به گزارش خبرنگار مهر در ورامین، مشکلات کمبود زمین مسکن مهر در شهرستان ورامین از آنجا شروع شد که حدود 85 هکتار از زمینهای اختصاص داده شده توسط سازمان مسکن و شهرسازی استان تهران به این امر در پی استعلامهای انجام شده، از گردونه خارج شد.
عبور دو خط لوله فشار قوی مرکزی گاز از میان این زمین یکصد هکتاری و بلااستفاده ماندن 50 هکتار از این زمین به همین دلیل، بزرگترین معضل بود.از سوی دیگر 20 هکتار از اراضی پیشوا در حریم تیرهای برق فشار قوی قرار داشت که همین مسئله نیز مشکل ساز شده بود.
اداره کل مسکن می دانست و اعلام نکرد
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن مهر شهرستان ورامین در حاشیه بازدید وزیر مسکن و شهرسازی که عصر شنبه از پروژه های مسکن مهر شهرستان انجام شد، به خبرنگار مهر در ورامین گفت: 26 هزار و 492 نفر در سطح شهرستان ورامین برای تحویل مسکن مهر متقاضی شدند که 17 هزار و 998 نفر مورد تأیید اداره کل مسکن و شهرسازی استان تهران قرار گرفتند.
ابوالفضل تاجیک افزود: این نفرات در قالب 14 تعاونی در بخش های پیشوا، ورامین و قرچک ساماندهی شدند که بخش جوادآباد نیز در حوزه پیشوا قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: زمینی به مساحت یکصد هکتار به مسکن مهر شهرستان تعلق گرفت که بعد از مکاتبات و نقشه نگاری ها گفتند که حریم لوله گاز است و به این ترتیب 50 هکتار از زمین بلا استفاده شد.
این مسئول افزود: با آنکه 320 میلیون تومان هزینه طراحی نقشه شده بود و مسکن و شهرسازی می دانست که لوله گاز در این زمین است، ولی چیزی به مسئولان تعاونی های مسکن مهر نگفته بود.
وی تأکید کرد: با این حال 28 هکتار زمین در ضلع غربی همان زمین یکصد هکتاری برای هزار و 522 نفر از اعضاء تعاونی های ورامین و پیشوا آماده سازی شد.
تاجیک افزود: یک سری واحدهای پیش ساخته 413 واحدی از اداره مسکن و شهرسازی خریداری شد که 160 واحد در دهه فجر تحویل شد و 256 واحد در حال ساخت است.
آپارتمانهای قدیمی به نام نوساز
این مطلب درحالی از سوی مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن مهر شهرستان ورامین عنوان می شود که 160 واحد تحویل شده در دهه فجر سال گذشته، بالای هفت سال قدمت داشته اند.
چنین رویکردی از سوی سازمان مسکن و شهرسازی استان تهران که با توافق تعاونی های مسکن مهر شهرستان انجام شده، به طورحتم، نفعی به حال مردم و متقاضیان این واحدها نخواهد داشت.شاید افراد بی خانه از اینکه به سرعت خانه دار می شوند، خوشحال باشند ولی دو سئوال اساسی پدید می آید.
در حالی که تمام مبالغ و وامهای دریافتی، مانند دیگر متقاضیان مسکن مهر شهرستان ورامین است، چطور به متقاضیان منتظر این 160 واحد که فقط به فکر سقفی برای آسایش هستند، خانه هفت سال ساخت و برای دیگران، خانه های نوساز تعلق می گیرد؟
آیا تمام این مسائل، به دلیل این نیست که کمبود زمین برای اجرای پروژه های مسکن مهر شهرستان وجود دارد؟
نکته مهمی نیز در این میان به چشم می آید و آن اینکه هرچه قدمت ساختمانی بیشتر باشد، خطرات بیشتری ساکنان آن ساختمان را تهدید می کند.
در جلسات مختلف کارگروه مسکن شهرستان نیز که به بررسی مشکلات مسکن مهر در دو سال اخیر پرداخته است، به این نکته توجه اساسی شده، ولی مسئله کمبود زمین کماکان پابرجاست.
زمان ثبت نام اراضی ملکی قرار بود در پیشوا باشد
مدیرکل مسکن و شهرسازی استان تهران در بازدید وزیر مسکن و شهرسازی از پروژه های مسکن مهر ورامین گفت: زمانی که ثبت نام مسکن مهر در این شهرستان شروع شد، اراضی ملکی سازمان مسکن استان در پیشوا بود.
ابوالفضل مشکینی افزود: آن زمان تراکم پیشوا نسبت به قرچک و ورامین پایین بود و شورایعالی مسکن نیز سفارش داشت که پیشوا تقویت شود.
وی خاطرنشان کرد: در پیشوا آماده سازیها شروع شده و چهار تعاونی نیز مشغول کار هستند و مشکلی وجود ندارد.
از سوی دیگر، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن مهر شهرستان به وزیر مسکن گفت: مردم قرچک که متقاضی مسکن مهر هستند حاضر نیستند به پیشوا بروند، چون حدود 35 کیلومتر فاصله بین قرچک و پیشوا است.
