بیرجند - خبرگزاری مهر: روند نوسازی بافتهای فرسوده بیرجند در حالی با گامهای لاک پشتی به پیش می رود که با گذشت بیش از چهار سال از آغاز پروژه نوسازی هنوز یک واحد مسکونی نیز نوسازی نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، 65 هزار هکتار بافت فرسوده شهری در کشور وجود دارد که مقدار زیادی از این مناطق با خطر زلزله مواجه هستند، در صورت عدم توجه به نوسازی و مقاوم سازی این مناطق در آینده باید هزینه هایی به مراتب بیشتر را صرف بازسازی آنها کرد این هزینه ها به طور حتم جدا از خسارتهای جبران ناپذیر تلفات انسانی و صدمات روحی در کنار فرصت های از دست رفته ملی خواهد بود.

نوسازی بافت های فرسوده تا مقاطعی در اختیار دولت و شهرداری ها بود اما چون روند نوسازی کند و با مقاومت مردم روبرو می شد وزارت مسکن و شهرسازی تصمیم به راه اندازی شرکت های عمران و مسکن سازان در کشور گرفت.

در قانون برنامه چهارم توسعه پیش بینی شده بود ظرف 10 سال نوسازی بافتهای فرسوده کشور انجام گیرد اما آنچه  از کار این نوسازی و بهسازی ها شروع شده رقمی نزدیک به دو درصد است.

استان خراسان جنوبی نیز با دارا بودن 460 هکتار بافت فرسوده روند نوسازی را از سال 84 در شهرستان بیرجند که دارای164 هکتار بافت فرسوده است توسط شرکت عمران و مسکن سازان خراسان جنوبی آغاز کرده که در این زمینه با مدیرعامل و مسئولین این شرکت در خصوص روند کند این نوسازی ها و مشکلات شرکت و مردم گفتگو کردیم.

مکانیزم های روشن و شفاف برای حضور مردم در طرحهای نوسازی وجود ندارد
 
رئیس هیئت مدیره شرکت عمران و مسکن سازان خراسان جنوبی نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده را ضرورتی اجتناب ناپذیر و مهم دانست و گفت: خراسان جنوبی یکی از مناطق زلزله خیز کشور است که ساختمانهای موجود در آن در مقابل زلزله شش ریشتری مقاوت نخواهد داشت.
 
 
محمد خوشنام با اشاره به اینکه برای نوسازی بافت های فرسوده در کشور هنوز بسیج عمومی را شروع نکرده ایم، افزود: طرح های نوسازی نباید تنها با دید اقتصادی نگریسته شود.

وی به امتیازات و تسهیلات دولت در بخش نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده اشاره کرد و اظهارداشت: ارائه تسهیلات 200 میلیون ریالی و بخشودگی 50 درصدی عوارض ساخت و ساز در بافت های فرسوده از جمله مکانیزم هایی است که دولت برای حضور مردم در نوسازی بافت های فرسوده فراهم کرده است.

وی توسعه درونی بافت ها با رویکرد شهر پایدار، تامین بخشی از مسکن مورد نیاز جامعه از درون بافت های فرسوده، پیشگیری از خسارت های جانی و مالی ناشی از حوادث طبیعی، نوسازی سیما و منظر شهری و رفع مشکلات اجتماعی بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیر رسمی را از مهمترین ضرورت ها و الزامات بهسازی و نوسازی این بافت ها بیان کرد .

وی نوسازی بافت های فرسوده را فرصتی طلایی برای ساخت شهرها بر اساس الگوی معماری ایرانی و اسلامی دانست و بیان داشت: محور اصلی ما در اجرای برنامه نوسازی، فراهم کردن بستر مشارکت پایدار و حضور فعال ساکنان بافت ها در زمینه نوسازی و احیای بافت های فرسوده است.
 
 
رئیس هیئت مدیره شرکت عمران و مسکن سازان خراسان جنوبی با بیان اینکه موضوع بافتهای فرسوده مسئله مهمی است که ابعاد گوناگونی داشته و مهمترین آن موضوعات اجتماعی و سپس اقتصادی است، خاطرنشان کرد: تجمیع بناهای فرسوده در کنار ارائه تسهیلاتی از جمله افزایش وام نوسازی و اختصاص تراکمهای تشویقی از راهکارهای مناسب و ثمربخش احیا و نوسازی این بافتها است.

خوشنام نبود مکانیزم های روشن و شفاف در زمینه نوسازی بافتهای فرسوده را یکی از مشکلات این شرکت اعلام کرد و گفت: نبود مکانیزم ها و ضوابط روشن برای چگونگی حضور مردم و متقاضیان در زمینه مشارکت برای احیا بافت های فرسوده از مهم ترین مشکلاتی است که در خراسان جنوبی وجود دارد.
 
