خبرگزاری مهر – گروه اقتصادی: وقوع پنجمین حادثه پی درپی فوران گاز و آتش سوزیهای 70 متری چاههای نفت و گاز - از جمله به دلیل فرسودگی خطوط انتقال - در حالی به یک پدیده عادی در صنعت نفت ایران تبدیل شده است که روز گذشته تکرار این حادثه منجر به جان باختن سه نفر از کارکنان شرکت نفت شد.

به گزارش خبرنگار مهر، فوران گاز، نشت نفت و آتش سوزی چاهها پدیده غریبه ای برای صنعت نفت ایران نیست، به طوریکه پس از فوران گاز از چاههای 23 و 29 میدان کنگان ( تیر سال 1385)، فوران گاز و نشت نفت از میدان ابوذر به عنوان بزرگترین میدان نفتی خلیج فارس( بهمن سال 1387)، فوران گاز از میدان نفتی رشادت (آبان ماه 1388)، فوران گاز و نشت نفت از چاه شماره 104 میدان مارون (دی ماه 1388)، این بار قرعه فوران چاههای نفت و گاز ایران به نام چاه شماره 24 میدان نفتی "نفت شهر" در شهرستان قصر شیرین افتاد.

بر این اساس چاه شماره 24 میدان نفتی نفت شهر از بامداد روز گذشته 8 خرداد ماه به دلایل نامشخصی به دنبال نشت و فوران گاز دچار آتش سوزی شد که ارتفاع شعله های آتش، دود و خاکستر آن حدود 70 متر گزارش شده است.

اما تفاوت عمده فوران نفت و گاز از چاه شماره 24 میدان نفت شهر با  5 حادثه مشابه در سه سال اخیر آن است که این بار تنها محیط زیست قربانی نیست بلکه سه نفر از کارکنان صنعت نفت ایران نیز کشته شدند.

احتمال کنترل آتش 70 متری نفت شهر تا 30 روز آینده

پیگیری های خبرنگار مهر از محل وقوع حادثه حاکی از آن است که در حال حاضر فوران، نشت گاز و نفت و حجم آتش سوزیها به قدری وسیع است که با وجود استقرار تیمهای عملیاتی و تخصصی مهار چاه هنوز یک جمع بندی کارشناسی شده ای در مورد دلایل ایجاد حادثه بدست نیامده است.

در همین حال یک مسئول نفتی با بیان اینکه از هفته گذشته فوران های جزئی گاز از اطراف چاه شماره 24 میدان نفت شهر گزارش شد که این نشتی ها توسط تیمهای تعمیراتی در مدت چند ساعت مهار شد، به خبرنگار مهر، گفت: پیش بینی می شود یکی از دلایل ایجاد این حادثه شکست سازندهای داخل چاه باشد.

به گفته وی به علت شکستگی در سازند در لایه‌های بالایی مخزن، گاز از طریق این لایه‌ها به سطح زمین راه پیدا کرده و منجر به انفجار دکل مستقر بر روی چاه و جان باختن سه نفر از کارکنان شده است.

شاپور اعتصامی مدیر فنی شرکت نفت و گاز غرب هم یکی از دلایل آتش سوزی چاه شماره 24 میدان نفت شهر را فوران نفت و نشت گاز عنوان کرده و گفته است: برنامه اطفای حریق این چاه به شرکت ملی حفاری با توجه به تجربه مناسب این مجموعه در زمینه خاموش کردن چاهها واگذار شده است.

این مقام مسئول همچنین با اشاره به اینکه پیش بینی می شود مهار چاه آسیب دیده به 2 هفته تا یک ماه زمان نیاز داشته باشد، تصریح کرد: باید مجموعه تیم مهار چاه بر اساس اطلاعات مخزنی، تاسیسات سرچاهی و حفاری در نهایت به یک گزینه واحد برای اطفای آتش دست یابند.

حسن کاکی کاروانی مدیر عملیات خشکی حفاری شمال هم از آغاز عملیات مهار آتش سوزی چاه شماره 24 خبر داد و گفت: عامل حادثه میدان نفت‌ شهر به‌ طور قطع با مسائل فنی و ایمنی ارتباطی ندارد بلکه علت حادثه را باید در رفتار مخزن جستجو کرد.

همچنین احمد قلعه بانی مدیرعامل شرکت نفت روز گذشته با صدور حکمی حیدر بهمنی مدیرعامل شرکت ملی حفاری را به عنوان مسئول تیم عملیات مهار چاه شماره 24 میدان نفت شهر معرفی کرده است.
 
آتش " نفت شهر" دامن بورس را هم گرفت

به گزارش مهر، گستره آتش سوزی و فوران گاز از میدان نفت شهر تنها محدود به تاسیسات نفتی این منطقه خالی از سکنه نبوده بلکه وقوع این حادثه واکنش فعالان بازار بورس تهران را هم به همراه داشته است.

با تخریب کامل دکل چینی شماره 118 حفاری شمال در حادثه میدان نفت شهر میزان درآمدهای این مجموعه نفتی روزانه حدود 40 میلیون تومان کاهش یافته است که این موضوع منجر به کاهش سوددهی حفاری شمال در روزهای آینده خواهد شد.

شرکت حفاری شمال ارزش دکل 118 تخریب شده خود را حدود 15 میلیون دلار عنوان کرده و یادآور شده است: برای تامین دستگاهی مشابه آن به 20 میلیون دلار سرمایه گذاری جدید نیاز دارد.

فعالان بازار بورس هم پیش بینی می کنند با کاهش سرمایه و سود آوری این مجموعه نفتی، ارزش سهام حفاری شمال در بورس را با کاهش دهد.

میدان نفتی نفت شهر در فاصله یکصد کیلومتر شمال غربی ایلام و 230 کیلومتری جنوب غربی کرمانشاه واقع شده که این میدان نفتی در سال 1923 میلادی در تاقدیس نفت شهر کشف شد.

در حال حاضر میدان نفت شهر تنها میدان نفتی در حال تولید استان کرمانشاه بوده که دارای 692 میلیون بشکه ذخیره نفت خام و مقادیری ذخیره گاز طبیعی در کلاهک گازی است.