به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، با وجود اینکه هنوز چند روزی تا پایان فصل بهار باقی مانده است ولی گرمای طاقت فرسا مدتهاست که در استان خوزستان آغاز شده به گونه ای که برخیها حتی این احتمال را داده اند که گرمای هوا در برخی از روزها از 50 درجه هم فراتر رفته است.
همین گرمای زودرس و طاقت فرسا باعث شده نیاز به وسایل خنک کننده به شدت افزایش یابد و به وضعیتی رسیده که در هوای کنونی خوزستان، مردم حتی نمی توانند برای چند ساعتی کولرهای خود را خاموش کنند و به عبارتی کولرها 24 ساعته روشن است تا شاید وضعیت آب و هوایی فعلی خوزستان از این طریق تحمل پذیرتر شود.
گرد و غبار که میهمان همیشگی مردم خوزستان در سه سال اخیر بوده هم مزید بر علت شده که کسی نتواند حتی در ساعاتی که هوا تا حدودی خنک می شود نیز پنجره را باز کند زیرا به جای هوای خنک این ذرت مزاحم گرد و غبار هستند که جانشین هوای داخل منزل می شود و مردم مجبور هستند در چنین شرایطی در خانه بمانند و کولرهای خود را روشن نگه دارند.
اما حوادث پیش بینی نشده ای که البته مردم خوزستان سالهاست به آن عادت کرده اند حتی نشستن در خانه را برای مردم عذاب آور می کند؛ یکی از این حوادث، قطعیهای مکرر برق در نقاط مختلف استان به خصوص شهرستان اهواز است که این روزها در اوج گرما به اوج خود رسیده و باعث کلافگی بیش از حد مردم شده است.
شاید تصور کلافگی در گرمای 50 درجه و در ساعت 3 بعد از ظهر با وجود پدیده گرد و غبار و اضافه شدن قطعی برق برای هیچ کس حتی قابل تصور نباشد ولی مردم خوزستان این روزها به دفعات با چنین لحظه های خسته کننده ای مواجه هستند و آن را با پوست و گوشت خود لمس می کنند.
قطعیهای مکرر برق هم در شرایطی پیش آمده که وضعیت بارش باران در سالی که گذشت، بسیار مطلوب بوده و ذخیره پشت سدها برای تامین برق در وضعیت ایده آلی است ولی باز هم مردم خوزستان همانند دو سال گذشته که به علت پدیده خشکسالی و کمبود بارش باران، با سهمیه بندی برق مواجه بودند، امسال نیز باید با قطعیهای مکرر برق کنار بیایند.
برخی مدیران متولی امر در این خصوص می گویند: به علت افزایش گرمای اهواز، استفاده از دستگاه های خنک کننده به شدت بالا رفته و متعاقب آن مصرف برق به میزان بی سابقه ای رشد داشته است به گونه ای که در طول سالهای گذشته هیچگاه پیک مصرف در خردادماه به 5400 مگاوات نرسیده بود ولی امسال این میزان مصرف برق در استان محقق شد.
گفته می شود ادامه این روند مصرف برق در استان خوزستان بی شک ارائه برق به مشترکان را با مشکل جدی مواجه می کند و در این خصوص باید مردم بیشتر صرفه جویی کنند.
ولی درخواست صرفه جویی از مردمی که چنین شرایط غیرقابل تصوری را تحمل می کنند در وضعیت کنونی به چه میزان قابل قبول است و چرا مدیران استان همواره عادت کرده اند مشکلات را به گردن مردم بیندازند و هیچگاه مشکل اصلی را مدیریت ناکارآمد خود معرفی نمی کنند.
یکی از شهروندان اهواز در این خصوص می گوید: منطقی ترین راه فرار مردم از این گرمای طاقت فرسا و گرد و غبار خسته کننده حضور در منزل و روشن نگه داشتن دستگاه خنک کننده و استفاده از تلویزیون و.... است بنابراین افزایش مصرف برق در چنین شرایطی طبیعی است ولی چرا مدیریت برق استان خود را برای چنین روزهایی که در استان به تعداد فراوان رخ می دهد آماده نکرده است؟
علی حمادی عنوان می کند: اکنون که وضعیت ذخیره آب پشت سدهای استان ایده آل است نباید به علت افزایش دما، مردم در اوج گرما با قطعی برق مواجه شوند.
رضا حزباوی هم در این خصوص می گوید: اتفاقا اکنون که گرما به اوج خود رسیده است نباید مردم را در بی برقی رها کرد بلکه باید با کار و تلاش مضاعف وضعیت را به گونه فراهم کرد که آنها بر این گرما غلبه کنند.