تاجیک افزود: اکثر ثبت نامی ها در قرچک کارگر هستند و هر روز به تهران سفر می کنند و بعد مسافت برای آنها طاقت فرسا است.
مگر در قرچک متقاضی داریم؟!
مدیرکل مسکن و شهرسازی استان تهران در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در ورامین در خصوص علت عدم واگذاری 70 هکتار زمین آن اداره کل در قرچک به متقاضیان قرچکی مسکن مهر، گفت: این اداره خیلی زمین دارد ولی زمین مسکن مهر قرچک، تأمین شده است.
مشکینی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص زمان واگذاری این زمین نیز اظهار داشت: مگر الان متقاضی دارید؟!
وی افزود: مردم قرچک همه الان خانه دار شده اند!
این مسئول سپس خطاب به وزیر مسکن گفت: دو تا سه مجموعه در بخش قرچک مدنظر است که 1900 واحد در حال توافق است.
وی افزود: یک زمین 20 هکتاری نیز در قالب زمینهای وقفی وجود دارد که طی هماهنگی با شهردار قرچک، دیگر مشکل زمین در قرچک وجود نخواهد داشت.
از سوی دیگر، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن مهر شهرستان خطاب به وزیر مسکن و مدیر کل مسکن و شهرسازی اظهار داشت: وقتی می توان مسکن را به قیمت پایه مصوب شده 300 هزار تومان تحویل داد، چرا باید 450 هزار تومان پرداخت شود؟
مشکینی نیز وعده داده که پروژه های مسکن مهر ورامین، قرچک و پیشوا از یکدیگر جدا شوند تا این مشکلات نیز بر طرف شود.
همه اینها در حالی است که سه هزار و 500 واحد بالفعل مسکن مهر در شهرستان وجود دارد و در کنار آنها چهار هزار و 600 واحد در پیشوا، سه هزار و 750 واحد در قرچک و 219 واحد بالقوه در ورامین وجود دارد.
نگران نباشید؛ کمبود زمین نیست
وزیر مسکن و شهرسازی در گفتگو با خبرنگار مهر در ورامین اظهار داشت: در سه شهر ورامین، قرچک و پیشوا، مشکل واگذاری مسکن مهر وجود ندارد.
علی نیکزاد افزود: 90 درصد متقاضیان مسکن مهر در شهرستان ورامین یا از خانه های آماده موجود صاحبخانه می شوند و یا زمین دراختیارشان قرار داده می شود تا با استفاده از تسهیلات، پروژه ها را تکمیل کنند.
وی تأکید کرد: نگران نباشید کمبود زمین در شهرستان ورامین وجود ندارد. صحبت های وزیر مسکن درحالی بود که تا قبل از آمدن وزیر به شهرستان ورامین، بزرگترین مشکل مسکن مهر شهرستان، کمبود زمین عنوان می شد و این مسئله بارها مورد تأکید برخی از مسئولان شهرستان قرار گرفته بود.
آنچه که مشخص است، توافقهایی در روز بازدید وزیر مسکن و شهرسازی از پروژه های مسکن مهر ورامین بین وی ، مدیرکل مسکن استان تهران و مسئولان شهرستان ورامین صورت گرفته که اخبار آن منتشر نشده است.
انکار کمبود زمین؛ درست و نادرست
با این شرایط، اگر بنا شود که کمبود زمین برای اجرای پروژه های مسکن مهر شهرستان ورامین وجود داشته و به همین دلیل، روند عملیاتی این پروژه ها کند بوده است؛ انکار کمبود زمین توسط وزیر مسکن و شهرسازی نشانه مسئله مهم دیگری است.
این مسئله مهم، همان توافقی است که در سفر چهار ساعته وزیر مسکن و شهرسازی با دیگر مسئولان مرتبط استان و شهرستان صورت گرفته است.
در این میان، انکار کمبود زمین با توجه به شواهد و قرائن موجود و با توجه به اینکه پروسه واگذاری زمین های توافق شده مسکن مهر، حداقل یک ماه به طول خواهد انجامید؛ به نوعی درست و نادرست تلقی می شود.
از سویی، حرفهای وزیر مسکن صحت دارد، چون این توافق انجام شده و جای نگرانی نیست و از سوی دیگر، چون هنوز چنین مبحثی جامۀ عمل نپوشیده و مشکل بزرگ مسکن مهر شهرستان تا امروز وجود داشته است، نادرست می تواند باشد.
لزوم شتاب در اجرای پروژه مسکن مهر
به هر تقدیر، شتاب در اجرای پروژه مسکن مهر در شهرستان ورامین الزامی است و این امر، نیاز به همیاری و همدلی تمام مسئولان شهرستان و استان دارد تا روند واگذاریها نیز شتاب بگیرد.
اولین گام برای این شتاب، تأمین زمین برای ساخت و ساز این پروژه ها و در اختیار قرار دادن آنها به تعاونی های مسکن مهر است.
شهرستان ورامین که ساکنان محرومی دارد، نیاز به توجه جدی تر مسئولان مسکن کشور دارد و بازدید وزیر مسکن و شهرسازی از پروژه های مسکن مهر این شهرستان، می تواند نقطه عطفی در پیشرفت و شتاب این پروژه ها باشد.