به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، محمدرضا باهنر نائب رئیس مجلس در نشست فراکسیون سازمانهای مردم نهاد مجلس که عصر امروز سه شنبه با حضور شهردار تهران و رئیس شورای تهران و تعدادی از نمایندگان مجلس با محوریت بحث تجمیع انتخابات شوراها با دور یازدهم ریاست جمهوری برگزار شد گفت: مسئله شوراها روشنترین نماد حکومتی مردم است.
وی گفت: زمانی که قانون انتخابات شوراها در مجلس شورای اسلامی مطرح می شد این دغدغه وجود داشت که کار شوراها را با چه مدیریت و شیبی کلید بزنیم که هم از مزایای این نهاد برخوردار باشیم و هم مشکلی به مشکلات کشور اضافه نشود.
باهنر افزود: در دور اول شوراها با توجه به اینکه اختیارات طبق قانون به آنها واگذار شده بود رفتار شوراها در شهرستانها و روستاها متفاوت بود. یکی از عیوب شوراها در دور اول این بود که عمدتا حرکات سیاسی داشتند و این اعضای شورای شهر را از تصمیمگیری و تصمیم سازی مفید برای مردم باز می داشت.
وی افزود: به شکر خدا وضعیت شوراها به سرعت ارتقا پیدا کرد و امروز شاهد هستیم که بسیاری از مشکلات در شهرها وجود داشته که امروز از دوش دولت برداشته شده است و شهرهای بزرگ در شرایط خوبی اداره می شوند.
نائب رئیس مجلس ادامه داد: توقع و چشم انداز ما برای اختیارات شوراها بیشتر از آن چیزی است که الان وجود دارد. معتقدیم شوراهای اسلامی نشان دادند با خیال راحت می توان امنیت، سلامت، بهداشت و آموزش و پرورش شهر را به آنها سپرد و زمان آن فرا رسیده است.
وی گفت: ما خودمان افراد سیاسی هستیم اما فکر می کنیم عملکرد سیاسی به شرطی که سیاسی کاری نباشد مفید است اما وجه پررنگ تر شوراها خدمت رسانی به مردم، فارغ از مسائل جناحی و حزبی است و به نظر می رسد شوراها توانسته اند این وجه خود را در استانها پررنگ تر کنند.
نائب رئیس مجلس افزود: از دست اندرکاران شوراها می خواهیم راهنمایی به نمایندگان داشته باشند تا شاید مسئله اختیارات شوراهای استان که در دستور کار مجلس است زمینه خوبی برای ارتقای اختیارات شوراها در سطوح مختلف باشد.
وی در خصوص تجمیع انتخابات شوراها با ریاست جمهوری گفت: سه سال قبل طرحی مطرح شد که اگر بتوانیم انتخابات را با هم منطبق کنیم می توانیم منافعی برای کشور داشته باشیم و حواشی انتخابات و مضرات آن را کم کنیم.
نائب رئیس مجلس با بیان اینکه برگزاری انتخابات سالانه در کشور هیجان و رقابت سنگینی بین مردم و گروهها ایجاد می کند گفت: این خوب است و باید حداکثر استفاده از آن بشود اما برخی کارها کشور را تحت تاثیر قرار می دهد و پس لرزه و پیش لرزه زیادی دارد. وقت رسانه و مسئولان نیز صرف انتخابات می شود. بنابراین جمع بندی این شد که چهار انتخابات مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و شوراها و ریاست جمهوری دو به دو با هم منطبق شوند و عملا این اتفاق در گذشته افتاده است .
باهنر با بیان اینکه برگزاری انتخابات شوراها برای 22 ماه هزینه هایی دارد گفت: برگزاری این انتخابات هزینه هایی دارد که شاید منافع برگزاری آن را پوشش ندهد. بنابراین پیشنهاد این است که دور سوم برای دو سال تمدید شود اما هزینه یک انتخابات 22 ماهه را نداشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به انتشار اخباری در خصوص وجود یک راه حل برای تجمیع انتخابات شوراها به صورت قائم مقامی شورای شهر اظهار داشت: من این خبر را هم تکذیب می کنم و هم اظهار تاسف می کنم که برخی رسانه ها این اخبار را نقل کردند. برخی افراد به این قائل هستند که ما برای 22 ماه شورای شهر نداشته باشیم و وزارت کشور و استانداران قائم مقام شورای شهر شوند که این حرف منطقی و مستدلی نیست و این حرف هیچ طرفداری در مجلس ندارد.
باهنر تصریح کرد: مقوله تعطیلی شوراهای شهر و روستا نه برای 22 ماه که حتی باری یک هفته و یک روز نیز به معنی واپس گرایی که ساحت مقدس نظام جمهوری اسلامی نباید به این حرکات آلوده شود. خیال دوستان راحت باشد که این مقوله در مجلس مطرح نیست.
نائب رئیس مجلس گفت: آنچه در مجلس مطرح است این است که انتخابات شوراها برای 22 ماه اجرا شود یا دوره سوم شوراها 22 ماه تمدید شود و تمام اختیارات به دوره سوم شوراها داده شود.
با بیان اینکه برخی دوستان با اعضای شورای شهر حوزه انتخابیه خود اختلاف نظراتی دارند آن را طبیعی دانست و گفت: نمایندگان می دانند اگر عملکرد شورایی در انحراف از اختیارات قانونی مشخص شود ما کمیته هایی داریم که در رده های مختلف می توانند به این گونه تخلفات رسیدگی کنند.
باهنر سلب عضویت از شورای شهر یا انحلال شورای شهر را از تبعات انحراف از اختیارات قانونی شوراها دانست.