به گزارش خبرنگار مهر در قم، علیاکبر علیخانی صبح سهشنبه در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه دغدغههای موجود در حوزه علوم انسانی بسیار است اظهار داشت: از منظر پژوهشهای علوم اجتماعی مسئلهمحور نبودن مطالعات علوم انسانی و اجتماعی یکی از مشکلات بزرگ محسوب میشود بنابراین باید به سمتی گام برداشت که حل مسائل محوریت پیدا کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر برخی از استادان این حوزه بر علائق خود تاکید میکنند و به حل مسائل توجه ندارند.
رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی بیان کرد: اساتید و محققان این حوزه در راستای آرمانهای خود تحقیق میکنند و این مسئله در نشریات علمی و پژوهشی نیز مشهود است به گونهای که نشریات برای این چاپ میشود که به موضوعی پرداخته شود نه اینکه مسئلهای در کشور حل شود در حالیکه باید به سمتی پیش رفت که دانش اجتماعی ارتقا پیدا کند.
تحقیقات علوم انسانی بومی نیست
وی بومی نبودن تحقیقات را از دیگر معضلات علوم انسانی برشمرد و اضافه کرد: هر چند این معضل از ابتدای ورود علوم انسانی به ایران وجود داشته و بیشتر متون از غرب وارد شده و مورد مطالعه و تدریس قرار گرفته است در حالیکه باید کتابها و مقالات بومی میشد تا به موضوعاتی پرداخته شود تا مورد نیاز جامعه باشد، نه اینکه مطالعاتی انجام شود که با نیازهای موجود مطابقت ندارد.
علیخانی گفت: عدم مطابقت علوم با نیازهای جامعه موجب میشود که این تصور به وجود بیاید که شما با افراد گنگی تعامل میکنید که صحبتهای شما را متوجه نمیشوند و علت آن این است که این تئوریها در فضای دیگری شکل گرفته و اهداف دیگری را دنبال میکند در حالیکه باید در این فضا شکل بگیرد تا مشکلات جامعه را حل کند.
علوم اجتماعی و انسانی کاربردی شود
وی کاربردیشدن علوم اجتماعی و انسانی را بسیار مهم خواند و افزود: این مسئله متأسفانه مورد غفلت واقع شده است و در انجام تحقیقات به این مهم توجهی نمیشود در حالیکه باید تحقیقات کاربردی باشد و در جهت حل مشکلات کشور گام بردارد و این دغدغه تمام افرادی است که در این حیطه فعالیت می کنند و تلاش مراکز تحقیقاتی بر تحقق این هدف استوار شده است.
رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی از حاشیه خارج کردن علوم انسانی در جامعه را از دیگر معضلات این علوم برشمرد و خاطرنشان کرد: البته تأسیس جشنواره بینالمللی فارابی و توجه اساتید و صاحبنظران به این مسئله تا حدودی در این راستا قدم برداشته است، به ویژه اینکه اساتید این حوزه توجه ویژهای به این جشنواره داشتهاند و توانستهاند جایگاه علوم انسانی را ارتقا بدهند.
وی اظهار امیدواری کرد که دغدغههای موجود در حوزه علوم انسانی برطرف شود و این آرمان تمام افراد و موسساتی است که در این زمینه فعالیت می کنند.
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۵:۲۰
قم - خبرگزاری مهر: رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی گفت: رفع دغدغههای موجود در حوزه علوم انسانی، آرمان تمام افراد و موسساتی است که در این زمینه فعالیت میکنند.