عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي:
واگذاري دانشگاه ها به وزارت بهداشت اشتباه بود
الحاق مجدد آنها به وزارت علوم اشتباهي ديگر است
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: واگذاري دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت اشتباه بود و واگذاري مجدد آن به وزارت علوم پس از گذشت سال ها اشتباهي ديگر است.
دكتر عبدالرسول مهرساي متخصص اورولوژي و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود: زماني كه تصميم بر الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت بود به شدت با آن مخالف بودم اما حال كه مدت زيادي از اين الحاق مي گذرد انتقال مجدد دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري اشتباهي ديگر است.
وي تصريح كرد: واگذاري دانشگاه ها به وزارت بهداشت در حالي صورت گرفت كه وزارت علوم متولي تمامي دانشگاه هاي كشور بود و توجه ويژه به آموزش و كيفيت آموزشي داشت. اما با الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي بيمارستانهاي تحت نظر آنها توجه صرف به آموزش را فراموش كردند و جنبه هاي اقتصادي نيز مطرح شد. تا قبل از الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت بيمارستانهاي زير نظر دانشگاه ها فقط به آموزش توجه مي كردند و بيماراني كه به آنها مراجعه مي كردند بدون هزينه درمان مي شدند و در طول درمان بيمار نكات لازم به دانشجويان پزشكي يا پرستاري گوشزد مي شد. بيمار نيز با توجه و آگاهي از اين نوع برخورد به بيمارستان هاي دانشگاه هاي علوم پزشكي مراجعه مي كردند و از اين كه زمان بيشتري در معالجه آنها صرف مي شود گله اي نمي كردند. بنابراين دانشجويان به طور عملي با نكات لازم در درمان بيماري هاي مختلف آشنا مي شدند.
متخصص اورولوژي افزود: اما اكنون دانشگاه هاي علوم پزشكي براي رفع نيازهاي مالي بيمارستان و دانشگاه به بيمارستان به عنوان يك منبع درآمد نگاه مي كنند و آموزش دانشجويان پزشكي در اين مراكز بسيار كم رنگ شده است. بنابراين در آن زمان كه دانشگاه ها در سيستم برنامه ريزي شده وزارت علوم قرار داشتند لزومي براي الحاق آنها به وزارت بهداشت وجود نداشت.
وي تصريح كرد: در حال حاضر بخش آموزشي در دانشگاه هاي علوم پزشكي آن طور كه بايد جدي گرفته نمي شود و و كيفيت آموزشي كاهش يافته است اما واگذاري مجدد آنها به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري يك اشتباه بزرگ ديگر است و بر مشكلات مي افزايد. حال كه چندين سال از الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مي گذرد و متوليان اين وزارت خانه برنامه ريزي هاي مختلفي براي اين دانشگاه ها انجام داده اند و به خصوص در بخش پژوهش و تحقيقات كارهاي خوبي صورت گرفته است واگذاري مجدد به وزارت علوم نادرست است و مشكلي را حل نمي كند.
***
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران:
تغيير متولي دانشگاه هاي علوم پزشكي بايد با هدف ارتقاء آموزش صورت گيرد
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت :كيفيت آموزشي دانشگاه هاي علوم پزشكي در مدت الحاق به وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي افت كرده است .
دكتر يحيي برادران نخجواني در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" در مورد الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري گفت: در زماني كه من به عنوان دانشجو در دانشگاه علوم پزشكي مشغول به تحصيل بودم، دانشگاه هاي علوم پزشكي زيرنظر وزارت علوم اداره مي شدند. در آن زمان شيوه اجرايي در دانشگاه ها به نحو مطلوبي بود. به عنوان مثال در آن زمان استاد و دانشجوي دانشگاه هاي علوم پزشكي از رزش و احترام بسياري داشتند اما امروزه اينگونه نيست . از لحاظ اجراي قوانين آموزشي نيز در زمان انتقال دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت با افت محسوسي مواجه شديم. الان هيچ انگيزه اي براي دانشجويان و اساتيد دانشگاه هاي علوم پزشكي وجود ندارد. مسائل تحقيقاتي هم به صورت شعار درآمده است و در اين زمينه كاري صورت نمي گيرد در حالي كه نياز به كارهاي تحقيقاتي امروز بيش از هر زمان ديگري احساس مي شود.
رييس بخش دندانپزشكي كودكان دانشگاه آزاد افزود :تربيت تعداد زياد پزشك و دندانپزشك نيز نشان دهنده اين موضوع است زيرا پذيرش تعداد دانشجو در دانشگاه هاي علوم پزشكي كنترل نشده است. هر چند نسبت به جمعيت كشور نياز به پزشكان بيشتري هم احساس مي شود اما پزشكان به نادرستي در مناطق مختلف كشور تقسيم بندي شده اند. در بسياري از شهرها متخصص وجود ندارد و در برخي ديگر تعداد زيادي متخصص به طبابت مشغولند. انگيزه اي هم براي پزشكان وجود ندارد كه به شهرهاي كوچك و دورافتاده بروند در حالي كه در گذشته استخدام در بيمه هاي پزشكي سبب شده بود تعداد زيادي از پزشكان به صورت داوطلبانه در نقاط دور به پزشكي مشغول شوند.
استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران تصريح كرد: كيفيت آموزشي در دانشگاه هاي علوم پزشكي به حدي كاهش يافته كه دانشجوي داندانپزشك فارغ التحصيل از درمان يك بيمار عادي عاجز است و بيمار را براي مداوا به سوي من مي فرستد در حالي كه نكات چنين بيماري هاي ساده اي را بارها در كلاس هاي درس متذكر شده ايم.
