظرفیت تولید بیش از یک میلیون و 250 هزار تن انواع کودهای آلی و زیستی است در حالیکه ظرفیت تولید کارگاه های تولید کود شیمیایی که توسط وزارت صنایع و معادن تا پایان سال 87 برای آنها پروانه صادر شده، بیش از 9.8 میلیون تن است در این راستا ظرفیت مورد نیاز کشور به کود شیمیایی 5.5 میلیون تن برآورد شده است.

وی با اشاره به سیر تحولی و روند تغییرات در بحث کودهای آلی و زیستی افزود: از سال 84 پیرو مصوبه دوم هیئت وزیران وظیفه صدور مجوز تاسیس و پروانه بهره برداری در خصوص حمایت از تولید و توسعه کودهای آلی و بیولوژیک بر عهده وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت که در این راستا دفتر حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی مسئولیت مستقیم صدور مجوز تاسیس و پروانه بهره برداری برای شش رشته کودهای آلی و بیولوژیک را عهده دار شد.

این مسئول خاطرنشان کرد: در این راستا تا پایان سال 87 موفق به صدور 130 مجوز تاسیس با ظرفیت 1.6 میلیون تن کودهای آلی و 24 فقره مجوز تاسیس با ظرفیت 255 هزار تن شده است که از این تعداد پنج فقره از مجوزهای کود آلی با ظرفیت 31 هزار تن و دو فقره از مجوزهای کود زیستی نیز با ظرفیت 22 هزار تن نیز به بهره برداری رسیده است.

پوربصیر بیان داشت: با توجه به استفاده کنترل نشده و عدم مدیریت صحیح استفاده از نهاده های کشاورزی مثل کودهای شیمیایی که اثرات مخربی بر محیط زیست خاکهای زراعی دارد، برنامه ریزان و سیاست گذاران کشور را بر آن داشت تا در بند ب ماده 61 قانون برنامه چهارم دو فراز کلی مبارزه بیولوژیک و کاهش سموم همچنین کاهش تدریجی کودهای شیمیایی و جایگزینی آن با کودهای آلی و زیستی را خواستار شوند.

مدیرکل صنایع تبدیلی و تکمیلی معاونت آب، خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد: خوشبختانه پس از گذشت چند سال ( از سال 84 تا 88) بالاخره در تیرماه سال 88 این ضوابط تدوین و به کمیسیون زیربنایی دولت تقدیم شد، امید می رود با تصویب و اجرایی شدن این ضوابط، تمرکز خوب و قانون مندی در خصوص ورود، ساخت، فرمولاسیون و مصرف انواع کود و سموم دفع آفات نباتی صورت گیرد که در ماده دو ضوابط مذکور به منظور تبیین سیاستها، وظایف، استانداردها و ایجاد هماهنگی بین ارگانهای ذیربط در امر تولید، عرضه و مصرف کودهای مورد استفاده در امر کشاورزی به منظور حفظ کیفیت منابع پایه خاک و آب کشور هیئت نظارتی تشکیل خواهد شد.

وی ادامه داد: این هیئت وطیفه نظارت بر کلیه امور کود اعم از تولید، توزیع، مصرف و واردات را بر عهده خواهد داشت و ریاست این هیئه بر عهده معاون آب، خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی است.

این مسئول یادآور شد: همچنین در ماده 11 این ضوابط، برای کلیه واحدهای دارای پروانه بهره برداری از وزارت جهاد کشاورزی و صنایع و معادن پروانه ساخت محصول پیش بینی شده که توسط وزارت جهاد کشاورزی صادر خواهد شد.

پوربصیر اذعان داشت: این امر سبب ساماندهی تولیدکنندگان کودهای آلی، زیستی و شیمیایی و تحرک قابل ملاحظه ای در این بخش می شود.