سفیر جمهوری اسلامی ایران در منامه در پاسخ به اظهارات و ادعاهای نادرست اخیر آدم ارلی سفیر آمریکا در بحرین درمورد مسائل هسته ای، تشدید تحریم و بیانیه تبادل سوخت، سیاستهای آمریکا را منفعل و شتابزده توصیف کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، امیرعبداللهیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در بحرین در گفتگویی با روزنامه الوسط چاپ بحرین در پاسخ به اظهارات و ادعاهای نادرست اخیر آدم ارلی سفیر آمریکا در بحرین در مورد مسائل هسته ای، تشدید تحریم و بیانیه تبادل سوخت، سیاستهای آمریکا را منفعل وشتابزده یاد کرد. 

وی در پاسخ به سوالی پیرامون پیش نویس قطعنامه ارائه شده به شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر افزایش تحریم، اظهار داشت: احتمال تشدید تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران به عنوان تجربه ای تکراری، ناکارآمدی خود را اثبات کرده است. جمهوری اسلامی ایران همواره  مخالفت خود را با چنین روش هایی اعلام کرده و سیاستهای خود را جهت ممانعت از اجرای آن از طرق دیپلماسی و روابط ممتاز خود با بسیاری از کشورهای جهان ادامه می دهد، ولی چنانچه تحریم هایی علیه ما اعمال شود ما برنامه ها و طرح های مناسبی برای مقابله با آن و کاهش زیان های آن داریم که بموقع خود اعلام خواهد شد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در منامه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص توافقنامه تبادل سوخت هسته ای بین ایران، ترکیه و برزیل که تهران آن را یک دستاورد می داند، ولی برخی دیگر آن را عدول از مواضع سابق تفسیر می کنند، تصریح کرد: این توافق مرحله جدیدی از اثبات حسن نیت جمهوری اسلامی ایران و تقویت اعتماد متقابل می باشد. گزارشات آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید می کند که ما روند غنی سازی بومی را در داخل اراضی ایران جهت تأمین سوخت تاسیسات هسته ای غیرنظامی ادامه می دهیم. ولی در موضوع  تامین سوخت هسته ای رآکتور تحقیقاتی تهران راهکار آن در بیانیه سه جانبه تهران، برزیل و آنکارا بیان شده است.

وی ادامه داد: تلاشهای ترکیه و برزیل را در این زمینه ارج می نهیم و معتقدیم این فرصت جدیدی فراروی  گروه (1+5) است  آن چیزی که در تهران انجام شد بیانیه بود و نه توافقنامه و این بیانیه را نمی توان به عنوان عقب نشینی تلقی کرد بلکه گامی به سوی جلو در جهت نشان دادن حسن نیت مضاعف ایران و اعتماد بیشتر است.

امیر عبداللهیان در پاسخ به سوال الوسط مبنی بر اینکه، توافق اخیر همان پیشنهادی است که قدرتهای بزرگ در مذاکرات ژنو و وین مطرح کردند، چرا ایران از ترکیه و برزیل پذیرفت ولی چند ماه پیش همین پیشنهاد را گروه بین المللی رد کرد؟، اظهار داشت: اعتماد امری طرفینی است و اعتماد سازی جاده ای دوطرفه است. برخی از کشورهای گروه 1+5 با روشهای غیرطبیعی و پیچیده سعی داشتند به نیات خود دست یابند. ترکیه و برزیل از باب حسن نیت وارد شدند. ما معتقدیم گام بعدی مسیر طبیعی آن آژانس است و راه برای مذاکرات تهران و گروه 1+5  نیز همواره باز است. اما طرف مقابل نیز باید در مسیر اثبات حسن نیت خود و اجتناب از دیپلماسی فریب گام بردارد. 

