به گزارش خبرنگار مهر، مراسم نخستین هم اندیشی طنز رادیویی با حضور عزت الله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما، محمد حسینی صوفی معاون صدا، مدیران شبکه های رادیویی، برنامه سازان و هنرمندان پیشکسوت جوان و با اجرای امیر حسین مدرس عصر امروز یکشنبه در سالن کوثر ساختمان اداری جام جم برگزار شد.
در بخشی از این مراسم عزت الله ضرغامی ضمن تبریک به حاضران به مناسبت هفتاد سالگی رادیو گفت: طنز مثل روغنی است در میان چرخ دهنده های یک ماشین گرچه آن ماشین دقیق طراحی شده باشد اما اگر روغن خوب نباشد مطمئنا با مشکل روبرو می شود. بنابراین طنز همانند روغن است و چرخ زندگی بدون طنز نمی چرخد البته مباحث طنز، هجو، کمدی، شوخی، فکاهی و ... تعاریف خودشان را دارند و من هم وارد این مباحث نمی شوم.
وی در ادامه افزود: در یک جمله می توان گفت طنز هنری است که می تواند عدم تناسب را در همه عرصه های زندگی اجتماعی انسان ترسیم کند. کار کردن در عرصه طنز دشوار است. البته طنز هنری است که قابلیتهای بسیاری دارد و می توان در همه ساختارها وارد شد. طنز هنری تاثیر گذار است و کسانی که کار طنز انجام می دهند خیلی دشوار است چرا که خندان مردم کار سختی است.
ضرغامی خاطرنشان کرد: ادبیات ما سابقه طولانی در عرصه طنز دارد. ما در این باره گنجینه عمیقی داریم که می توان به آثار عبید زاکانی ، سعدی ، عطار و ... اشاره کرد و از پیشکسوتان رادیو می توان به مرحوم نوذری و ... اشاره کرد. ما امروز سرمایه های گرانقدری در دست داریم. بنابراین مدیران صدا باید سعی کنند بهترین بهره برداری را از این گنجینه داشته باشند.
رئیس سازمان صدا و سیما یادآور شد: در سیما کارهای فاخری در حوزه طنز پخش شده است البته در برخی سکانس های مجموعه های طنزصحنه های دیده شده که مایه طنز نداشته است. بنابراین باید سعی کنیم کارهای فاخر طنز تهیه کنیم. البته باید اشاره کنم ظرفیت های خوبی در زمینه طنز در رادیو داریم که باید از آنها نهایت استفاده را برد و نباید از این حوزه غافل شویم.
وی در ادامه گفت: طنز مرز ندارد چرا که متعهدانه است و هنرمندان می توانند به راحتی در این عرصه کار کنند چرا که در طنز محدودیت نداریم. برخی اشاره می کنند در طنز خطوط قرمز است. من می خواهم بدانم کجا خطوط قرمز وجود دارد. ما می توانیم مجموعه های طنز خوبی در حوزه اجتماعی تهیه کنیم و آسیب شناسی درستی از مسائل داشته باشیم. وقتی این قضیه درست رعایت شود دچار مشکل نمی شویم و تمامی این مسائل ارتباطی به خطوط قرمز ندارد.
ضرغامی تصریح کرد: زبان ما ایهام دارد و گاهی اوقات از صحبت هایی که از مجموعه ها می شود حرف های نادرستی برداشته می شود. چندی پیش یکی از وزرای محترم حرفی درباره مجموعه زن بابا به من زد. او گفت: علی صادقی در یکی از سکانس های این مجموعه وقتی در کنار نامزدش پریسا بود، گفت: این ساعت شبرنگ من است. من هر چه به ذهن خود فشار آوردم معنی بد آن را ندانستم بعد به او گفتم چه کسی این حرف را به شما زده است و او گفت پسرم گفته این حرف معنی بدی دارد و بعدی از مدتی در یکی دیگر از جلسات همان وزیر محترم برای من توضیح داد که هرگز تصور نمی کردم چنین برداشتی باشد.
