رئیس مؤسسه بین المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها جلوگیری از بروز انحراف در دین را از دغدغه‌های مهم حضرت فاطمه زهرا(س) عنوان کرد و افزود: خطبه حضرت زهرا (س) از شگفتی‌ها و معجزه‌های هستی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سید محمد خاتمی رئیس مؤسسه بین المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها در مراسمی به مناسبت شام غریبان حضرت فاطمه زهرا(س) گفت: امروز تجلیل از حضرت زهرا(س) یعنی اینکه انسان بنده خدا باشد، نه ظلم بکند و نه ظلم بپذیرد، حق و حرمت انسان را نگاه دارد و بکوشد که جامعه آن جامعه اخلاقی و مبتنی بر عدالت باشد.

وی با بیان اینکه "این تعبیر بزرگ پیامبر که جان من فدای زهرا باد یک امر گزافه نیست"، اظهار داشت: پیامبر عظمت بزرگی در این خانم بزرگوار دیده است که این حرف را زده است. کسی این سخن را می گوید که طبق حدیث قدسی خداوند درباره او می فرماید: " لولاک لما خلقت الأفلاک" آفرینش به خاطر او آفریده شده است؛ انسان کامل و گل سر سبد همه کائنات است.

رئیس مؤسسه بین‌المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها تأکید کرد: این حدیث قدسی در بیان عارفان والا مقام اسلامی به زیبایی و درستی تبیین شده است، آنجا که از حقیقت محمدیه نام برده‌اند که شخص پیامبر در یک محدوده زمانی خاص به دنیا آمده‌اند و از دنیا رفته اند و زندگی کرده‌اند، اما شخصیت پیامبر و آن حقیقت نوری که پیامبر در وجودش بود، آغاز و انجام هستی است و آن حقیقت عظمت و زیبایی جاری در سراسر تاریخ از ازل تا به ابد هست.

وی افزود: این انسان با این عظمت به زهرا(س) می‌گوید جان من فدای تو باد. آیا این نشانه این نیست که چرا فاطمه فاطمه است؟

سید محمد خاتمی افزود: پیامبر سرچشمه جریان زلال و و پر برکت امامان و تاریخ است؛ اینکه تاریخ از نسل پیامبر از دخترانی غیر از فاطمه غفلت کرده است یک تقدیر الهی است تا عظمت فاطمه به عنوان ام الائمه و پاکان و نیکان امت پیامبر درخشنده باشد.

رئیس‌ مؤسسه بین المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها با اشاره به اینکه با بررسی شخصیت حضرت زهرا(س) نیز می‌توان به عظمت این شخصیت پی برد، گفت:انسان بزرگواری که عمر بسیار کوتاهی داشت ولی این عمر سراسر فضیلت و خدمت و بزرگی بود، حضرت فاطمه بعد از هجرت کم وبیش در همه جریانات نقش ممتازی در کنار پیامبر دارد؛ حتی در جنگها و در تدارک آنها و پشت جبهه ها و در تمهید امور برای موفقیت پیامبر و دفع فتنه‌ها و خطرها و بعد از رحلت پیامبر حضرت زهرا 75 یا 95 روز بیشتر دوام نیاورد، که نقش وی ممتازتر و بارزتر شد.

وی تأکید کرد:عظمت زهرا را در دغدغه‌های او می‌توان یافت. دغدغه‌هایی که بخشی از آن در بیانات و رفتار او آشکار شد و به نظرم مهمترین دغدغه حضرت زهرا(س) انحرافی بود که احساس می‌کرد دارد ایجاد می‌شود و در نتیجه آن سرنوشت شومی نه تنها برای امت پیامبر بلکه برای تاریخ بشر رقم ‌زده می‌شود.

سیدمحمد خاتمی تصریح کرد: بر این اساس وقتی به نام دین می‌خواهند وارد حوزه اجتماعی فعالیت ‌شوند و حکومت کنند انحراف باعث نگرانی بیشتر می‌شود چرا که حضور دین در عرصه حیات اجتماعی یک شمشیر دو لبه است.

وی تأکید کرد: حضرت زهرا از این نگران بود که این انحراف اگر در اول هم خیلی بزرگ نباشد در آینده مصیبت‌های بزرگی برای بشر ایجاد کند.

خاتمی افزود: حضرت زهرا(س) در مدت کوتاه عمر خود با بیان و هم با رفتارش این دغدغه‌ها را مطرح کرد ، بخصوص در آن خطبه بلند و بزرگش، نه از نظر کمیت، که بلند از نظر محتوا .

وی با اشاره به اینکه دین محتوایی دارد که اعمال و مناسک دینی مانند حج و نماز و روزه باید وجود داشته باشند، اظهار داشت: این محتوا در بیان کوتاه حضرت زهرا به خوبی مشخص شده است و سپس اینکه این مردم شایسته کدام حکومت هستند و کدام حکومت شایسته مردم است؟ بحثی که درباره امامت مطرح می‌کند و بعد بیان حق خود که آنرا پایمال شده می بیند و حق انسانهاهم در این خطبه مورد اشاره و توضیح قرار می‌گیرد.

رئیس مؤسسه بین المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها یادآور شد: تکیه روی حق انسانی، حقی که نباید ضایع شود، حقی که حکومت باید پاسدار آن باشد و سایر مسائلی که حضرت زهرا گفت، این دغدغه‌های او بود که حضرت را فاطمه کرده است و امروز تجلیل از حضرت زهرا(س) یعنی تجلیل از این ملاک‌ها، اینکه انسان خدا را بشناسد، بنده خدا باشد نه ظلم بکند و نه ظلم بپذیرد،حق و حرمت انسان را نگاه دارد و بکوشد که جامعه آن جامعه اخلاقی و مبتنی بر عدالت باشد.

وی گفت: لحظاتی که اکنون در آن قرار داریم لحظات بسیار سختی برای خاندان رسول الله و حضرت علی و فرزندان حضرت زهرا است، امیرالمومنین که کانون شجاعت و مظهر شکیبایی و پایداری و پاسداری است و در هیچ مصیبت و مشکلی خم به ابرو نیاورد، در عزای زهرا گفت من کم آورده‌ام، صبر من تمام شد و این نشانه رنجی است که خاندان حضرت زهرا از فراق او کشیدند و تاریخ نیزدر غم این درد بزرگ سرشار شد.