رحیم سجادی در گفتگو با خبرنگار مهر در کرج اظهار داشت: با توجه به ضایعات بالا در این بخش و فرسودگی ماشین آلات طی چهار سال گذشته دفتر صنایع تبدیلی و تکمیلی از محل کمکهای فنی و اعتباری با صرف 468 میلیارد ریال اعتبار توانست 203 واحد شالیکوبی در هفت استان کشور را مورد بازسازی و اصلاح قرار دهد.
وی افزود: عمده این واحدها در استانهای برنج خیز بوده که طی ارزیابی اولیه و بررسی های انجام شده از مهمترین نتایج اجرای این طرح کاهش پنج درصدی برنج شکسته بوده که موجب رضایت نسبی صاحبان شالیکوبی، زارعین برنج کار و افزایش درآمد کشاورزان شده است.
این مسئول با اشاره به مهمترین عوامل ایجاد ضایعات برداشت و پس از برداشت در تولید شلتوک خاطرنشان کرد: استفاده از کمباین (دروگر) غیر تخصصی برنج، روشهای خشک کردن شلتوک کنار مزرعه، خرمنکوبی، خشک کردن شلتوک، حمل و نقل، انبارداری و ذخیره سازی شلتوک و تبدیل به برنج سفید در شالیکوبی ها از جمله این عوامل است.
سجادی در ادامه از جمله مشکلات عمده شالیکوبیها، صدور بی رویه مجوز تاسیس در گذشته، وجود ظرفیت تبدیل بیشتر از تولید شلتوک کشور، برداشت با وسایل نامناسب که باعث ایجاد ترک و شکسته شدن دانه برنج و حمل و نقل مناسب آن، فعالیت کارمزدی و کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش، انبارداری نامناسب و عدم استفاده از سیلوهای مکانیزه ذخیره سازی شلتوک، فرسودگی ماشین آلات و روشهای نامناسب خشک کردن، مصرف بسیار زیاد انرژی در خشک کن های بستر ثابت اعلام کرد.
معاون آب، خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد: در ایرام در سال 87 حدود 610 هزار هکتار زیر کشت برنج رفته که میزان عملکرد 4 -5 تن در هکتار بوده و در مجموع حدود سه میلیون شلتوک تولید شده است.
وی ادامه داد: متوسط سرانه در ایران 37 کیلوگرم است و استانهای برنج خیز شمال کشور شامل مازندران، گلستان و گیلان حدود 80 درصد شلتوک کشور را تولید می کنند، استان مازندران با توید بیش از یک میلیون تن شلتوک مقام اول را دارد.