رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران برضرورت افزایش تبادلات بین کشورها در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای، رفع همه موانع در این خصوص و نیز ایجاد یک محیط مبتنی بر تعامل و اعتماد در جهان تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران امروز سه شنبه در کنفرانس خلع سلاح و عدم اشاعه سلاح های کشتار جمعی در تهران گفت: اگر تاکنون معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای به عنوان یک رژیم فراگیر مورد استقبال نسبی کشورها قرار گرفته به این دلیل بوده است که منافع کشورها در قبال یکی از این محورها تا حدودی تامین گردیده است، ولی با وجود زیاده خواهی برخی از کشورهای هسته ای دو محور خلع سلاح و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را تحت الشعاع محور عدم اشاعه قرار داده است که در صورت تداوم این وضعیت، معاهده ان پی تی نه تنها از ماهیت اولیه خود خارج خواهد شد و به یک موجودیت دیگر تغییر شکل خواهد داد بلکه ممکن است که مشروعیت و اعتبار خود را نیز به کلی از دست بدهد.

وی ادامه داد: بررسی عملکرد کشورها در قبال معاهده ان پی تی نشانگر این واقعیت تلخ است که متاسفانه بیشترین موارد نقض و عدم پایبندی به اغلب مفاد ان پی تی از سوی دولت های هسته ای صورت می پذیرد.

صالحی مواردی در این راستا چنین برشمرد:

1- شانه خالی کردن از تعهدات ماده 6 معاهده و عدم پایبندی به این ماده در زمینه خلع سلاح در این ارتباط تناقضات واضح در گفتار و رفتار از جمله سخنرانی 2009 رئیس جمهور آمریکا در پراگ و همچنین برنامه بازبینی رویکرد جدید هسته ای آمریکا و بالاخره موافقتنامه استارت - 2، همگی نشان دهنده ریشه های بی اعتمادی جامعه بین الملل به سیاست های آمریکا می باشد.

2- عدم پایبندی به ماده یک و سه با انجام ترتیبات امنیتی، همکاری و شراکت هسته ای با کشورهای غیر عضو معاهده مخصوصا رژیم صهیونیستی و تبادل مواد هسته ای با آن و نیز انتقال سلاح هسته ای به برخی کشورهای غیر هسته ای تحت چتر ناتو. این در حالی است که در برخی موارد سلاح های هسته ای مستقر شده آمریکا در فلمرو سایر کشورها، در ساختارهای نظامی کشورهای میزبان نیز ادعام شده است.

3- عدم پایبندی به ماده چهار معاهده ان پی تی با اعمال محدودیت و در پاره ای از موارد ایجاد موانع در راه اعمال حق لاینفک کشورهای عضو معاهده در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای و همچنین وضع تحریم های یک جانبه و استفاده ابزاری از نهادهای بین المللی.

رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در ادامه اقدامات ضروری برای نجات ان پی تی را چنین برشمرد:

1- همخوانی و انسجام در آموزه های نظری دولت ها با تاکید بر ضرورت عبور از رهیافت خود محور و ماکیاولیستی قدر مدار در برخورد با موضوعات مرتبط با معاهده ان پی تی.

2- اعتقاد به تحقق همکاری در موضوعات امنیتی بین کشورهای مختلف از طریق احترام به منافع همه کشورها و تاکید بر مسئولیت های مشترک.

3- تعهد به عدم استفاده از سلاح هسته ای و انهدام آنها.

4- حذف سلاح هسته ای از دکترینهای دفاعی کشورهای هسته ای.

5- برچیدن سلاح های هسته ای در کشورهای فاقد سلاح های هسته ای.

6- لزوم تثبیت این اصل که وجود سلاح هسته ای بزرگترین تهدید علیه صلح و امنیت بشری است و همچنین لزوم تعهد به عدم توسعه کمی و کیفی سلاح های هسته ای توسط دولت های هسته ای.

7- لزوم توصیه اجلاس بازنگری معاهده ان پی تی به کنفرانس خلع سلاح مستقر در ژنو برای تدوین یک کنوانسیون الزام آور و مکانیزم راستی آزمایی قوی.

8- تعیین ضرب الاجل زمانی نابودی سلاح های هسته ای در کنفرانس پیش روی بازنگری ان پی تی.

9- اعطای تضمین های امنیتی به دولت های غیر هسته ای عضو معاهده ان پی تی جهت فراهم نمودن یک محیط مناسب و امن تا رسیدن به نابودی کامل سلاح های هسته ای و همزمان شروع مذاکرات در کنفرانس خلع سلاح برای انعقاد یک معاهده بین المللی الزام آور.

10- تضمین حق مسلم همه کشورها برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای مخصوصا در زمینه ورود به فعالیت های چرخه سوخت و پیگیری توافق ایجاد شده در بیانیه نهایی کنفرانس ان پی تی سال 2000 در این زمینه ها.

11- افزایش تبادلات بین کشورها در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای مطابق با اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی و رفع همه موانع در این خصوص و نیز ایجاد یک محیط مبتنی بر تعامل و اعتماد.

12- تغییر مکانیزم بودجه در زمینه همکاری های فنی آژانس بین المللی انرژی اتمی برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای از حالت داوطلبانه به وضعیت بودجه عادی با تعیین حق السهم مشخص برای همه کشورها به منظور توسعه و تقویت همکاری های فنی بین کشورهای عضو آژانس.

13- تلاش برای جهانشمول کردن معاهده ان پی تی و افزایش فشار به آنها که خارج از معاهده هستند مخصوصا رژیم صهیونیستی در پیوستن به آن و تحت نظارت بین المللی قرار دادن تاسیسات هسته ای این رژیم در پادمان آژانس.

14- تغییر رهیافت استاندارد دوگانه کنونی در دادن پاداش به غیر اعضای معاهده (مثل رژیم صهیونیستی) و اعمال محدودیت و تنبیه اعضای آن (مانند جمهوری اسلامی).

15- ترغیب همکاری های منطقه ای و همکاری های هسته ای صلح آمیز و ایجاد مناطق عاری از سلاح هسته ای مخصوصا در خاورمیانه و اعمال فشار به رژیم صهیونیستی در پیوستن بدون درنگ به ان پی تی به عنوان تنها مانع تحقق آن.

صالحی در پایان گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو فعال تمامی معاهدات خلع سلاح و کنترل تسلیحات کشتار جمعی، همواره به تعهدات خود پایبند بوده و به مبارزه خود با سلاح های هسته ای، در عین اصرار بر اعمال حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای، ادامه می دهد. جمهوری اسلامی ایران بر اساس آموزه های دینی خود و نیز محاسبات استراتژیک، منافع خود را در جهان عاری از سلاح هسته ای می داند و در این راستا از هرگونه تلاش برای مبارزه با تبعیض، اقدامات غیرقانونی، استانداردهای دوگانه و بی عدالتی فروگزار نکرده و در همکاری های صلح آمیز هسته ای با سایر کشورها بخصوص کشورهای منطقه نیز دریغ نخواهد کرد.