کشته شدن 10 نظامی ناتو تنها در یک روز و تنش میان کاخ سفید و ژنرال مک کریستال که به استعفای وی منجر شد، نیروهای ائتلاف را در گردابی گرفتار کرده است که رهایی از آن بسیار سخت می نماید.
در پی انتقادات شدید ژنرال"استنلی مک کریستال" فرمانده نیروهای ائتلاف از عملکرد کاخ سفید در افغانستان که موضعگیری شدید سران آمریکایی را در پی داشت، وی تحت فشارهای گسترده مجبور به کناره گیری از سمت خود شد.
منابع آگاه اعلام می کنند استعفای مک کریستال چالش بزرگی را برای کاخ سفید به وجود آورده است، زیرا دولت آمریکا هنوز جانشینی برای وی معرفی نکرده و تردیدهایی نیز در کنگره درباره جانشین این فرمانده کارکشته وجود دارد.
مک کریستال که امروز استعفای خود را تقدیم "باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا کرده است، به دلیل افزایش انتقادها تصمیم به پایان حضور خود در جنگ افغانستان گرفت.
فرمانده نیروهای ائتلاف در افغانستان (که شامل نظامیان آمریکایی و نیروهای ناتو می شود) اخیرا به همراه جمعی از مشاورانش انتقادات تندی را علیه مقامهای مسئول جنگ افغانستان در دولت اوباما مطرح کرده بودند.
این انتقادات در نهایت به بهای استعفای مک کریستال منجر شد، استعفایی که ابهامات درباره آینده جنگ در افغانستان افزایش داده است.
ژنرال مک کریستال
از سوی دیگر در روزهای اخیر موج کشتار نظامیان ناتو در افغانستان روندی فزاینده داشته است به صورتی که تنها در یک روز 10 نیروی ناتو کشته شدند.
این مسائل در حالی رخ می دهد که هم اکنون نیروهای ائتلاف درگیری های جدیدی را با طالبان در جنوب افغانستان آغاز کرده اند. باز شدن این جبهه جدید ممکن است تحت تاثیر استعفای مک کریستال قرار گرفته و در نهایت وضعیت نیروهای بیگانه در افغانستان را وخیم تر کند.
حال این نظامیان بی فرمانده در افغانستان هستند که در میان راهبردهاای شکست خورده کاخ سفید گرفتار شده و هر روز بر آمار تلفاتشان افزوده می شود.
تحلیلگران معتقدند استعفای مک کریستال تنها جرقه ای از آتش اختلافات عمیق میان سران جنگ طلب کاخ سفید و فرمانده های نظامی در افغانستان است که با توجه به واقعیتهای پیش رو آینده ای برای جنگ در افغانستان و ابقای نیروهای بیگانه در این کشور قائل نیستند.
خاطر نشان می شود مک کریستال از باسابقه ترین ژنرال های آمریکایی است که از سال 2003 تا 2008 از اعضای ستاد مشترک ارتش آمریکا در عراق بوده است وی در ژوئن 2009 به عنوان فرمانده نیروهای ائتلاف در افغانستان منصوب شد.
شرارد کوپر کولز
البته انتقاد از تداوم جنگ در افغانستان تنها به فرمانده های نظامی آمریکا خلاصه نمی شود. وزارت امور خارجه انگلیس از اعطای مرخصی بلند مدت به سر "شرارد کوپر کولز" فرستاده ویژه انگلیس در افغانستان و پاکستان خبر داده است. مرخصی بلندمدتی که تحلیلگران از آن به عنوان خداحافظی وی از این پست در پی انتقادات شدید از جنگ در افغانستان یاد کرده اند.
این مقام انگلیسی که از باسابقه ترین دیپلمات های انگلیسی محسوب می شود، اخیرا همچون ژنرال مک کریستال تنش هایی را با مقامات آمریکایی و سران ناتو در مسئله راهبرد جنگ داشته است.
سر شرارد کوپر کولز با اشاره به اینکه راهبرد جنگ در افغانستان با توسل به قدرت نظامی راهبردی شکست خورده است، راه حل اصلی حل چالش جنگ را در گفتگو با طالبان دانسته بود.
در نهایت به نظر می رسد جدال سران جنگ طلب آمریکا با واقعیتهای تلخ جنگ در افغانستان آنان را به تغییر راهبردهای شکست خورده به جا مانده از دوران "جرج بوش" و دنبال شده توسط اوباما مجبور کند.
گزارش : محمد علی تخت رونده