تنها 25 هزار متر مربع از بافت فرسوده بیرجند برای نوسازی تملک شده است

مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان خراسان جنوبی نیز با اشاره به اینکه طرح نوسازی بافت های فرسوده بیرجند در قالب پروژه فرزان از سال 84 به این شرکت واگذار شده است، افزود: کل مساحت این پروژه 102 هزار و 983 مترمربع است که تا کنون شرکت توانسته تنها 25 هزار متر مربع از آن را تملک کند.

محمد خوشنام حضور ساکنین برای مشارکت در طرح نوسازی را بسیار کمرنگ اعلام کرد و گفت: ساکنین بافت فرزان تا کنون حاضر به مشارکت در طرح نشده و و در زمینه واگذاری ملک به شرکت نیز مقاومت زیادی از خود نشان می دهند که این مسئله شرکت را با مشکل در زمینه شروع کار نوسازی مواجه کرده است.

وی با بیان اینکه نوسازی این بافتها جز با حضور مردم انجام نخواهد شد، تصریح کرد: برخی مسائل اجتماعی،عدم شناخت از ساکنین بافت و شاید ارتباط ضعیف ما در نحوه برخورد با ساکنان این بافت ها از مهم ترین عوامل روند کند این نوسازی باشد.

خوشنام با بیان اینکه توجیه مردم ، شناخت مسائل و مشکلات ساکنان بافتها به منظور نحوه درست برخورد و اطلاع رسانی در زمینه رسالت شرکت عمران و مسکن سازان باید در دستور کار قرار گیرد، اظهار داشت: شرکت عمران و مسکن سازان خراسان جنوبی با تعریف پروژه ها برای گروه ها محله و پشتیبانی از مردم قصد دارد در سال جدید گام موثری در زمینه تسریع روند نوسازی بافت های فرسوده بیرجند بردارد.

مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان خراسان جنوبی از رسانه ها خواست؛ به منظور بازسازی و احیای بافت های فرسوده و جلب مشارکت مردم در این زمینه، متولیان امر را یاری کنند.
 
به گفته وی ضرورت اجرای طرح فرزان به تصویب کمیسیون ماده پنج رسیده و اگر جمعی از ساکنین حاضر به مشارکت و یا واگذاری ملک خود نشوند به ناچار شرکت مجبور خواهد بود از طریق قانونی برای تملک اقدام کند.

 
 
خوشنام با اشاره به اینکه قسمتی از املاک پروژه فرزان بیرجند قدمت تاریخی دارند، گفت: وجود بافت های تاریخی که رقم قابل توجهی از مساحت این  پروژه را به خود اختصاص می دهد نیز شرکت را در نوسازی و بهسازی با مشکل مواجه کرده است.

کار ساخت 15 واحد مسکونی در بیرجند آغاز شده است

مدیرعامل شرکت فرزان نیز با اشاره به اینکه پروژه یاس در قالب طرح فرزان کار ساخت 15 واحد مسکونی نوسازی شده را آغاز کرده است، بیان داشت: عدم توان مالی ساکنین بافت فرزان برای مشارکت در طرح، کهولت سنی ساکنان، عدم رضایت آنان به تعویض ملک ویلایی خود و سکونت در آپارتمان از جمله مشکلات اجرای این طرح است.
 
وی ادامه داد: اما ساکنان این منطقه باید بدانند که با پول بدست آمده از خانه های فعلی خود نمی توانند خانه های ویلایی خریداری کنند.
 
جمعی از ساکنین بافت فرسوده فرزان بیرجند نیز خرید املاک ساکنان بافت با قیمت های متفاوت که نوسانات زیادی را به لحاظ قیمتی در یک مدت زمان کوتاه دارد از جمله علل اصلی دانستند که آنها را در فروش دچار تردید کرده و به همین دلیل صبر می کنند تا شاید قیمت ملک آنها بالاتر برود.

همچنین آنها فقر مالی و علاقمند نبودن به زندگی در آپارتمان ها را نیز از علل عدم مشارکت خود در پروژه نوسازی عنوان کردند.
 
ساکنان این منطقه اظهار داشتند بر چه اساس می توان اطمینان کرد که خانه های فعلی خود را بدهیم و خانه ای بدست بیاوریم که تنها ظاهری نو داشته باشد و فردا روز بر اثر کوچکترین حادثه تخریب شود.
 
به هر حال بهتر است شرکتهای عمران و مسکن سازان ضمن ایجاد اطمینان به شهروندان در تحویل خانه ای امن و با مهندسی عالی زمینه رضایت شهروندان را فراهم کرده و در راستای افزایش مشارکت آنان در نوسازی بافتهای فرسوده گام بردارد.