سفیرجمهوری اسلامی ایران در بحرین در پاسخ به سوال دیگری درخصوص اقدام گروه بین المللی در پاسخ به توافق مبادله سوخت هسته ای در تهران و عکس العمل آن با ارائه طرح پیش نویس تشدید تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران از طریق شورای امنیت گفت: اگر سوال شما در خصوص رویکرد برخی از کشورهای غربی باشد، خوب این طبیعی است که کشورهایی که اعمال فشار می کنند، فشارهای خود را ادامه می دهند و اهداف و نیات آنها برای همه شناخته شده است و طبیعی است که آنها نیز سیاستهای قدیمی خود را تداوم بخشند. شرایط کنونی، بویژه پس از بیانیه اخیر بدون هیچگونه شک و تردیدی مشخص کرد که رفتار آنها بر اساس حکمت، درایت ومنطق نیست. در حالی که سیاست ایران مبتنی برحکمت، درایت و منطق است، سیاست آمریکا منفعل و شتابزده است. آقای اوباما باید در سیاستهای کشورش بازنگری کند و از صاحبان عقل وخرد در ایالات متحده آمریکا استفاده کند تا سیاستهای آمریکا را به سمت و سوی درست سوق دهند.

امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه، مواضع ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا معروف است در خصوص موضع روسیه چه نظری دارید؟ آیا فکر نمی کنید که روسیه از کمک به برنامه های هسته ای شما دست برداشته است؟ گفت: با توجه به روابط مستحکم وقوی بین ایران و روسیه، ملت بزرگ ایران موضع اخیر روسیه را نمی پذیرد و از دولت ایران در مورد موضع روسیه سوال می کنند. ولی ما پاسخی نداریم این روسیه است که باید مواضع خود را توضیح دهد.

خبرنگار الوسط در سوالی گفت: جناب سفیر؛ با مروری بر مفاد پیش نویس قطعنامه مجازات های جدید علیه ایران، برای اولین بار کشتی هائی را که به ایران رفت و آمد می کنند، هدف قرار داده است ونیز ممنوعیت سرمایه گذاری های خارجی در ایران و اعمال تعهدات بین المللی علیه کشورها جهت اجرای اقدامات شدید نسبت به واردات و صادرات از ایران؟ برخی معتقدند مجازاتهای جدید به منزله اعلام جنگ است، آیا اینطور نیست که امیرعبداللهیان گفت: در مورد پیش نویس قطعنامه و (با احتمال صدور آن) حتی در آخرین لحظات صدور آن تغییراتی در آن اعمال خواهد شد. ولی چنانچه قطعنامه ای بدین صورت و با این روشی که اشاره کردید صادر شود، جمهوری اسلامی ایران تصمیم دیگری خواهد گرفت. 

سفیر ایران در منامه تاکید کرد: آنچه باید بدانیم این است که برخی از قدرتهای بزرگ در شعار با برنامه هسته ای صلح آمیز ایران مخالفت می کنند زیرا ایران یک کشور مهم و بزرگ در منطقه و از ظرفیت های متنوع و گسترده و جایگاه والایی برخوردار است و همچنین  یک بازار بزرگ و دارای امکانات بسیار می باشد. این کشورها به خوبی می دانند که این شعارها در قبال حق هسته ای ایران نمایشی بیش نیست. وقتی که روی صحنه نمایش قرار دارند شعارهای به ظاهر یکپارچه ای سر می دهند ولی همین که از سن تئاتر پایین آمدند منافع آنها درتضاد بوده وهر کدام به سمت منافع خود حرکت می کنند و برعکس آن  شعارها را می بینیم. طی 30 سال از تحریم در سالهای گذشته، بیشترین سرمایه گذاریها در ایران از سوی برخی از همان کسانی بوده که اکنون با منطق تحریم سخن می گویند. 

گفتنی است آدم ارلی چند روز پیش در گفتگو با روزنامه های الایام و الوطن، در واکنشی به بیانیه تبادل سوخت هسته ای در تهران، درتوجیهی برای مخالفت دولت متبوعش با این بیانیه ادعا کرده است که  ایران می خواهد آزاد باشد تا هرچه می خواهد بدون وجود نظارت بین المللی انجام دهد. این درحالی است که آژانس بین المللی انرژی هسته ای بارها برهمکاری کامل کشورمان با آژانس تاکید داشته است.