وی افزود: اگر امسال که بارش باران عالی بوده چنین وضعی پیش بیاید فردا روزی اگر با خشکسالی مواجه شدیم و این گرما پیش آمد چه سرنوشتی برای مردم رقم می خورد و وقتی برق قطع می شود فرزندانم از شدت گرما به گریه می افتند و من به عنوان پدر، هیچ کاری نمی توانم برای آنها بکنم.
در این خصوص مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز دلیل خاموشیهای چند روز اخیر در برخی از مناطق شهر اهواز را افزایش دما تا 51 درجه سانتیگراد عنوان کرد و گفت: افزایش دما موجب شده تا مصرف برق نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 20 درصد افزایش داشته باشد.
یدالله حضرتی افزود: افزایش دما و مصرف، خود به خود آسیبپذیری تجهیزات برق از جمله سیمها و ترانسفورماتورها را بیشتر میکند و در نتیجه اتفاقاتی حادث میشود.
وی تصریح کرد: همچنین از ابتدی سال تاکنون به طور مکرر در نقاطی از شهر اهواز با سرقت سیم شبکه برقدار مواجه شدیم. این مسائل دست به دست هم میدهند و باعث تحمیل برخی خاموشیها و حوادث ناشی از آن میشود.
مشترکان خانگی در استان حدود 49 برق تولیدی نیروگاهها را مصرف می کنند. طبق آمار حدود 61 درصد مصرف انرژی الکتریکی مربوط به بخش های اداری و عمومی و حدود 49 درصد دیگر را مشترکان خانگی استفاده می کنند، این درحالی است که در استان خوستان با وجود صنایع بزرگ از جمله نفت، گاز، پتروشیمی و فولاد و صنایع متوسط و کوچک خصوصی، مصرف برق در صنعت بیشتر از بخشهای خانگی و عمومی است.
در عین حال استان خوزستان از نظر تولید نیروی الکتریکی(برق)، یکی از قطبهای کشور به شمار می رود زیرا در این استان شش سد بزرگ بر روی رودخانه های استان احداث شده و بزرگترین تولید کننده انرژی الکتریکی توسط نیروگاه های برق آبی در کشور است.
نیروگاه رامین اهواز یکی از بزرگترین نیروگاه های حرارتی کشور به شمار می رود که در شمال شرق اهواز واقع شده و در ناحیه جنوب نیز دو نیروگاه جدید گازی آبادان و خرمشهر در حال بهره برداری و تولید انرژی الکتریکی هستند. به طور کلی 12 نیروگاه شامل، حرارتی، گازی و برق آبی در استان وجود دارد که کلیه آنها آمادگی تولید را در تابستان سال دارند که از این تعداد سه نیروگاه، خرمشهر، زرگان و نیروگاه فجر مربوط به بخش خصوصی هستند.
با توجه به اینکه نیروگاه های حرارتی به طور دائمی وظیفه تامین انرژی الکتریکی پایه را بر عهده دارند در صورتیکه مشکل خاصی به وجود نیاید این نیروگاه ها آمادگی دارند به طور کامل در تامین انرژی شبکه همکاری کنند. از طرفی نیز با توجه به بارندگیهای بسیار خوب در زمستان گذشته به نظر می رسد نیروگاه های برق آبی نیز مشکل خاصی برای تولید انرژی الکتریکی نداشته باشند.
به دنبال توسعه صنعتی و اجتماعی و رشد جمعیت در استان، نیاز مصرف انرژی الکتریکی در سالهای اخیر رشد مضاعفی داشته که حداکثر مصرف استان در سال 87 معادل پنج هزار و 422 مگاوات بوده که با رشد هفت درصدی در سال گذشته به 5 هزار و 809 مگاوات رسیده و برای تامین چنین رشدی نیاز به سرمایه گذاری عظیمی از سوی دولت است.
همچنین مدیرعامل شرکت برق منطقه ای خوزستان گفت: به دلیل افزایش شدید دما در روزهای اخیر مصرف برق در استان رشد فزاینده داشته و به مرحله خطرناکی رسیده است.
مسعود معین پور اظهار داشت: درصد انرژی مشترکان برق در استان به ترتیب در بخش های صنعتی، خانگی، عمومی، تجاری و کشاورزی معادل 39، 36، 15، 6 و چهار درصد است که در مقایسه با میزان کشوری وضعیت بهتری را نشان می دهد زیرا در کشور به طور معمول مصرف خانگی بیشتر از مصرف بخش صنعتی است.
مدیرعامل شرکت برق منطقه ای خوزستان گفت: مصرف انرژی در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن حدود دو درصد رشد داشته است. همچنین این شاخصه در دو ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته حدود 12 درصد رشد داشته است به گونه ای که باید اعلام کنم این میزان بسیار نگران کننده شده است.
وی ادامه داد: همچنین پیک بار مصرفی شبکه سراسری در سال گذشته 37 هزار و 617 مگاوات بوده که برای سال جاری 39 تا 40 هزار مگاوات پیش بینی شده است.