خبرگزاری مهر : سایت Askphilosophers به این منظور راه‏اندازی شده است تا مردمان عادی که فرصت یا امکان آموختن فلسفه به صورت منسجم و آکادمیک را ندارند اما با پرسشها و موضوعاتی فلسفی مواجه می‏شوند، این پرسشها را برای گردانندگان این سایت ارسال و پاسخی به فراخور پرسش خود دریافت کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، مارتین هایدگر که بی‏شک یکی از بزرگترین فیلسوفان معاصر محسوب می‏شود، در جایی از "پرسشگری" همچون "پارسایی اندیشه" یاد کرده است. در واقع "پرسشگری" یا به عبارت بهتر "ذهن پرسشگر" می‏تواند یکی از شروط اصلی امکان تحقق دیالوگ (گفتگو) باشد که سابقه‏اش را می‏توان به یونان باستان بازگردانید.

و حال در آغاز هزاره سوم و در زمانه‏ای که فضای سایبر بر تمامی شئون زندگی آدمیان حکمفرما شده است، آلکساندر جورج، که در کالج امهرست(Amherst)  روزگار می‏گذراند، بلندپروازانه، سهم بیشتری را برای فیلسوفان در فضای مجازی خواستار است.

وی با راه‏اندازی وبسایتAskphilosophers.org  در پی هدف بلندپروازانه خود رفته است. او هم‏اکنون با بیش از 70 فیلسوف و استاد فلسفه دانشگاههای جهان در این پروژه همکاری می‏کند تا شاید بستری مناسب را برای تحقق جهانی بر مبنای گفتگو و اندیشه فراهم کند.

هر یک از ما از همان دوران کودکی تا آخرین لحظه‏ای که نفس می‏کشیم با پرسشهایی در ذهن خود مواجهیم که گاه این پرسشها جدیت و عمق بسیاری برای ما می‏یابند. چه آن زمان که کودکی از والدین خود می‏پرسد که از کجا آمده است و چه آن زمان که در پایان راه زندگی خود از معنای زندگی پرسش می‏کنیم همواره در پی پاسخی هستیم که شاید بتوان آن را در جهان فلسفه یافت.

Askphilosophers به همین منظور راه‏اندازی شده است تا مردمان عادی که فرصت یا امکان آموختن فلسفه به صورت منسجم و آکادمیک را ندارند اما با پرسشها و موضوعاتی فلسفی مواجه می‏شوند، این پرسشها را برای گردانندگان این سایت ارسال کنند و پاسخی به فراخور پرسش خود دریافت کنند تا اینچنین شاید جورج و فیلسوفان همکار وی تا حدی به هدف خود که گسترش هر چه بیشتر آگاهی مردمان عادی است نزدیکتر شوند.

اما نباید فراموش کرد کهAskphilosophers  (از فیلسوفان بپرسید؟) هستی خود را مدیون اینترنت است که این امکان را فراهم کرده تا فیلسوفان بتوانند به ارائه خدمتی عمومی بپردازند که تا پیش از این امکان و اقبال انجام موردی مشابه آن را در این حد از گستردگی نداشته‏اند.

گردانندگان اینسایت هدف خود را این چنین بیان کرده‏اند: «پارادوکسی فلسفه را احاطه کرده کهAskphilosophers  در صدد پرداختن به آن است؛ بدین صورت که از یک سو هر کسی در طول زندگی خود با موضوعاتی فلسفی مواجه می‏شود اما از سوی دیگر افراد بسیاری هستند که مجال بسیار اندکی برای آموختن فلسفه می‏یابند. این سایت قصد دارد این شکاف را با در اختیار نهادن دانش و مهارت فیلسوفان خبره در خدمت عموم مردم پر کند.