رئیس سازمان صدا و سیما خاطرنشان کرد: ما باید سعی کنیم حریم ها را نگه داریم. یکی از ویژگی های رادیو زنده کردن نوستالوژی خاطرات ما است. رادیو ظرفیت های فراوانی دارد اما باید سعی کنیم ظرفیت ها را بشناسیم و آن را به فعلیت برسانیم. برخی از همکاران رسانه ای ما درباره سانسورهایی که انجام می شود انتقاد می کنند و بعد از مدتی می بینیم که همان دوستان به گونه ای دیگر سانسور را بزرگنمایی می کنند و خود آنها هنرمندان را تخریب می کنند.
وی در ادامه افزود: ما ظرفیت عظیمی در حوزه صدا داریم بنابراین باید هر کاری که لازم است انجام دهیم. در جمع امروز گروه فتیله ای ها حضور دارند. این گروه چندین سال است برنامه موفق و پربیننده را اجرا می کنند. بنابراین باید سعی کنیم در کنار حس گروه های قدیمی زمینه را برای حضور گروه های جدید فراهم کنیم. ما هنرمندان خوبی داریم که می توانیم از هنر آنها نهایت استفاده را ببریم. رادیو در حوزه طنز می تواند فعالیت های خوبی داشته باشد بنابراین از جناب آقای صوفی معاون محترم صدا می خواهم این قابلیت ها را شناسایی و مشکلات و موانع را در این عرصه پیدا کرده و آن را برطرف کنیم. وظیفه مدیران خدمتگزاری و برداشتن موانع برای هنرمندان است. امیدوارم روز به روز کارهای فاخرتر بیشتر شود.
در بخشی دیگر از این مراسم محمد حسین صوفی معاون صدا گفت: ارائه تعریف دقیق از طنز کار ساده ای نیست. طنز شاخه ای از ادبیات و هنر ما است که با هدف نقد، تخطئه، کوتاهی ها، نابسامانی ها و غیره تهیه می شود. هدف نهایی طنز فقط خندیدن نیست بلکه برانگیختن و گشودن راهی برای نقد موقعیت های مختلف است.
وی خاطرنشان ساخت: خوشبختانه کشور ما در زمینه طنز سابقه طولانی ای دارد که می توان به آثار شعرا و نویسندگان بزرگ همچون فردوسی، سعدی، عبید زاکانی و ... اشاره کرد. در شبکه های مختلف رادیویی برنامه های طنز تاثیر گذار است و کاهش دهنده دردها است. خوشبختانه در سالیان اخیر برنامه های مطلوب طنز تولید و پخش شده است. در واقع می توان گفت ژانر طنز همانند یک رنگین کمان است.
معاون صدا یادآور شد: البته در برنامه سازی طنز در زمینه نیروی انسانی کمبودهایی داریم که باید این مسئله را جبران کنیم. همچنین برای تولید برنامه های طنز باید زمان بیشتری بگذاریم تا طنزهای مطلوبی تولید شود. من هم به دوستان یادآور شده ام برنامه های طنز قوی مثل جمعه ایرانی داشته باشند. همچنین بخشی از نمایش های رادیویی به مقوله طنز اختصاص پیدا کرده است.
صوفی ادامه داد: برنامه های طنز همیشه با استقبال خوبی روبرو می شود اما ما هنوز با استانداردهای این حوزه فاصله داریم و باید سعی کنیم فاصله ها را کم کنیم و کیفیت برنامه ها را افزایش دهیم. طنز رادیویی باید زبان قوی داشته باشد. البته طنز نباید وحدت اجتماعی را به مخاطره بیاندازد. بنابراین با دقت و وسواس بیشتری باید تولید شود.
وی در پایان سخنان خود یادی از زنده یاد منوچهر نوذری، عزت الله مقبلی و ... کرد.
در ادامه این مراسم کامران کاظم زاده مدیر رادیو فرهنگ و دبیر نخستین هم اندیشی طنز رادیویی گفت: طنز در فرهنگ ما ریشه عمیق دارد. در روزگاران پیشین برای طنز پرداز و طنز نویس از عناوین مختلفی همچون طنازان، لطیفان، فکاهیان و ... استفاده می شد. رادیو به عنوان رسانه ای پیشتاز در همه عرصه ها بویژه طنز است.
