به گزارش خبرنگار مهر در قم، حجتالاسلام احمد مبلغی قبل از ظهر پنجشنبه در مراسمی که به منظور تغییر نام پژوهشکده انتظار نور به پژوهشکده مهدویت و آیندهپژوهی برگزار شد با بیان اینکه ویژگی شیعه داشتن یک فکر کلان با عنوان مهدویت است که در درون این اندیشه کلان، خردهاندیشهها و نگاههای پرمعنایی نهفته است، گفت: مهدویت از حیث نگاه به زمان، شئونی دارد که به سه دوره زمانی گذشته، حال و آینده مربوط میشود.
وی ادامه داد: شئون مربوط به گذشته مهدویت شامل نویدی بود که پیامبر اسلام دادند و ادبیاتی که از سوی معصومین به کار گرفته میشد تا نگاه به مهدویت را به عنوان بخشی غیرقابل انکار در آموزههای دینی جای دهند.
مبلغی تولد امام مهدی(عج) و مسائل مربوط به غیبت را از دیگر شئون مربوط به گذشته مهدویت عنوان کرد و افزود: بخشهای ناظر به حال حاضر مهدویت شامل داشتن انتظار، حب اهلبیت (ع) و امام عصر (عج) است، ولی مهمترین و اساسیترین شئون مهدویت، شئون مربوط به آینده است.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خاطرنشان کرد: نگاه ما به آینده، نگاهی دقیق و عالمانه و روشمند نیست، در حالیکه مهدویت و ابعاد آن مربوط به آینده است و ما توافق کردیم که عنوان پژوهشکده را تغییر داده و به سمت آیندهپژوهی گام برداریم و جلسه امروز ما جلسه تبدیل پژوهشکده انتظار نور به پژوهشکده مهدویت و آیندهپژوهی است.
وی گفت: این یک تغییر نام صرف نیست و به تبع آن، گروهها هم تغییر نام داده و هویت و ماهیت پروژهها هم دچار دگرگونی شده است و پژوهشهای آتی نگاهی عمیق و با بهرهگیری از مباحث علم آینده پژوهانه خواهد داشت.
آیندهپژوهی بر مبنای سکولاریسم است
رئیس پژوهشکده مهدویت و آیندهپژوهی نیز در این مراسم تصریح کرد: تحقیق و تفحص در یکی از مهمترین باورهای اسلامی مغتنم و موجب افتخار است و از یک دهه قبل تاکنون اقدامات قابل تحسینی به رغم کمبود نیرو و امکانات انجام شده است.
حجتالاسلام غلامرضا بهروزلک خاطرنشان کرد: تاکنون 10 گفتمان در پژوهشکده برگزار شده و آثار مختلفی در این زمینه تولید شده که برخی از آنها برنده جایزه کتاب سال حوزه نیز شدهاند.
بهروزلک افزود: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با توجه به رهنمود مقام معظم رهبری به عنوان نماد روشنفکری در حوزه مأموریتهایی دارد و ما باید عقبه فکری مباحث مهدویت را پیگیری کنیم.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آیندهپژوهی ادامه داد: از جمله پروژههای کلان این پژوهشکده، فلسفه مهدویتپژوهی است که به عنوان یک دانش مستقل و مطالعه بینرشتهای مطرح است.
وی بیان داشت: پالایش روایات مهدوی اقدام دیگری بوده است که در پژوهشکده انتظار نور صورت گرفته است و مهدویت در فرق و مذاهب اسلامی از دیگر کلانپروژههای مصوب این پژوهشکده است.
بهروزلک گفت: آیندهپژوهی دانشی رو به گسترش در سراسر جهان است و کشورهای مختلف در این زمینه سرمایهگذاری کردهاند، اما آسیبی که متوجه پژوهشها است، این است که این پژوهشها مبتنی بر مبنای سکولاریسم است و ما باید آیندهپژوهی را با الهام و بهرهگیری از تعالیم قرآن و روایات معصومین (ع) دنبال کنیم.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آیندهپژوهی تصریح کرد: تاکنون هیچ گروهی در زمینه آیندهپژوهی اقدام نکرده و دست نیاز به سوی حوزههای علمیه برای مطالعات دینی در این زمینه دراز است و تغییر عنوان پژوهشکده از «انتظار نور» به پژوهشکده «مهدویت و آیندهپژوهی» با چنین ذهنیتی صورت میگیرد.
در ساختار جدید پژوهشکده مهدویت و آیندهپژوهی، سه گروه «مبانی مهدویت»، «اهداف مهدوی» و «آیندهپژوهی» تعریف شده است.