به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس سید جعفر تشکری هاشمی افزود: در نظر داریم بر اساس طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهر تهران، قواعد پارکینگ سازی را متحول کنیم تا وضعیت پارک خودروها در حاشیه خیابانها ساماندهی شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با فرسودگی معابر و اعمال نشدن استانداردهای شهر سازی در برخی مناطق تهران به خصوص منطقه 9 با ازدحام پارک خودروها در حاشیه خیابانها و حتی کوچه هایی با عرض کمتر از 6 متر مواجه هستیم، تصریح کرد: هم اکنون تهران نیازمند اعمال تجارب روز دنیا در زمینه پارکینگ سازی است چرا که تامین فضای پارک خودرو، یعنی ترافیک کمتر و ترافیک کمتر یعنی ایمنی بیشتر.
تشکری هاشمی با اشاره به اینکه در حال حاضر بسیاری از پارکینگها تنها 60 درصد از زیر بنا را به خود اختصاص داده اند، متذکر شد: اگر پارکینگها 80 تا 90 درصد زیر بنا را در طبقات منفی یک و پایین تر تشکیل دهند، بدون شک روند ساخت و ایجاد فضای پارک بیشتر در شهر محقق می شود.
وی به کاهش هزینه های ساخت پارکینگها با 95 درصد تخفیف اشاره و عنوان کرد: با احداث پارکینگهای مکانیزه و اعمال تخفیفهای قابل توجه تا حدود 95 درصد در زمینه احداث پارکینگهای عمومی، بدون شک در آینده حجم زیادی از مشکل تامین جای پارک برای تهرانیها برطرف می شود.
تشکری هاشمی اجرای شیوه های نوین در زمینه پارکینگ سازی در شهر تهران را کلید حل بسیاری از مشکلات دانست و گفت: در سالهای گذشته قواره های پارکینگ سازی تغییر نکرده در صورتی که اگر به طور مثال، ارتفاع سقف پارکینگها از 2 متر و بیست سانتی متر به 3 متر و 60 سانتی متر در طبقات منفی و پایین تر افزایش یابد، بدون شک تامین فضای پارک در شهر تهران رونق دو چندان می یابد.
وی در ادامه گفت: ایمن سازی معابر باید اولویت نخست مناطق 22 گانه تهران باشد چرا که وضعیت حمل و نقل عمومی مناطق با تکیه بر ایمن سازی می تواند به وضعیت خوب و مطلوبی برسد. به طور مثال در منطقه 9 که در محدوده شمال خط یک اتوبوسهای تندرو را دارد، در جنوب و در بزرگراه شهید آیت الله سعیدی نیز خط 2 اتوبوسهای تندرو، بدون شک ایمن سازی می تواند از حجم مشکلات در زمینه حمل و نقل عمومی و خصوصی بکاهد.