وی اضافه کرد: برگزاری نخستین هم اندیشی طنز رادیویی در آبان ماه سال 88 در دستورکار معاونت صدا قرار گرفت. بعد از انتشار فراخوان این هم اندیشی، شبکه های مختلف رادیویی از این طرح استقبال کردند. آثار زیادی با موضوع طنز ارسال شد و داوران به دقت آثار را مورد بررسی قرار دادند.
کاظم زاده گفت: برگزاری نخستین هم اندیشی طنز رادیویی گام خوبی بود و امیدواریم در آینده حرکت های بیشتری در این زمینه صورت گیرد. همچنین شورای عالی طنز در معاونت صدا تشکیل شد و بخشی از نمایش های رادیویی به مقوله طنز اختصاص یافته است. طنز بیان شیرین تلخکامی ها است امیدوارم این حرکت آغازین ادامه داشته باشد.
امیر حسین مدرس، احسان کرمی و مهران امامیه در بخشی از این مراسم قطعا نمایشی را اجرا کردند. در بخشی از این مراسم مدیر عامل فرش پایتخت یک تابلو فرش با چهره زنده یاد منوچهر نوذری به ایرج نوذری پسر او اهدا کرد و نوذری نیز در این مراسم از برگزار کنندگان این مراسم قدردانی کرد.
در پایان این مراسم از خانواده های عزت الله مقبلی، منوچهر نوذری، منوچهر احترامی، حمید منوچهری، فرهنگ مهرپرور، حسین مدنی و عمران صالحی تجلیل به عمل آمد.
همچنین از پیشکسوتان عرصه طنز رادیو رضا عبدی، احمد شیشه گران، صادق عبداللهی، محمد حاجی حسینی، داریوش کاردان، منوچهر آذری، علیرضا جاویدنیا، سعید توکل، ابوالقاسم صادقی، عباس محبی، مهران امامیه، تورج نصر، شهلا ناظریان، فرهنگ جولایی و توران مهرزاد تقدیر شد.
برگزیدگان نخستین هم اندیشی طنز رادیویی که مورد تقدیر گرفتند عبارتند از: نوذر استوار، رضا بحرایی، ابراهیم جواهریان، فرزانه رنجبری، حمیدرضا کاشی، شهرام میکائیلی، فاطمه منصوری، سهیلا علی، احمد طاهری، مرتضی سید محمدی، هومن حاج عبداللهی، افشین حسین خانی، فرزاد حسنی، هادی ابوالفضلی، حمیدرضا شکارسری، علیرضا دباغ، سید مهدی موسوی، مریم قاسمی، مریم رحیمی زاده، امید بحری نژاد، مجید نبیری، علی سیفی، حبیب الله مازندرانی و مزروعی مدیر عامل فرش پایتخت.
حاشیه:
* ایرج نوذری بعد از پخش تصاویری از پدرش به روی سن آمد و گفت: در آن تصاویر عکس سربازی پدرم نشان داده شد که اصلا این عکس برای پدرم نیست و نمی دانم شما این عکس را از کجا پیدا کردید اگر علاقه مند هستید عکس سربازی پدر را داشته باشید از خودم بگیریم. او بعد از گفتن این جمله با خنده گفت: نشان دادن این عکس که ربطی به زمان سربازی پدرم ندارد باعث طنز این هم اندیشی شد.
* وقتی از منوچهر آذری به عنوان پیشکسوت تقدیر شد او قبل از آمدن روی سن به سمت حاضران سوت بلبلی خاص خودش را زد و بعد از اینکه به روی سن آمد دوباره سوت زدن خود را تکرار کرد. او بعد از گرفتن هدیه اش از عزت الله ضرغامی به او گفت متاسفانه سیما زیاد به ما کار نمی دهد و ضرغامی به شوخی در پاسخ به او گفت: خدا ذلیلشان کند.
* وقتی از توران مهرزاد به عنوان پیشکسوت تقدیر شد او به روی سن آمد و گفت: آقای ضرغامی آدم فوق العاده ای است. او باسواد و با شعور است. خدا او را زنده نگهدارد و من به او افتخار می کنم.