امسال بيش از يك ميليون و سيصد هزار كلاس اولي در جشن شكوفه ها پا به عرصه تعليم و تربيت مي گذارند و دنياي قشنگ مدرسه را تجربه مي كنند ، دنيايي كه همراه اضطراب و دلهره شب هاي امتحانش ، طعم دلنشين نمره بيست و صفاي كلاس درس را نيز دارد ، اما همين دنياي قشنگ به دليل ناشناخته بودنش گاهي به كابوس شبانه كودكان تبديل مي شود ، كابوسي كه با نزديكي به آغاز سال تحصيلي زجر آورتر مي شود ، اماچرا كودكان از مدرسه مي ترسند؟
مدير كل دفتر آموزش و پرورش ابتدايي وزارت آموزش و پرورش با تاكيد بر اينكه مهم ترين دليل وحشت نوآموزان از مدرسه عدم گذراندن دوره پيش دبستاني است ، مي گويد : والدين كلاس اولي ها ، خصوصا آنهايي كه دوره پيش دبستاني را سپري نكرده اند با قرار دادن نوآموزان در فضاي مدرسه و در جمع دانش آموزان بايد نسبت به آشنايي آنها با محيط مدرسه اقدام كنند.
ترس از مدرسه سبب كاهش يادگيري مي شود
عباس حاجي آقالو با تاكيد بر اينكه بسياري از نوآموزان در روزهاي اول ورود به مدرسه دچار ترس و دلهره مي شوند ، مي افزايد : ترس از مدرسه سبب كاهش ظرفيت يادگيري شده و نوآموز را از فضاي آموزشي دلزده مي كند و اين در حالي است كه والدين مي توانند با كمي دقت اين ترس را به شوق يادگيري تبديل كنند.
مدير كل دفتر آموزش و پرورش ابتدايي ادامه مي دهد : ترس از مدرسه ضمن اينكه سبب كاهش يادگيري نوآموز مي شود عوارضي همچون ناخن جويدن ، شب ادراري و كابوس هاي شبانه را نيز دربر دارد.
كارشناس مسوول واحد آموزش هاي پيش دبستاني دفتر آموزش و پرورش ابتدايي مي گويد : به نظر من شركت نوآموزان دوره پيش دبستاني قبل از ورود به مدرسه براي سازگاري با محيط الزامي است.
سهيلا نظري با تاكيد بر اينكه بيش از 70 درصد از نوآموزاني كه وارد مدرسه مي گذارند ، دوره پيش دبستاني را نمي گذرانند ، مي افزايد : كودكان قبل از ورود به دبستان بايد مهارت هايي همچون سازگاري با محيط ، دقت در تمركز حواس ، پيروي از برنامه هاي منسجم را كسب كنند چرا كه در اين صورت به دليل شناخت محيط مدرسه و هماهنگي با آن نوآموز راحت تر جو مدرسه را قبول مي كند.
وي با اشاره به اينكه والدين به دليل مشغله هاي شغلي نمي توانند توانمندي هاي قبل از ورود به مدرسه را به كودكان بياموزند ، مي گويد : كودكان به دليل مشكلاتي همچون ساختمان محل سكونت ، تعداد محدود خواهران و برادران ، فرهنگ هاي متفاوت و گويش هاي مختلف در كسب مهارت هايي به منظور سازگاري با اجتماع محدود هستند در نتيجه در بدو ورود به مدرسه با مشكل روبه رو مي شوند.
ترس كلاس اولي ها ريشه در ترس مادر دارد
يك روانشناس نيز با تاكيد بر اينكه قسمت اعظم ترس از مدرسه توسط مادر نوآموز به وي منتقل مي شود ، به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : نوآموز در روز اول مدرسه دلهره و اضطراب دارد چرا كه نه تنها تا كنون محيط هاي جديد را تجربه نكرده است چه بسا دلهره و اضطراب جدايي از مادر را نيز دارد.
دكتر مهيار مهرابي مي افزايد : به نظر من قبل از حل مشكل ترس نوآموزان بايد مشكل ترس از جدايي مادر را حل كرد ، چرا كه مادر همانطور كه به راحتي محبت خود را به كودك منتقل مي كند ، ترس ، اضطراب و نگراني خود را نيز به صورت ناخودآگاه به كودك انتقال مي دهد.
يك كارشناس علوم تربيتي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : ترس از مدرسه ريشه در محيط زندگي و نوع تربيت كودك دارد.
دكتر خداداد ميرزايي با تاكيد بر اينكه براي حضور كودك در مدرسه والدين بايد از 4 سالگي تدبير لازم را بينديشند ، مي افزايد : نوآموزان قبل از ورود به مدرسه بايد چگونگي برقراري ارتباط با ديگران را بياموزند و براي آموزش برقراري ارتباط بايد والدين از4 سالگي به كودك چگونگي برقراري ارتباط را بياموزند.
اين استاد دانشگاه مي افزايد : والدين بايد از 4 سالگي آرام آرام انجام امور شخصي كودك را به خود واگذار كنند تا ضمن آشنايي كودك با وظايف خود حس اعتماد به نفس را نيز در وي به وجود آورند.
وي با اشاره به اينكه ترس از مدرسه در خانواده هايي كه سطح تحصيلات والدين پايين است بيشتر است ، مي گويد : والدين بايد نوآموزان را از سنين 4 تا 5 سالگي با محيط مدرسه و كتاب و دفتر با روش هاي مختلفي همچون بازي آشنا كنند تا كودك بتواند به سرعت با اعتماد به نفس و آشنايي كه با محيط اطراف دارد خود را با مدرسه هماهنگ كند.
والدين مقصران اصلي ترس از مدرسه كودكان
يك معلم مقطع ابتدايي با تاكيد بر اينكه والدين مقصران اصلي ترس از مدرسه كودكان هستند ، مي گويد : نوآموزان از مدرسه مي توسند چون هنوز اعتماد كردن به ديگران را بلد نيستند.
مهسا اعواني مي افزايد : در روز اول مدرسه نه تنها بچه ها كه گاهي مادران نيز از گريه بچه ها گريه مي كنند ، در حاليكه آنها مي توانند به راحتي و با جديت بچه را با محيط مدرسه آشنا كرده و به وي بياموزند كه حالا مستقل شده و بايد بتواند بدون حضور او در محيط مدرسه به وظايفش بپردازد.
وي تاكيد مي كند : زماني كه نوآموزان براي حضور در مدرسه گريه مي كنند والدين به هيچ وجه نبايد با وي همدردي كنند و با محبت نوآموز را به كلاس آورده و با معلم آشنا نمايند و نقش وعلم را همانند نقش خودشان در ذهن نوآموز پررنگ كنند.
شهريور رو به پايان است و با هر خورشيدي كه غروب مي كند ، كلاس اولي ها يك روز به مدرسه نزديك تر مي شوند ، مدرسه اي كه شايد براي آنها دنياي ناشناخته اي است كه بزودي تمام ناشناخته هايش آشنا مي شود.