***
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران:
كيفيت پايين آموزش در دانشگاه ها به سلامت جامعه لطمه مي زند
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: واگذاري دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از همان ابتدا اشتباه بوده است.
دكتر رضا ملك زاده در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، افزود: مسائل مربوط به اورژانس ها و بيمارستانهاي تحت نظر دانشگاه هاي علوم پزشكي فرصت و امكان توجه مسئولان دانشگاه هاي علوم پزشكي و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به مسائل آموزشي دانشگاه هاي علوم پزشكي را گرفته است.
وي تصريح كرد: وقتي دانشجوي پزشكي از دانشگاه فارغ التحصيل مي شود مي خواهد چندين سال در خدمت مردم باشد و اگر در مدت دوران تحصيلش آموزش هاي لازم و جامع را نديده باشد نمي تواند براي جامعه و مردم خدمتگزار مفيدي باشد. به طوري كه سطح پايين آموزش در دانشگاه هاي علوم پزشكي بر سلامت جامعه نيز تاثير منفي خواهد گذاشت.
دكتر رضا ملك زاده متخصص داخلي افزود: در وزارت علوم، تحقيقات و فناوري بحث اصلي و مهم توجه به كيفيت آموزشي دانشگاه ها است دقيقا برعكس سياست هاي موجود در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كه توجه ناچيزي به بخش آموزش در دانشگاه هاي علوم پزشكي مي شود. اين عوامل دست به دست هم داده اند تا دانشجويان فارغ التحصيل دانشگاه هاي علوم پزشكي كه پزشكان امروز و فرداي جامعه هستند از لحاظ كيفيت علمي در سطحي پايين تر از نرم استاندارد باشند.
وي افزود: به نظر من انتقال دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري مي تواند مفيد واقع شود اما قبل از آن بايد بررسي كارشناسي در اين زمينه صورت گيرد. گروهي از متخصصان، پزشكان، عوامل دستگاه هاي اجرايي، تحقيقاتي و آموزشي بايد نظرات علمي خود را ارائه دهند و راه و چاره را تشخيص دهند. انتقال دانشگاه هاي علوم پزشكي به اين وزارتخانه يا آن وزارتخانه هدف اصلي نيست. هدف اصلي بايد بهبود و ارتقا سطح آموزش پزشكي در كشور باشد.
***
مخبر كميسيون آموزش و تحقيقات در مجلس شوراي اسلامي:
نظام آموزشي در كشور بايد يكپارچه باشد
الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم در دستور كار مجلس نيست
نماينده زرند در مجلس شوراي اسلامي گفت: ارائه همزمان خدمات درماني و بهداشتي و آموزش دانشگاهي در دانشگاه هاي علوم پزشكي، مانع توجه كافي به بحث آموزش علوم پزشكي در كشور شده است.
حسين اميري در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، افزود: الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت بهداشت در زماني كه به علت كمبود پزشك در كشور، پزشكان خارجي در ايران مشغول طباطب بودند صورت گرفت اما اكنون با رفع اين مشكل و توجه بيشتر به نظام آموزشي در دانشگاه هاي علوم پزشكي بحث واگذاري مجدد دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در ميان كارشناسان و برخي از متخصصين دانشگاه هاي علوم پزشكي مطرح شده است.
وي تصريح كرد: آموزش و نظام آموزشي در كشور بايد يكپارچه شود و نبايد خدمات خارج از حوزه آموزش با بحث آموزش مختلط شود. در اكثر كشورهاي جهان يك دستگاه آموزش را ارائه مي دهد و نيروي انساني تربيت مي كند و دستگاه هاي ديگر با استفاده از اين نيروي تربيت شده ، خدمات را ارائه و از نيروي انساني حمايت مي كنند. اما در كشور ما وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي آموزش در دانشگاه هاي علوم پزشكي و خدمات درماني در مراكز مختلف درماني را توامان برعهده دارد.
مخبر كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي افزود: نيازهاي شديد مردم به خدمات بهداشتي و درماني و كمبود اعتبارات در اين بخش، بحث آموزش در دانشگاه هاي علوم پزشكي را تحت الشعاع قرار داده است. روساي دانشگاه هاي علوم پزشكي كه عضو هيئت علمي دانشگاه ها نيز هستند با وجود مشكل اعتبارات و مسائلي چون بهداشت روستاها، خانه هاي بهداشت و مراكز درماني فرصت ناچيزي را براي پرداختن به بحث آموزش دارند. با توجه به اينكه بحث درماني يك مشكل اجتماعي است روساي دانشگاه هاي علوم پزشكي مجبورند به اين بخش اهميت بيشتري بدهند و از آموزش غافل مي مانند.
وي تصريح كرد: بر اساس اين دو ديدگاه اگر دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم ملحق شود نتايج مثبتي هم در بخش آموزش و هم در بخش خدمات درماني و بهداشتي حاصل مي شود.
استاد دانشگاه شهيد باهنر كرمان افزود: در لايحه اهداف وزارت علوم، تحقيقات و فناوري مطلبي در مورد الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم وجود نداشت اما تني چند از نمايندگان مجلس ششم خواستار چنين امري شدند كه مورد موافقت اكثريت قرار نگرفت.
وي در پايان خاطر نشان كرد: بحث الحاق دانشگاه هاي علوم پزشكي به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در دستور كار مجلس هفتم قرار ندارد.