به گزارش خبرنگار مهر در قم، محسن بهشتی ظهر یکشنبه در نشست تخصصی معرفی طرح تفضیلی شهر قم اظهار داشت: پس از ابلاغ دستورالعمل تهیه طرح تفضیلی در سال 88، طراحی آن در سال جاری آغاز میشود.
وی افزود: قم جز چهار شهری است که طرح تفضیلی آن با رویکرد ساختاری و راهبردی تهیه میشود.
بهشتی با بیان اینکه تا پیش از این وزارت مسکن و شهرسازی طرح تفضیلی را تهیه میکرده است ادامه داد: برای اولین بار شهرداریها مسئول تهیه طرح تفضیلی شدهاند که این امر در واقعیتر شدن طرحها تاثیر بسیاری خواهد داشت.
تنها 17 درصد از طرح قبلی اجرا شده است
وی یکی از راههای تهیه و اجرای مناسب طرح تفضیلی جدید را آسیبشناسی طرح تفضیلی سال 72 عنوان کرد و افزود: از طرح تفضیلی قبلی 17 سال میگذرد و ما باید بررسی کنیم که چرا تنها 15درصد آن اجرا شد.
وی ادامه داد: قطعا اگر از آسیبشناسی غفلت کنیم همان راهی را خواهیم رفت که 17 سال است میرویم و نتیجهاش میشود تنها 15 درصد تحقق عملی طرح تفضیلی.
بهشتی یکی از دلایل تحقق 15 درصدی برنامه قبلی را کنار رفتن مهندسین مشاور از جریان اجرای برنامه عنوان کرد و گفت: متأسفانه مهندسین مشاور که طرح را طراحی میکنند آن را به دست شهرداری میدهند و مدیران نیز با سلایق مختلف طرح را قربانی میکنند.
مشاورین تهیه طرح تفضیلی در مرحله اجرا نیز حضور خواهند داشت
معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم گفت: به همین دلیل قصد داریم بعد از تهیه برنامه جدید مشاورین را در کنار مدیران حفظ کنیم و تغییراتی که کمیسیون ماده 5 در برنامه اعمال میکند با نظر این مشاورین باشد.
وی ناقص بودن طرحها را یکی از دلایل عدم اجرایی شدن آنها دانست و گفت: بعضی طرحها به حدی تحولی بسته میشوند که قابلیت اجرا ندارند.
بهشتی با بیان این که 5 دهه از طراحی این گونه طرحهای تفضیلی در کشور میگذرد ولی هیچ کدام محقق نشدهاند خاطر نشان کرد: مدیران بر اساس قانون و به صورت روتین طرحی را تهیه میکنند اما در مرحله اجرا آن را کنار میگذارند.
دلایل متعددی در عدم اجرای طرحها مؤثر هستند
وی ضعف قوانین در سالهای گذشته را یکی دیگر از دلایل عدم تحقق مناسب طرحهای تفضیلی عنوان کرد.
بهشتی گفت: البته مدیریت شهر قم تخصصیتر از گذشته شده است و این امر قطعا به تحقق بهتر طرح جدید کمک خواهد کرد.
این مدیر شهرداری خاطرنشان کرد: در تهیه طرح تفضیلی جدید باید اصولی هچون انعطاف پذیری را در نظر گرفت چرا که در دوران فعلی همه چیز به سرعت تغییر میکند.
وی نبود تعادل بین امکانات مناطق مختلف را یکی از مشکلات شهر قم عنوان کرد و از مشاورین خواست در طرح جدید برای حل این مشکل برنامه مناسبی را تهیه کنند.
بهشتی از مشاورین خواست تا عواملی مانند توان مالی شهرداری را در نظر داشته باشند و از طراحی طرحهای که خارج از توان است خودداری کنند.
از نظرات همه استفاده خواهد شد
معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم با بیان این که: یکی از سیاستهای ما استفاده از مشارکت تمامی دستگاههای استان است گفت: تمامی دستگاهها نیازهایی دارند که باید در نظر گرفته شود.
وی گفت: به علاوه نیازمند نظرات کارشناسان و به ویژه مردم هستیم.
بهشتی افزود: متأسفانه از نظرات مردم کمتر استفاده میشود در حالی که در شهرداریها بارها دیدهایم که نظرات مردم بسیار کارگشا بوده است.
وی با اشاره به رشد جمعبت گفت: طی سالهای گذشته رشد شهرنشینی در کشور شتاب شدیدی داشته و جمعیت شهر نشین از 30 در صد به 80 در صد افزایش یافته است.
معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم تصریح کرد: در کنار این شتاب، شهرهای ما ناتوان از پاسخگویی هستند و باید در آنها اصلاحات اساسی ایجاد شود.
بهشتی اظهار داشت: طی 20 تا 30 سال آینده جمعیت ایران دو برابر میشود و به همین نسبت یا تعداد شهرهای ما باید دو برابر شوند یا مساحت آنها افزایش یابد.
بهشتی با بیان این که در آغاز قرن جدید شهرها به موجوداتی زنده تبدیل شدهاند و به صورت ارگانیک رشد میکنند تصریح کرد: شهرهای جدید وظایف مختلفی را بر عهده دارند که بدون برنامهریزی مدیران انجام آنها ممکن نخواهد بود.
معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم اظهار داشت: طرح های تفضیلی به مدیریت بهتر شهرها کمک میکند و میتواند سند راهبردی توسعه آنها باشد.
تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۱۷:۰۰
قم - خبرگزاری مهر: معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم با اعلام خبر تهیه طرح تفضیلی جدید شهر قم گفت: این طرح با رویکرد ساختاری - راهبردی تهیه خواهد شد.