نتایج یک مطالعه پژوهشی مشترک توسط متخصصان ریه ایران و عراق و موسسه تحقیقاتی ریه کالج سلطنتی انگلستان، نشان می دهد درمان مصدومان شیمیایی ایران 90 درصد پیشرفت بیماری را در آنان کاهش داده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، در این مطالعه پژوهشی که توسط دکتر مصطفی قانعی، پژوهشگر و فوق تخصص بیماریهای ریوی و معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت و همکاران وی و با مشارکت و همکاری مرکز تحقیقاتی آسیبهای شیمیایی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله و دانشگاه علوم پزشکی سلیمانیه عراق و موسسه تحقیقاتی قلب و ریه کالج سلطنتی انگلستان انجام شده، ساکنین شهرهای کردنشین عراق شامل حلبچه، دوکان، چمچال و شلغوه عراق که 20 سال پیش به دستور صدام مورد حمله شیمیایی قرار گرفتند مورد معاینه و بررسیهای کامل پزشکی و عوارض ناشی از مواجهه با گازهای شیمیایی قرار گرفتند.

بنا براین گزارش نتایج بررسی بر روی یک جامعه آماری 479 نفره عراقی داوطلب نشان داد 93 درصد تنگی نفس، 94 درصد سرفه و 39 درصد خس خس سینه داشته و از بین افرادی که تست تنفسی مختل داشتند 67 درصد اختلال عملکرد ریوی شدید و بسیار شدید داشتند.

این گزارش در مورد تحقیق مقایسه‌ای بر روی جانبازان شیمیایی ایران حاکی است: از بین 34 هزار نفر از جانبازان شیمیایی کشورمان که تست تنفسی مختلف داشتند تنها 5/5 درصد آنها از علائم ریوی متوسط تا شدید رنج می‌بردند.
 
در این گزارش علت این اختلاف چنین تشریح شده است: این اختلاف سلامت در بین جانبازان شیمیایی کشورمان با بیماران عراقی به دلیل رسیدگی به موقع در زمان بمباران شیمیایی و پس از آن در طول جنگ و مراقبت‌های ویژه و اختصاصی و پیگیری‌های مستمر و طولانی مدت مصدومان شیمیایی کشورمان است که در مقایسه با مصدومان عراقی که در طول این سالها درمان لازم و کافی دریافت نکرده‌اند، نتایج و اهمیت رسیدگی و مراقبت ویژه از این بیماران را آشکار می‌سازد.