ظهور و گسترش نهادهای فراملی و تعمیق فرایند همگرایی در این نهادها مفهوم هویتهای فراملی را برجسته ساخته است. سؤال این است که آیا گسترش عمودی این نهادها و سازمانها چالشی برای هویتهای ملی خواهد بود یا نه؟
توماس ریس در قالب کتابی که ماه آینده میلادی توسط انتشارات دانشگاه کرنل آمریکا منتشر می شود این موضوع را در مورد اتحادیه اروپایی مورد بحث قرار میدهد. آنچه در ادامه میآید بخشهایی از خلاصه کتاب اوست:
فرایند همگرایی تأثیرات عمیق و بلند مدتی بر هویت شهروندان کشورهای اروپایی خواهد گذاشت. این شهروندان در کنار هویتهای ملی خود، هویت اروپایی را نیز برای خود قائل هستند.
در واقع هویت فراملی اروپایی برای این شهروندان مکمل و تکمیل کننده هویت ملی تلقی میشود و نه هویتی که این هویت ملی را به چالش بگیرد.
بر این اساس شاهد ظهور تدریجی و گسترش نهادها و جوامعی بر پایه این هویت فراملی در اروپا هستیم. مهم است بدانیم این هویت فراملی منسوب به "اتحادیه اروپا" است یا خود "اروپا".
ریس با طرح این پرسش موضوع مهم دیگری را مورد توجه قرار میدهد: این هویت فراملی چه تأثیری بر تصمیمگیریهای سیاسی در میان کشورهای اروپایی دارد؟
طرح پرسش در مورد منسوب بودن هویت فراملی اروپایی به اتحادیه اروپا یا خود اروپا به طور طبیعی پرسش در مورد هویت فراملی کشورهای خارج از اتحادیه اروپا را به ذهن متبادر میسازد.
این کتاب با عنوان "اتحادیه اروپایی؟ هویتهای فراملی و عرصه عمومی" ماه آینده میلادی از سوی انتشارات دانشگاه کرنل منتشر خواهد شد.