به گزارش خبرنگار مهر، بررسیهای اولیه نشان می دهد در منطقه ای که با راه اندازی سد سیمره به زیر آب خواهد رفت نشانه هایی از حیات انسان از دوره فراپارینه سنگی تا دوره اسلامی وجود دارد، این منطقه دارای ارزشهای مطالعاتی بسیار بالایی در مطالعات باستانشناسی ایران است که می تواند تاریخ تحولات و تطورات گذشته منطقه را روشن کرده و چه بسا قدمت حضور انسان در فلات ایران را بیش از چیزی که تا کنون اعلام شده اثبات کند.
حوضه آبگیر دریاچه این سد در دو استان لرستان و ایلام خواهد بود که با آبگیری آن 56 اثر شناسایی شده در محدوه استان لرستان و 40 اثر در محدوده ی استان ایلام به زیر آب خواهند رفت. برخی از این آثار چندین دوره تاریخی را در برگرفته و نشانگر یک استقرار طولانی مدت در حوضه رودخانه سیمره از دوران پیش از تاریخ تا قرون معاصر اسلامی است.
از آثار شناسایی شده17 اثر بازمانده از دوره های پیش از تاریخ، 69 اثر مربوط به دوره های تاریخی و 26 اثر نشانگر دوره های اسلامی بوده و برخی مانند تپه باستانی "للار" به ثبت ملی نیز رسیده اند، تپه للار در تاریخ 1310 شمسی ثبت شده و پنجمین اثر ملی ثبت شده ایران است.
اثری تاریخی با سقفی هلالی و چند تاقچه در حوضه آبگیری سد
یکی از باستانشناسان پیشکسوت در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با اهمیت این محوطه تاریخی و خطری که آن را تهدید می کند گفته است: حدود 45 سال پیش با همراهی یک هیئت باستان شناسی سوئدی بررسیها و کاوشهایی در این منطقه انجام دادیم که نشان می دهد در حاشیه رودخانه سیمره قدیمیترین آثار تاریخی مربوط به حیات انسانی وجود دارد.
دکتر علی اکبر سرافراز می افزاید: شواهد نشان می داد در این منطقه انسانهای اولیه و غارنشین زندگی می کردند که اهمیتهای تاریخی و باستانی این منطقه را نشان می دهد.
این باستانشناس که کشف کاخ هخامنشی چرخاب در برازجان بوشهر را به نام خود به ثبت رسانده است از مسئولان و متولیان میراث فرهنگی کشور خواست اجازه ندهند محوطه باستانی حاشیه سد سیمره بدون انجام کاوشهای باستان شناسی و آکادمیک به زیر آب رود.
سازه آبی" روه" واقع در حوضچه آبگیری سد
گفته ها و دغدغه های علی اکبر سرافراز زمانی پراهمیت تر می شود که بدانیم پروژه احداث سد در حال پایان است و بزودی آبگیری آن آغاز خواهد شد. بتنریزی این سد که در شهرستان دره شهر از توابع استان ایلام قرار دارد آذر ماه سال 87 آغاز و کارهای عمرانی آن همچنان ادامه دارد.