افراد با وارد شدن به سایت می‏توانند پرسشهای خود را برای گردانندگان سایت ارسال کنند. در ادامه این پرسشها بررسی می‏شوند و پس از دسته‏بندی و جدا کردن پرسشهای مرتبط، خود جورج بازبینی نهایی را انجام می‏دهد. در نهایت این پرسشها در اختیار فیلسوفانی که با این سایت همکاری می‏کنند قرار می‏گیرد تا جهت انتشار به آنها پاسخ دهند.

آلکساندر جورج در کنار این سایت یکGoogle group  هم راه‏اندازی کرده است که افراد می‏توانند با عضویت در آن، درباره پاسخهای داده شده نظر داده یا میان خودشان به بحث بپردازند.

نخستین نکته‏ای که در این سایت جلب توجه می‏کند این است که هیچ محدودیت موضوعی برای پرسشها وجود ندارد. بنابراین اگر شما نیز پرسشی دارید که فکر می‏کنید برایتان جدی است و رنگ و بوی فلسفی دارد، در اولین فرصت آن را برای این سایت ارسال کنید.اما پیش از آن می‏توانید آنچه را در ذهن دارید در پرسشها و پاسخهای پیشین این سایت جستجو کنید یا در بخش موضوعی یا فیلسوفان همکار، به آرشیوی غنی از این پرسش و پاسخها دسترسی داشته باشید.

جستجوی این سایت کارآمد بوده و در موضوعات، فیلسوفان، بنا بر واژگان خاص یا زمان و تعداد پاسخها امکان‏پذیر است. همچنین این امکان در سایت فراهم شده است که علاوه بر پرینت مطالب، ایمیل آنها برای دوستان یا به اشتراک گذاشتن آنها در سایتهای دیگر، با ثبت ایمیل خود برای هر مطلب از پاسخهای احتمالی که در آینده نیز به آن پرسش خاص داده می‏شود آگاه شد. علاوه بر این افراد می‏توانند با استفاده از آدرس آر اس اس خاصی که برای هر موضوع در نظر گرفته شده است موضوع مورد علاقه خود را دنبال کنند.

 همچنین نگاهی هرچند گذرا می‏تواند نشان دهد که دغدغه‏های احتمالی مخاطبان این سایت و چه بسا عموم مردم بیشتر چه چیزهایی است. یعنی اگر فرض کنیم که گردانندگان سایت کوشیده‏اند تا حد ممکن به پرسشهای مخاطبان پاسخ دهند، و نه اینکه سلیقه شخصی خود را به تمامی وارد این کار کنند و به پرسشهای خاصی پاسخ دهند، آنگاه می‏توان گفت که در حال حاضر مباحث اخلاقی، مباحث فلسفی به صورت کلی و مباحث دینی به صورت چشمگیری در صدر دغدغه‏های مخاطبان این سایت و چه بسا انسان معاصر قرار دارند.

در مجموع به نظر می‏رسد که سایت Askphilosophers با طراحی ساده، مختصر و مفید خود، بدون حواشی و تصاویری که می‏تواند سبب اخلال در هدف اصلی آن، یعنی طرح پرسش و پاسخ به آنها شود، توانسته است نه فقط اعتماد مخاطبان عام را جلب کند، بلکه تعداد زیاد اساتیدی که از دانشگاههای مختلف جهان با این سایت همکاری می‏کنند نشان از توفیق روزافزون آن دارد که بیش از 3000 عنوان مطلب منتشر شده در آن مؤید این مسأله است.

این سایت علاوه بر همت الکساندر جورج، با همکاری دیو فورچوناتو، کینگسی ژو، نیکلاس دوتی، پل چاپین، جین سیراسلا، زاخاری ساچس، الیزا مائ و ویلا جارناجین راه‏اندازی شده است.

لوگوی این سایت را جیل سیراسلا طراحی کرده است که برآمده از روح و فلسفه راه‏اندازی این سایت نیز هست و در آن علامت سؤال با حرف یونانی فی(Phi)  که حرف نخست واژه یونانی فلسفه(Philosophy)  است تلفیق شده است.