به گزارش خبرنگار مهر در قم، مهندس سید حسن رضوی ظهر دوشنبه در جمع خبرنگاران با بیان این که امسال هم با خشکسالی هواشناسی روبرو هستیم و هم هیدرولوژیکی گفت: تابستان سال 89 را با تمام مشکلات پشت سر خواهیم گذاشت ولی نگرانی ما مربوط به ادامه خشکسالی در سال آینده است.
وی تصریح کرد: بر اساس آمار، خشکسالی 8 ساله در قم سابقه داشته است و خشکسالی فعلی به احتمال زیاد ادامه خواهد داشت.
در صورت ادامه خشکسالی در سال آینده سد 15 خرداد خالی خواهد بود
رضوی خاطر نشان کرد: طی دوسال گذشته سد 15 خرداد آبگیری نداشته است و از آنجا که درحال حاضر با اتصال دریچه تحتانی به دریچه آبیاری تمامی آب سد در حال خالی شدن است و اگر در سال آینده خشکسالی ادامه پیدا کند و هیچ سیل آبی وارد سد نشود آبی برای بهره برداری از آن وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به پایان ذخیره آب 15 خرداد از حدود 10 روز گذشته و پمپاژ آب از کف سد گفت: هم اکنون ذخیره آب این سد 18 میلیون و 300 هزار متر مکعب است که در ثانیه هزار و 100 لیتر از آن پمپاژ میشود ولی چون این کار روش نامطمئنی است و به دلیل قطع برق و دیگر مسائل محیطی هر لحظه امکان توقف آن وجود دارد طرح وصل دریچه تحتانی به آبیاری در دو روز آینده به بهره برداری میرسد و امکان برداشت 6 میلیون متر مکعب را فراهم میکند که به این ترتیب تیر و مرداد امسال را بدون مشکل سپری خواهیم کرد.
وضعیت منابع آب استان بسیار بحرانی است
رضوی افزود: ورودی سد 15 خرداد در سال جاری آبی 45 درصد نسبت به سال گذشته و 85 درصد نسبت به میانگین سالهای گذشته کاهش داشته است و به علاوه ورودی آب رودخانه قمرود از سال 75 صفر بوده است که بر این اساس باید اعلام کرد شرایط بسیار حاد است.
وی در خصوص آبهای زیر سطحی نیز گفت: در مورد آبهای زیر سطحی همچنان با بیلان منفی 450 میلیون متر مکعب و کاهش 120 سانتیمتری سطح آب روبرو هستیم و این مشکل با هجوم حوزههای آب شور به شدت وخیمتر شده است.
وی اظهار داشت: دبی آب دهی قنوات استان در دشت کهک 40 درصد، دشت قم 30 درصد، دشت ساوه40 درصد و سلفچگان 47 درصد کاهش داشته است.
علت توقف آبرسانی از دز نقص دستگاه حفاری است
رضوی با اشاره به اهمیت پروژه انتقال آب از سرشاخههای رود دز خاطر نشان کرد: این پروژه مهمترین طرح آبرسانی در مرکز کشور است چرا که چند استان را درگیر کرده است و دولت نسبت به آن حساسیت ویژه دارد به طوری که وزارت نیرو تمام تلاش خود را برای زودتر به اتمام رسیدن آن حتی برای یک روز انجام میدهد.
وی گفت: در حال حاضر مشکل اصلی در تونل بزرگ است و در 4 کیلوکمتر باقی مانده به دلیل شرایط سخت و نامساعد محیطی دستگاه حفاری دچار مشکل شده است ولی مجریان طرح با تدابیری که به همراه شرکت سازنده اندیشیدهاند کار را ادامه میدهند و امیدوار هستیم با تغییراتی که در دستگاهها ایجاد میکنند این پروژه در سال جاری به اتمام برسد.
وی افزود: مابقی پروژه یعنی طونلهای کوچک و متوسط، کانالها و بندهای انحرافی به خوبی در حال انجام هستند و 75 درصد آنها به اتمام رسیده است که امیدواریم با اتمام تونل بزرگ خط انتقال در نیمه دوم امسال نیز به بهرهبرداری رسد.
الگوی زمانی و مکانی بارش کشور در حال تغییر است
مدیر عامل شرکت آب منطقهای قم، ناتوانی استان در اداره بارشها و آبهای سطحی را رد کرد و گفت: در استان قم علیرغم سیل و خشکسالی همزمان خروجی آب نداشته است.
وی با بیان این که شاهد تغییر الگوی زمانی و مکانی بارش در کشور هستیم ادامه داد: برای مثال به طور متوسط هر ساله 30 درصد بارش ما در پاییز40 درصد زمستان، کمتر از دو درصد تابستان و مابقی در بهار بوده است ولی سال گذشته در فروردینماه در عرض 48 ساعت به اندازه یک پاییز و زمستان باران بارید و این کاملا غیر معمول بود که نتیجهاش ایجاد 15 میلیون متر مکعب سیلاب در قم شد.
رضوی اظهار داشت: حتی همان بارش نیز در داخل استان باقی ماند و توسط زمینهای پایین دست جذب شد و موجب گردید عدهای بگویند در پایین دست سد بزنیم که امکان این کار از لحلظ فنی وجود ندارد و تنها راه حل آب خیز داری در بالا دست است و سازمان منابع طبیعی در حال انجام این کار در تمامی سرشاخهها میباشد.
تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۸۹ - ۱۴:۱۹
قم - خبرگزاری مهر: مدیر عامل شرکت آب منطقهای قم با اشاره به سابقه خشکسالیهای 8 ساله در استان اظهار داشت: 4 سال است که شاهد خشک سالی هستیم و احتمالا این روند در سال آینده نیز ادامه پیدا کند.