به گزارش خبرنگار مهر در قزوین، در مراسمی که چهار شنبه شب در مجموعه تاریخی راسته وزیر برگزار شد ابتدا محمود شالویی مدیرکل دفتر امور هنرهای تجسمی وزارتخانه پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را قرائت کرد.
در بخشی از پیام وزیر آمده است: برگزاری اولین دوسالانه خوشنویسی در سال همت و کار مضاعف در قزوین و حسن انتخاب بزرگداشت شخصیت استواری چون میرعماد بر پیشانی این رخداد مهم تکریم کیان هنرمندان است.
در ادامه حمید شاه آبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایران را مهد بسیاری از هنرها دانست و گفت: در کشور ایران هنرهایی چون نقاشی، مجسمه سازی، سرامیک، کاشی، سفال، تئاتر، موسیقی پیشینه و قدمت زیادی دارد اما هنر خوشنویسی وجه تمایز و خواستگاه دیگری دارد.
وی افزود: علیرغم جایگاه ارزشمند هنر خوشنویسی باید از خود بپرسیم چرا اولین دوسالانه خوشنویسی باید امسال برگزار شود در حالیکه در بسیاری از هنرها چندین دوسالانه برگزار شده است.
وجود هفت هزار خوشنویس ممتاز در کشور
شاه آبادی تصریح کرد: در حال حاضر هفت هزار دانش آموخته رشته ممتاز خوشنویسی در کشور داریم که بیانگر ارتباط نزدیک جوانان و دانشجویان با این هنر اصیل است اما متاسفانه با این همه ظرفیت از هنر خوشنویسی غفلت شده است.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: هنر خوشنویسی از یک سو با فرهنگ ایرانی عجین است و از سویی ارتباط با آئین ما دارد و در اسلام نیز توجه خاصی به خط شده است که بیانگر نگاه الهی به ارتباط کلمه و سخن است.
شاه آبادی اضافه کرد: با وجود دانش آموخته های هنر خوشنویسی باید راهی برای برون رفت از مشکل اقتصادی هنرمندان پیدا کنیم و نگذاریم هنرمند خوشنویس دچار مشکل شود.
وی اظهار داشت: در کشور ما اثار خوبی خلق می شود اما فضای عرضه وجود ندارد و نبود فرهنگ مراجعه به نگارخانه ها بین مردم موجب شده در این بخش با انباشت تولیدات هنری و عدم عرضه و صادرات مواجه شویم.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: نبود مکان مشخص برای دسترسی به آثارهنری و دادن همه جورهدیه بجز آثار هنری مانند خوشنویسی هنوز ما را آزار می دهد که باید برای آن فکری اساسی کنیم.
وی گفت: وظیفه دولت و وزارت ارشاد نگاه جامع به امور و توجه ویژه به هنرمندان و بسترسازی برای ارائه آثار خلق شده است که امیدواریم در سال جاری این حمایتها عملیاتی شود.
برپایی نمایشگاه های خوشنویسی در کشورهای اکو
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برپایی نمایشگاه های خوشنویسی در کشورهای خارجی خبر داد و اظهار داشت: در صددیم با برپایی نمایشگاههای خط و خوشویسی در کشورهای عضو اکو بتوانیم هنر خوشنویسی را به عنوان یک متاع ارزشمند به ایرانیان و جهانیان عرضه کنیم.
شاه آبادی از هنر خوشونیسی به عنوان یک هنر ملی یاد کرد و اظهار داشت: نگاه ملی و بین المللی به این هنر نباید فراموش شود زیرا این هنر به همه ایرانیان تعلق دارد و باید با کاربردی کردن آن و استفاده از دانش آموختگان این هنر بتوانیم به حفظ پایدار آن کمک کنیم.
وی گفت: استفاده از رایانه درهنر خوشنویسی نباید به گونه ای باشد که ما را از این هنر اصیل دور کند زیرا اگر این اتفاق در کشور رخ دهد و خوشنویس از آثار زنده دور شود آرام آرام این هنر روبه افول خواهد رفت و زیان خواهیم دید.
این مسئول اضافه کرد: علیرغم استفاده از رایانه و تکنولوژی هیچگاه بی نیاز از خوشنویسی نیستیم و برای نمونه وقتی شناسنامه ها با خط نامناسب نوشته می شود و از هنر خوشنویسی بی بهره هستیم جای تامل دارد.
قزوین قطب خوشنویسی کشور می شود
احمد عجم استاندار قزوین هم در مراسم افتتاحیه همایش دوسالانه خوشنویسی اظهار داشت: با وجود هنرمندان متقدم چون میرعماد و متاخر چون محصص مستشاری و علاقمندان فراوان این هنر در قزوین باید بپذیریم که این خطه از میهن اسلامی براستی خواستگاه هنر خوشنویسی است و اگر روزی پایتخت خوشنویسی کشور بوده امروز نیز می تواند این جایگاه را داشته باشد.
استاندار با اشاره به ظرفیت و قابلیت استان قزوین اظهار داشت: قزوین شایسته است تا قطب خوشنویسی کشور باشد لذا از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست می کنیم این موضوع که خواسته همه مردم و هنرمندان استان است مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.
محمد حسین شفیعی ها مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین هم با اشاره به آثار ارائه شده در این دوسالانه گفت: در مرحله نخست و با آغاز کار اجرایی دوسالانه در سال 88 تعداد یک هزار و 720 اثر از 783 هنرمند در قالب سی دی، به دبیرخانه ارسال شد که پس از بازبینی داوران و استادان خوشنویس در نهایت 571 اثر از 408 هنرمند برای ارائه نهایی در نمایشگاه اصلی انتخاب شد که 67 نفر آنها زن و 341 نفر مرد بودند.
شفیعی ها افزود: این دوسالانه در پنج رشته برگزار می شود که در رشته نستعلیق 275 اثر، شکسته نستعلیق 130 اثر، نسخ 44، ثلث 50 و گرایشهای نوین یا نقاشی خط 72 اثر برگزیده شد که در نمایشگاه اصلی آثار منتخب به نمایش درآمده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین تصریح کرد: در کنار نمایشگاه اصلی یک نمایشگاه نیز از آثار هنرمندانی که نتوانسته اند در بخش اصلی حضور یابند در نگارخانه امیر کبیر دایر شده است.
در ادامه شرکت کنندگان که جمع کثیری از هنرمندان، دانشجویان، علاقمندان به هنر خوشنویسی از نمایشگاه اختصاصی دوسالانه که به صورت زیبا و چشم نوازی در فضای تاریخی راته وزیر در مجموعه کاروانسرای سعدالسلطنه در قالب غرفه های سنتی در معرض دید قرار گرفته بود پس از افتتاح بازدید کردند.
فضای زیبا و خیره کننده نمایشگاه مورد استقبال و شور شعف بازدید کنندگان قرار گرفت.
اولین دوسالانه بین المللی خوشنویسی ایران در قزوین با عنوان بزرگداشت مقام هنری میرعماد حسینی قزوینی از 22 اردیبهشت تا 18 خرداد ماه امسال در راسته وزیر واقع در خیابان امام خمینی(ره) برپاست.