سفر به سرزمین وحی و دیدار از خانه خدا همیشه با صحنه های معنوی زیبایی همراه بوده است ولی سفر این بار به شبه جزیره علاوه بر جذبه معنوی نکات دیگری را به ما یادآوری می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، سفر به عربستان همواره نکات جالب توجه ای در پی داشته است که آگاهی از آن خالی از لطف نیست. این سفر که از طریق دو پرواز انجام شد، در ابتدا با یادداشتهایی از منامه آغاز می شود و بقیه مطالب مندرج در این نوشتار به نکاتی در سرزمین عربستان از ورود به ریاض و سپس از آنجا به مکه و مدینه و انجام اعمال حج عمره می پردازد.

نخستین برخورد

نخستین برخورد من با یک عربستانی که شیعه بود در فرودگاه منامه بحرین رخ داد. این مرد عربستانی که در منطقه احصا در عربستان (منطقه شیعه نشین) زندگی می کرد از سختگیریها و سرکوب شیعیان در این کشور بسیار انتقاد می کرد. وی در این مسئله وضعیت شهر ریاض را بدتر از دیگر شهرها می دانست.

مانیتورهای جنجالی

هواپیمایی گلف ایر (Gulf Air) بحرین در مانیتورهای نصب شده جلوی صندلی تمام مسافران از واژه ای جعلی برای خلیج فارس استفاده می کرد. مسئله وقتی جالب می شود که بدانیم این شرکت هواپیمایی علاوه بر تهران پروازهایی به شیراز و مشهد هم دارد.
البته ما نیز بیکار ننشسته و بر روی لوگوهای گلف ایر به زبان عربی و فارسی واژه خلیج همیشه فارس را درج کردیم. (نمی دانم واکنش مسئولان این هواپیمایی پس از مشاهده این مسئله چه بوده است چون از هواپیما پیاده شدیم و لوگوها در کابین مسافران باقی ماند).

فرودگاههای کارگری

در ورود به فرودگاههای منامه و ریاض بیشترین مسئله ای که به چشم می آید حجم انبوه کارگران بنگلادشی، پاکستانی، یمنی و ... است که فرودگاه را به تسخیر خود در آورده اند. این مسئله جلوه بسیار نا زیبایی به فرودگاههای این دو شهر عربی داده است.

ریاض؛ شهر کارگران خارجی

برآوردها حاکی از آن است که هم اکنون قریب به 40 درصد از جمعیت پایتخت عربستان را کارگران خارجی تشکیل می دهند، جمعیتی یک و نیم میلیونی از کارگران کشورهای فقیر که اکثرا مجرد بوده و با حقوقهای ناچیز راضی به انجام هر کاری می شوند. این معضل به علت راحت طلبی سعودیها به وجود آمده است که تن به کار نمی دهند. به طور کلی یافتن یک سعودی در ریاض در روز روشن کاری بس مشکل است، چه بسا می توان آنها را شب ها به وفور در رستوران ها و مراکز خرید یافت.
 

قدم زدن در امنیتی ترین شهر عربستان

به طور کلی ریاض را می توان امنیتی ترین شهر عربستان نام نهاد. ایستهای بازرسی ثابت و سیار بسیاری در این شهر وجود دارد که عبور از هر کدام از آنها به اجازه و بازرسی خودورهای شخصی از سوی ماموران امنیتی احتیاج دارد.
 

فیلترینگ سایتهای ایرانی!

در گفتگو با یکی از مقامات مطلع ایرانی در ریاض متوجه نکته ای مهم شدم که حکایت از واهمه فراوان سران آل سعود از فضای آزاد رسانه ها داشت. بر این اساس، مقامات عربستانی برخی از سایتهای ایرانی را به علت واهمه از انتشار مطالب افشاکننده فیلتر کرده اند.

ادامه دارد...